Zou Ajax nou echt kapot gaan aan super-Ajacied Danny Blind?

Vooropgesteld: ik ben blij dat Johan Cruijff heeft ingegrepen. De maat was voor hem vol en als daarbij harde woorden zijn gevallen en zelfs dreigementen zijn geuit, dan laat me dat volledig koud. Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks, toch? Soms moet je de botte bijl hanteren, de bezem erdoorheen halen. Die Rik van den Boog en Uri Coronel hebben nooit iets aan Ajax toegevoegd, integendeel. Ik ben blij als ze oprotten. Ik gun hen als mens het beste, maar binnen Ajax hebben ze ronduit gefaald.
 
Wat ik dan wel weer betreur, is dat Cruijff geen officiële functie wil gaan vervullen binnen Ajax. Hij zou de gedroomde voorzitter zijn. Mag hij vanwege zijn gezondheid (het hart) weer niet van zijn vrouw Danny? Of wil de maestro zich weer eens niet officieel binden?
 
Ik vind: als je een paleisrevolutie ontketent, dan moet je ook op de troon plaatsnemen.
 
Komt bij dat Ajax een gok neemt. Bergkamp wordt Hoofd Jeugdopleidingen, maar hij is totaal onervaren als zodanig. Goede ex-voetballers zijn niet per se hele goede bazen, hoofden. Hetzelfde geldt voor Wim Jonk die Hoofd Scouting wordt. Totaal onervaren.
 
Het is dus afwachten. Maar ik vind het de gok wel waard. Ik heb op zich vertrouwen in die twee.
 
Echter, ik snap niet waarom een oer-Ajacied – Danny Blind – zou moeten wijken. Zou Ajax nou echt kapot gaan als de voormalige sterspeler assistent-trainer bleef?
 
Maar dit is typisch Cruijff: hij heeft zijn hele leven lang al mensen om zich heen verzameld die tot zijn kamp behoren (dat houdt in dat er ook altijd een vijandig kamp is geweest of is gecreëerd).
 
Cruijff als adviseur. De vorige keer dat hij wilde samenwerken met een van zijn zogenaamde adepten – Marco van Basten – liep dat fout af, omdat San Marco weigerde COMPLEET naar de pijpen van Nummer Veertien te dansen. Compromissen sluiten, is niet de grootste kracht van Cruijff. Hij is nogal een alleenheerser, een potentaat, een dictator. Zijn wil is wet. Omdat hij toevallig de beste voetballer aller tijden van Nederland en de meest complete sterspeler van de wereld is (geweest)?
 
En: had Cruijff niet moeten wachten met zijn paleisrevolutie tot na dit seizoen? Want deze onrust zal Ajax geen goed doen, terwijl het team van beroepsmopperpot Frank de Boer nog lauw in de race is voor de titel en de beker kan pakken…
 
Ik geloof werkelijk dat Cruijff het goed voor heeft met Ajax. Maar doet hij ook automatisch alleen maar het goede?
 
Trouwens, De Verlosser zegt dan wel dat Van den Boog en Coronel wat hem betreft niet hoefden op te stappen, maar het komt hem stiekem mooi uit. En natuurlijk was hij er gewoon op uit! Want Cruijff heeft natuurlijk allang de balans opgemaakt wie hij als voorzitter en algemeen directeur zou willen posteren binnen zijn club. Dat komt later wel aan de orde. Ik voel Cruijff denken: ik zal Ajax redden en als het moet op een vuile, achterbakse manier…
 
Ajax is nu echt van Cruijff. Maar Het Orakel blijft een onduidelijke adviseursrol ambiëren.
 
Het schip gaat uit varen en de kapitein blijft aan wal en komt af en toe eens even kijken, met zijn helicoptertje…

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.