Wordt ons land aangevoerd door een psychopaat?

Telkens als ik Mark Rutte op tv zie en hoor, krijg ik jeuk in al mijn huidplooien, kramp in mijn ogen en hersenen én het gevoel te maken te hebben met een psychopaat.

Zoals we allen weten zijn er overal gradaties van, dus ook van psychopathie, en ik als amateurpsycholoog schat Rutte in als de gemiddelde, geweldloze psychopaat die anderen niet snel lijfelijk zal verwonden, maar wél – heel charmant en onopvallend – emotioneel, sociaal en psychisch. Zijn kampbroeder Henk Kamp is volgens mij uit hetzelfde hout gesneden.

Ik beweer niet dat Rutte een psychopaat is (ook niet dat Kamp een psychopaat is), maar ik schrijf wat ik denk en voel wanneer ik de premier op tv zie.

Ik kan er gedeeltelijk of geheel naast zitten. Maar ik kan ook (deels) gelijk hebben.

Uit recente onderzoeken is naar voren gekomen dat veel ‘hoge’ lui – onder wie chirurgen, geestelijken en topdirecteuren en topmanagers -gemiddeld meer psychopathische trekjes vertonen dan andere mensen, dus Rutte zit wél een beetje in de ‘psychopathenregionen’ waarbij moet worden aangemerkt dat sommige psychopathische trekjes in sommige beroepen onmisbaar en tamelijk onschuldig zijn, zoals het onder stressvolle omstandigheden koel, analytisch en zakelijk blijven. 

Maar echt, ik vind dat Rutte (net als Kamp) psychopathische trekken heeft. Verbaal en sociaal lenig, maar er zit heel weinig gevoel bij. Het is allemaal zo glad als een aal, alsmede emotieloos, analytisch en getuigend van een vermeend gebrek aan empathie.

Mensen met duidelijke psychopathische karakters zijn dikwijls onvermoeibaar energiek, charmant, vol zelfvertrouwen (en zelfoverschatting) en onder de moeilijkste omstandigheden positief en optimistisch (zonder het vermogen te denken aan de nadelen of nadelige gevolgen). Dikwijls hebben ze moeite met het aangaan en in stand houden van liefdesrelaties…

Rutte komt op mij altijd heel gevoelloos over. Een beetje als een pratende stropdas. Ik vraag mij af of hij (diepe) gevoelens van genegenheid en liefde kan ervaren. Misschien juist wel, maar ik ken hem natuurlijk alleen van zijn media-optredens en van zijn in mijn ogen visieloze, elitaire en slechte politieke plannen.

Psychopaten zijn niet alleen zelfverzekerd en glad, ze beloven ook glashard van alles wat ze niet kunnen waarmaken en ze liegen en bedriegen erop los. We herinneren ons allemaal het ingestudeerde ‘Nu doet u het weer’ van Samsom, hetgeen overigens alles over Samsom zegt dat hij met een leugenaar (in zijn eigen bewoordingen) in zee is gegaan. Ook Samsom heeft volgens mij psychopathische trekken. Of dit zo is, kan ik niet bewijzen. Niemand kan bewijzen dat het niet zo is.

De mens met psychopathische nukken houdt weinig rekening met een ander, heeft zogenaamd nooit zelf schuld (een ander heeft het altijd gedaan), en komt koud en gevoelloos over. Hun emoties zijn, als ze die eens tonen, vaak geacteerd, kort en hevig. Je kan moeilijk stellen dat mensen als Kamp en Rutte warm overkomen en zich goed kunnen inleven in de zwakkeren van de samenleving.

Je kan je afvragen of iemand die moet beslissen over mensen en over mensenlevens maar die weinig voeling heeft met het volk geschikt is als politiek leider van een land… Een land is net zo sterk als het onderste fundament en dat wordt via de kabinetten Rutte (ook met Samsom, de PvdA is weer wat rechtser-a-socialer geworden) juist verschrikkelijk verwaarloosd. Overal in het land ondernemen sommige betrokken burgers en kerkelijken initiatieven om de armste mensen in onze samenleving niet te laten verrekken, gewoonweg omdat De Staat het tegenwoordig nalaat om de wortels van de samenleving water te geven.

Mij lijkt dat ook die hele bankwereld bol staat van de mensen met psychopathische trekken. Zonder geweten wordt er gegoocheld met andermans geld en als het mis gaat, heeft de ander het gedaan en moet de kleine man boeten…

De Britse psycholoog Kevin Dutton die gestudeerd heeft aan de prestigieuze Universiteit van Oxford heeft onderzoek gedaan naar het gedrag en de kenmerken van psychopaten en wat mensen met (te) weinig psychopathische eigenschappen kunnen leren van de (fysiek) geweldloze psychopaat.

Als je Dutton eenmaal hebt aangehoord (via de tv), dan gaan je ogen open en dan zie je plots heel veel mensen met een wat zwaardere psychopathische aanleg, onder wie volgens mij ook Louis van Gaal. Alhoewel, bij hem zou er eerder sprake kunnen zijn van narcisme.

Maar nogmaals: ik ben geen wetenschapper, geen psycholoog en ik heb noch Kamp, noch Rutte, noch Van Gaal aan een psychopatentest laten onderwerpen. Ik moet het stellen met mijn mensenkennis en met mijn interesse in psychologie. Ik kan er helemaal naast zitten, net als psychologische testen en wetenschappers trouwens er helemaal naast kunnen zitten (en soms komt niemand dat te weten en blijft iedereen hen geloven).

Feit is dat ikzelf wel wat meer psychopathische trekken zou kunnen gebruiken.

En toch wou ik dat de wereld en ook ons land wat vaker werden geregeerd door mensen met MINDER psychopathische gedragingen…

Ik wil het wel eens zien: een kabinet Roemer met aan zijn flanken Thieme, Krol, Van Ojik, Manders en de meest linkse vleugel van de PvdA, zeg maar het moderne, traditionele Van Dam-Pronk-honk. En als het niet anders kan Slob.

Voor ons volk evenwel te inhoudelijk, te anders, te gedurfd, te gewaagd, te intellectueel, te gevoelvol.

Het volk maakt dezelfde fouten als de Duitsers in de jaren dertig van de vorige eeuw. Wilders wordt bij de volgende verkiezingen de grootste. Ik vind dat de vermeende psychiatrische afwijkingen bij die vent nog uitgevonden en gedefinieerd moeten worden… (en dus ook van zijn achterban: er zijn zelfs meer dan 1,5 miljoen onnadenkende, onintelligente, onfatsoenlijke dwazen in dit land en die moet je vooral niet hun zin geven).

www.rolanddanckaert.nl

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.