ZKV door Roland Danckaert

Schoonheid

Snel en hevig bang. Dat typeert mij het beste. Het is natuurlijk geen eigenschap waar je trots op bent of waar je anderen mee imponeert, maar ik heb mijzelf evenmin gemaakt en een mens moet de feiten onder ogen zien, ook al verblinden die feiten je door hun schelle felheid. Ik ben nou eenmaal een angsthaas. Maar wel een hele moedige angsthaas. Want ik trotseer mijn angsten. Waar ik zoal een onveilig gevoel van en bij krijg? Vrijwel alles waar een mens bang voor kan zijn: liften, mensenmassa’s, pijn, operaties, oorlog, geweld, intimidatie, hoogte, diepte, diep water, agressieve honden, de dood, een enge ziekte en in mijn geval ook pleinen, autowegen, files en bruggen. Zowel bij de gedachte aan al deze enge dingen als bij de confrontatie met deze angstaanjagende aangelegenheden neemt de vrees het bijna totaal van mij over.

Maar weet je waar ik nog het meeste bang van word? Dat vrijwel alle moderne gebouwen weliswaar heel erg economisch en functioneel zijn en dikwijls een aparte vorm hebben, maar dat ze heel erg lelijk zijn. Het maakt mij bang dat alles wat echt heel erg mooi is, dat ambachtelijk en kunstig is, uit het verleden stamt. Dat er als het ware geen schoonheid meer bij komt, en vooral geen architectonische schoonheid. We bouwen ondanks de crisis nog altijd gestaag door en er komen dus steeds meer foeilelijke gebouwen bij. Het aantal mooie, waardevolle panden raakt ingemetseld tussen al dat oogvervuilende hersengebroed van het architectengilde.

Neem nou het nieuwe gebouw van de Rabobank tussen Roermond en Maasbracht, gelegen langs de autoweg naar Maastricht. Het gebouw is zo ontzettend lelijk dat ze me angst inboezemt. Meestal kijk ik de andere kant op als ik het gedrocht passeer, maar zelfs dan voel ik de lelijkheid van deze scheve blokkendoos, van deze vreemde luchthavenslurf op mijn netvlies branden. Mijn netvlies haast doorbranden.

Hoe kunnen mensen zoiets afgrijselijks bedenken? Hoe kan zo’n gebouw mensen die er werken en die er als klant komen inspireren, een fijne dag bezorgen?

Schoonheid maakt vrolijk, schoonheid geeft vertrouwen, schoonheid wekt positieve energie op, schoonheid stelt gerust. Maar het maken van iets moois is allang geen streven meer. Een gebouw moet tegenwoordig zo goedkoop en vooral zo snel mogelijk worden gemaakt (en toch kosten de moderne gebouwen een vermogen) en blijkbaar brengt dit met zich mee dat het stenen werk zo lelijk mogelijk dient te zijn.

Zie je in het jaar 2200 al toeristen langs gebouwen als de door mij beschreven Rabobank gaan en intens genieten van de vorm en van de kunst? De gebouwen en huizen die er nog een béétje appetijtelijk uitzien, zijn gebouwd in de stijl van vroeger…

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.