In de voetsporen van het verleden

Deze laan is als een levend geschiedenisboek, verankerd in steen en hars. Je wandelt over en tussen de historische regels en blijft soms hangen bij een geopolitieke stadsalinea.

Ik wandel in oktober 2009 door de zestiende eeuw en passeer de heuvel waar mensen in het openbaar en onder luid gejuich werden opgehangen. Misschien hadden ze iets gestolen of een moord gepleegd. Mensen zijn van meet af aan gaan stelen en moorden, het zit in ons DNA.

En daar verderop werden zoegnaamde heksen op de brandstapel gekieperd, niets meer waard dan brandhout dat moest fikken tot een hoopje as overbleef. Er werd blij gegild alsof de toeschouwers zich bij een concert van de jonge Beatles bevonden of bij een wedstrijd in de Amsterdam ArenA.

Op het spookachtige, doodse kerkhof van welgestelde stadsburgers artistieke, antieke graven van meer dan hondervijftig jaar oud. Sommige begravenen hebben een gezicht middels een stijve zwart-wit prent dat achter bol glas op het stenen kruis is bevestigd. Mensen lachten vroeger nooit op foto’s. Ze keken zoals je nu met je harses in je paspoort dient te staan: alsof je een terroristische aanslag beraamt.

De gracieuze, statige herenhuizen, meer dan een eeuw geleden getekend en gemetseld, staan in schoonheid gebeeldhouwd of tot herstelde schoonheid gerestaureerd naast elkander als stokoude weduwen in de bloei van hun leven, fier hun aanzienlijke leeftijd vermeld in het midden van de toen trendy trapgevels.

Dit is een schitterende herenhuizencollectie met veel gietijzeren hekwerkjes, gestylde Engelse tuinen, liederlijke platanen en luxueuze vloertegels en koninklijke trappetjes. Waarom fotografeert een mens zo weinig de schoonheid die binnen handbereik is? Ik wandel al dertig jaar langs deze schoonheidskoningin en zag nu pas dat ene smalle, gebruinde trapgevelhuisje op een anoniem, verlegen hoekje van deze grandeurlaan. In het buitenland geven we onze ogen zoveel beter de kost… Stom eigenlijk!

Ik stap tegelijkertijd in de voetsporen van mijn eigen verleden en herinnering. Er was een episode in mijn leven dat ik op aanraden van een paranormaal genezer iedere dag minstens een half uur mijn ene voet voor de andere zette en ik deed dat veelal over deze historische weg. "Stel je open," had hij gezegd. "En geniet van je wandeling." Maar ik stelde me veel te nadrukkelijk, te fanatiek open, richtte mijn blik letterlijk alleen nog maar naar buiten, onophoudelijk.

Ik interpreteerde zijn raad te ambitieus, te statisch. En ik genoot zelden, zat gevangen in melancholie en werd gekweld door voortdurend sarrende psychosomatische aandoeningen. Dat komt nu allemaal terug. De stappen vooruit gaan terug in mijn herinnering. Nu pas zie ik heel duidelijk hoe het, hoe ik toen was, welke fouten ik toen onwetend en zelfs goedbedoeld en leergierig maakte. Ik droeg die genezer teveel op handen, vertrouwde alleen nog maar zijn raad. Maar hij zag lang niet alles. Het meeste zag hij niet. Mijn pleinvrees, toen toch ook al het meest dominant aanwezig, heeft hij uit zichzelf nooit gezien. Dat ik me te nadrukkelijk open stelde voor mijn omgeving en mijn blik letterlijk onophoudelijk naar buiten richtte, heeft hij ondanks zijn helderziendheid ook nooit gezien, want hij bleef juist benadrukken dat ik me open moest blijven stellen. En dat deed ik vervolgens dus nog eens zoveel te nadrukkelijk, met alle verergerende angsten en psychosomatische klachten van dien. 

Gelukkig viel heel laat maar niet nooit het kwartje: ik vaarde teveel blind op die fantastische raadsman, ik moest zelf gaan nadenken en ik was zelf verantwoordelijk… Sindsdien is er veel verbeterd, net zoals er door de eeuwen heen veel is verbeterd: geen ‘heksen’ meer op brandstapels, geen openbare opknopingen meer, geen fatale andere geaardheid meer. We hebben toch wel iets bereikt… En gelukkig is wel de selecte en unieke schoonheid uit die tijd bewaard gebleven…

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.