En toch ben ik voor de doodstraf (en waarom het tweede kabinet Rutte de doodstraf moet krijgen)

Steeds meer landen schaffen de doodstraf af. Het zou onmenselijk zijn om de moordenaars jarenlang op hun terechtstelling te laten wachten. En de doodstraf zou de criminaliteit niet verminderen. Bovendien moet een beschaving geen mensen bij wijze van straf doden. Dat zijn de argumenten. Zo hypocriet als de neten.

Ten eerste vind ik dat we dan weer heel erg uitgaan van de gevoelens van de dader, terwijl een onverbeterlijke massaverkrachter of een meervoudige moordenaar zonder geweten het ergst mogelijke leed heeft berokkend bij de slachtoffers en bij hun nabestaanden. Daar mag best de doodstraf tegenover staan, vind ik.

Dat ter dood veroordeelden soms twintig jaar moeten wachten totdat ze de dodelijke injecties krijgen, vind ik minder relevant. Het klinkt hard, maar het is eigenlijk hun verdiende loon.

Laten we het liever hebben over de levenslange trauma’s van de slachtoffers en van hun nabestaanden.

De hypocrisie…

Waren we niet blij dat Hitler zelfmoord pleegde en dat Saddam werd opgehangen?

De doodstraf moet niet te licht gegeven worden, maar hij moet in sommige gevallen gegeven worden. Dat is mijn stelling.

En alsof een levenslange gevangenisstraf in een gevangenis waar je in elkaar wordt geslagen en wordt verkracht niet onmenselijk is. En alsof het niet ridicuul is dat we ontzettend veel geld kwijt zijn aan het bewaken en verzorgen van gewetenloze (massa)moordenaars.

Nee, de doodstraf dringt de criminaliteit niet terug. Maar daar gaat het ook niet zo om. Bijna niets dringt de criminaliteit terug. De zachte aanpak niet, de hardste aanpak niet. Want er zullen altijd weer (nieuwe) mensen zijn die onmensen blijken te zijn en er is in deze krankzinnige maatschappij steeds meer reden voor mensen om door te draaien en het slechte pad op te gaan.

Echter, met de doodstraf schakel je het individu mooi voor altijd uit, en dat is soms zeer gewenst. Bovendien doe je recht aan de slachtoffers en nabestaanden.

Nogmaals, ik schrijf niet dat we iedereen met een strafblad of die een moord heeft begaan de doodstraf moeten geven. Het hangt af van de omstandigheden, van iemands geweten, van iemands spijt en van iemands vermogen zich te verbeteren als mens. Maar als je de doodstraf geeft, voer die dan onmiddellijk na de uitspraak uit. Ben je meteen af van het argument dat de ter dood veroordeelden te lang moeten wachten op het moment van executie. 

Ik weet ook wel dat we de familieleden en geliefde(n) van de ter dood veroordeelden pijn doen, maar denk eens aan de familieleden van de slachtoffers, aan de slachtoffers zelf en aan de nabestaanden. Hoe groot is hun pijn wel niet? Pijn zal er toch wel zijn.

Probeer een meer rechtvaardige, echt vrije wereld te scheppen met gelijke kansen voor iedereen en met minder de focus op winst en geld. Misschien dat er dan minder reden is om het criminele pad op te gaan of om gefrustreerd te raken.

Afschuwelijk hypocriet vind ik het dat de meeste mensen zo tegen de doodstraf zijn, omdat ze het fenomeen niet in een beschaafde wereld vinden thuishoren, terwijl diezelfde mensen zich niet druk maken over de vernietiging van de natuur in deze beschaafdce wereld, over de ongelijkheid en armoede in deze beschaafde wereld, over de hebzucht in deze beschaafde wereld, over het lot van bijv. de zwervers en van de zigeuners in deze beschaafde wereld, over de hypocrisie in deze beschaafde wereld, over de ongelijke verdeling in deze zogenaamd beschaafde doch geheel verloederde, overspannen, knettergekke wereld….

Selectieve empathie is het. Niets meer en niets minder. Om zoiets duidelijks en groots als de doodstraf doen ze sentimenteel, maar ze lopen met een boog om de zwerver in de straat. Stelletje huichelaars.

Die selectieve verontwaardiging, net zoals nu met het orgaandonorschap. Waarom zou ik gratis orgaandonor moeten worden als ikzelf een operatie niet eens meer kan betalen, terwijl de artsen en ziekenhuismanagers een abonnement hebben op de golfclub zo hoog als de aanschafwaarde van mijn auto?

Waarom zou ik orgaandonor moeten worden als straks wellicht een klootzak mijn hart krijgt? Waarom zou ik orgaandonor moeten worden als die eikel met geld straks voorrang krijgt bij het krijgen een donororgaan, omdat hij geld en status heeft en wel nog de ziekenhuiskosten kan betalen?

Waarom maken we ons trouwens zo druk om orgaandonatie en niet om bloeddonatie? Het is dus weer een hele nauwe discussie, een hype-item, dat orgaandonorschap. Ik ben inmiddels GEEN donor meer. Het zaakje stinkt me teveel, van alle kanten.

Oog om oog, maakt ons allemaal blind. En toch laat ik me niet naaien en naai ik lekker terug als ik dan toch word genaaid (en dat gebeurt voortdurend). Waarom zou ik iets geven als ik nooit wat krijg? Ik ben malle Pietje niet!

Al die hypocriete meningen en acties…. Je wordt er strontziek van.

Pas als men echt toewerkt naar een meer rechtvaardige wereld, pas als men de problemen pas echt en goed aanpakt en pas als er weer een sociaal stelsel komt en pas als we de natuur weer in ere herstellen, doe ik weer een beetje mee. Maar nu ga ik echt mijn tirannen niet verwennen. Het is en blijft een jungle. Ik vecht voor mijn kansen en geef niks cadeau aan mijn bloedzuigers en aan de moordenaar.

Eigenlijk verdient dit hele kabinet de doodstraf. De a-sociale, emotionele en psychische terreur zijn minstens zo erg als al het fysieke geweld bij elkaar. Gebrek aan wijsheid, aan empathie en aan rechtvaardigheid, daar zouden OOK de doodstraf op moeten staan. Bezuinigen op ontwikkelingshulp en het geld liever besteden aan wredemissies, dat is pas MOORD! De zorg voor honderdduizenden mensen onbetaalbaar maken en het onderwijs alleen nog voor de elite mogelijk maken, dat is pas MOORD! De natuur nog meer geweld aandoen en nog meer asfalt aanleggen, dat is pas MOORD! Steeds meer mensen afhankelijk van de Voedselbank, steeds meer kinderen in de crisisopvang (maar er ook weer uit, omdat ze het niet kunnen betalen), steeds meer kloof tussen arm en rijk, geen medische, psychologische en sociale hulp voor illegalen. DAT is pas moord!

Stelletje schoftige schurken. Je zou iemand voor minder dood wensen of kanker toewensen…

En vind je het schokkend dat ik dat schrijf? Wat zij BELSUITEN EN DOEN EN NIET DOEN, dat is pas schokkend. Maar dat zie je natuurlijk niet?!

www.rolanddanckaert.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.