De vele mogelijkheden van angst

Angst

Ook angst telt verschillende gradaties en vele varianten. Sinds ik zelf onder het juk zit van een fobie (pleinvrees) ben ik een angstdetector geworden. De angsten van anderen verschijnen tegenwoordig razendsnel op mijn radar. Vrijwel iedereen is wel ergens abnormaal of bovengemiddeld bang voor. Wie de angst nog nooit van dichtbij heeft gezien, is een uitzondering en lijdt wellicht zelfs aan een afwijking, want totale onbevreesdheid kan gevaarlijk zijn. Angst is een slechte raadgever, zeggen wijze mensen altijd, maar dat is niet immer waar. Angst kan tevens een heel nuttige tipgever zijn, je waarschuwen voor reëel gevaar en je behoeden voor roekeloosheid en onachtzaamheid.

Veel bestaande angsten zijn onbekend bij het grote publiek. Zo was er een collega met bibberatie voor navels, zelfs voor haar eigen ‘buikknopje’. Zodra ze een navel of haar eigen navel zag, kookte de paniek in haar binnenste over. Een bikini durfde ze niet te dragen en een dagje strand was voor haar wat een middagje diepzeeduiken is voor iemand met watervrees: een persoonlijke hel.

Hoewel pleinvrees volgens mij veel ‘gangbaarder’ is dan navelschrik, vond deze lieve en mooie collega mijn angst voor open ruimtes (de tegenpool van de claustrofobie) nogal vreemd. Zo zie je maar dat voor velen geldt: ‘mijn angst is normaler dan jouw angst’.

Geen enkele angst is raar, maar er zijn wel angsten die onbekender en meer verborgen zijn dan andere benauwenis. Ik heb een ontzettend knappe man gekend die alleen maar durfde te daten met buitengewoon lelijke vrouwen. Mooie vrouwen activeerden het minderwaardigheidscomplex in hem. Bij een juweel van vlees en bloed kreeg deze adonis last van faalhinder. Hij meende niet knap genoeg te zijn en niet goed genoeg te zijn in bed om een schoonheid te kunnen behagen. Vergelijk het met een chef-kok die vanwege faalangst een baan bij McDonald’s verkiest boven een betrekking bij een sterrenrestaurant.

Echter, soms pakt een jammerlijk gegeven goed uit. De kerel over wie ik het heb, heeft een tamelijk lelijke vrouw gevonden die evenwel heel erg goed bij hem past, karakterologisch gezien. En de seks met haar is geweldig, vertelde hij me eens. De chef-kok die Franse frietjes bakt bij de fastfoodketen heeft op de werkvloer dus de liefde van zijn leven leren kennen, iets wat wellicht niet was geschied indien hij in een eliterestaurant oestertjes en zalmpjes had bereid. Aan iedere min kleeft automatisch een plus, en vice versa. Zo is het…

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.