De humorblock van Guido Weijers

Zojuist naar de eindejaarsconference gekeken van Guido Weijers (bij de KRO). De zoveelste Brabander die cabaretier is geworden (als je in zo’n lelijke provincie woont met zulke slechte voetbalclubs en met zulk bochtbier dan moet je ook wat om het leven aangenamer te maken…).

Mijn kinderen en ik vonden G.W. gewoonweg niet grappig dit keer. Ook de zaal lag zelden in een spontane deuk. De kettingslappelach bleef altijd uit.

Guido heeft overduidelijk last van een jokeblock of humorblock, zoals schrijvers soms last hebben van een writersblock. Mijn Nissan heeft last van een Noteblock…

Ik kan het ook wel begrijpen. Cabaret maken, is puur gevoel en toch iets anders dan een auto repareren of dan een hart transplanteren. Het komt aan op inspiratie en op innerlijke beleving. Ook als cabaretier zijn er nou eenmaal periodes dat je humoristische veerkracht je in de steek laat en dat er teveel brokstukken in de weg zitten om als nar te kunnen excelleren.

Als cabaretier wil je en moet je voortdurend leuke shows bedenken, maar de ernst en levenspijn hadden Guido nu in hun greep, volgens mij.

Hoewel Guido gelukkig nog erg om zichzelf kan lachen (hij lijkt constant high te zijn van binnenpretjes), lukte het hem ditmaal bijna nooit om de lachers op zijn hand te krijgen. Hij zakte dit keer, wat mij en mijn kinderen betreft, finaal door het ijs. Een hele lage ondergrens. Niet eenmaal hebben we ECHT hartelijk moeten lachen, terwijl we gisteren nog in een deuk lagen (zo nu en dan) om Theo Maassen en later om Ronald Goedemondt.

Ik weet niet wat er in het leven van Guido of in zijn binnenste is gebeurd, maar zijn grappen waren naar mijn mening schaars, geforceerd, gezocht en slecht. Het gepiemel met het beeld(scherm) vond ik storend en van geen enkele meerwaarde. Al met al een ruime onvoldoende voor deze show.

Kwalijk neem ik het Guido natuurlijk niet. Ikzelf wil ook dikwijls iets grappigs schrijven en dat tracht ik dan ook, maar echt goede grappen willen dan maar niet komen. Het blijft soms bij flauwe surrogaatgrappen. Soms ben je gewoon te ernstig, te verzuurd of te geknakt om leuke grappen te kunnen bedenken. Je wil wel, maar je kan niet.

Wat dan overblijft, is puur en alleen de diepere, serieuze boodschap en die staat wél wat mij betreft. Guido is een goed ventje.

We leven inderdaad allemaal maar één keer en wat doe je met je leven: ga je puur voor eigen glorie of wil je ook nog iets betekenen voor anderen?!

Sommige mensen – bekende mensen zoals John Lennon en Neil Armstrong en anonieme vrijwilligers – zijn van meerwaarde en blijven ook nog jaren na hun dood betekenisvol. Zij hebben tijdens hun leven iets aan anderen doorgegeven wat die anderen ook weer doorgeven en wat daardoor nooit meer verloren gaat. De wonderestafette.

Lennon blijft vooral bekend vanwege ‘Imagine’ en Neil Armstrong vanwege de eerste voetstappen op de maan, maar ze waren natuurlijk meer dan alleen het middelpunt van één evergreen en van één historische gebeurtenis. Dat wat anderen nooit te zien kregen en te horen kregen, dat is wat en wie ze werkelijk waren.

Die boodschap heeft Weijers prima verwoord. Hij probeerde het in grappen te verpakken, maar misschien was hij te geëmotioneerd, onder andere door de dood van José (een van zijn centrale themafiguren met wie het slecht afliep na een goed, waardevol en betekenisvol leven) om onbevangen grappig te kunnen zijn.

Dezelfde humorblock overkwam Jan Jaap van der Wal in 2009 toen hij met zijn eindejaarsshow ‘Lachen Met Oliebollen’ als grapjas totaal niet uit de verf kwam en eerder een verbitterde (zwaar op de hand) indruk maakte dan een humoristische. Ik kan me ook voorstellen dat een cabaretier soms eigenlijk helemaal geen grappen wil maken, maar gewoon zijn woede (over onrecht en domheid) wil uiten. Fuck the jokes! Cabaretiers zijn meestal filosofen, denkers en moralisten en met name in deze bizarre tijden willen ze eigenlijk gewoon eens even doodserieus met de mensen praten, tot hun botte koppen doordringen en hen een betere richting wijzen…

Eigenlijk vind ik het aandoenlijk en zeer voor iemand pleiten als hij door zijn bezwaardheid, bekommernis en ernst heen toch probeert om luchtig en humoristisch te zijn, maar dat het hem desondanks niet lukt. Het toont aan dat zo iemand niet onverschillig is, dat zo iemand niet van steen is en dat het onrecht (aangericht door andere mensen, door toeval, door pech, door het leven, door hget ongeluk, door henzelf, door de natuur) hem niet onberoerd laat.

Als je echt grappig wilt zijn, dan moet je een conference schrijven tijdens een periode waarin je niet grappig probeert te doen, maar grappig bent. Een periode waarin je je goed en onbezwaard voelt of waarin je de shit tijdens het schrijven even kan vergeten.

Maar 2012 was echt een vervelend doemjaar en ook Guido Weijers is overduidelijk niet aan het zwart ontsnapt. Hij heeft zijn grappen geschreven in de schaduw van de collectieve en misschien zelfs individuele depressie. Als grappenmaker scoort hij ditmaal een dikke onvoldoende, als boodschapper nochtans nog altijd een ruime voldoende. Daarom toch mijn waardering.

Maar iedere wijze is een roepende in de woestijn vol dommeriken. Hij kan nooit het tij helemaal ten goede keren… Onmogelijk.

Teveel domme en slechte, onnadenkende en onbewuste mensen…

Wijsheid is overal, maar wijze mensen die de wijsheid ook nog eens in daden omzetten, zijn buitengewoon uitzonderlijk, vooral in de wereldpolitiek en wereldgodsdiensten…

Ghandi, M.L. King. Robert Kennedy, A. Lincoln, Mandela, Moeder Theresa…

www.rolanddanckaert.nl

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.