Maak (verkeers)boetes inkomensafhankelijk

Een briljant idee van mijn vrouw, mijn steun en toeverlaat: inkomensgerelateerde (verkeers)boetes.
 
Immers, voor een bijstandsmoeder is een verkeersovertredingboete van 90 euro veel erger/ingrijpender/pijnlijker dan voor een grootverdiener. Dat is dus geen eerlijke verdeling.
Ik ken vanwege mijn oude vak als showbizzjournalist BN-ers die verkeersboetes gewoon incalculeren in hun budget. Bij hen valt iedere week een boete op de mat, omdat ze de snelheid weer overtreden hebben. Er zijn er zelfs bij die precies weten waar camera’s staan of hangen, maar die geen gas terugnemen, omdat ze daar even geen zin in hebben. Dan maar een boete. Zo zal het bij veel kapitalisten zijn. Je ziet het vaak genoeg bij programma’s als ‘Blik Op de Weg’: Porscherijder krijgt boete en maalt daar niet om! Hij baalt even en scheurt dan weer even hard weg. Wat is voor iemand die 20.000 euro per maand opstrijkt nou een boete van 90 euro?! Voor iemand die 1000 euro per maand vangt, is dat echter een onoverkomelijk bedrag. En toch hebben ze allebei dezelfde regels overtreden…
 
Ik denk dat het veel meer zin heeft om inkomensafhankelijke (verkeers)boetes (1 procent van het maandinkromen en boven een bepaald salaris meer dan 2 procent) in te voeren dan alleen maar het rijbewijs af te nemen.
Ook in dat laatste systeem (rijbewijs invorderen) wordt de kleine man veel meer gedupeerd dan de grootverdiener die zich kan laten rijden (chauffeur). Bovendien is onmogelijk iedere weggebruiker te controleren, of hij zijn rijbewijs nog heeft of niet. Heel veel mensen die hun rijbewijs hebben moeten inleveren, begeven zich toch op de weg, achter het stuur. Zolang je je gedraagt, zullen de flikken je niet snel pakken.
 
Inkomensafhankelijke boetes dus! Doen! 
 
Je raakt de mensen het diepst als je hen in hun portemonnee raakt!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Maak (verkeers)boetes inkomensafhankelijk

  1. Ik ben zeker te vinden voor het idee om verkeersboetes te laten afhangen van de hoogte van het inkomen, maar ik denk dat dit in de praktijk moeilijk te realiseren is.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.