Op zoek naar kracht

Een mens is z’n hele leven op zoek naar kracht en steun, juist omdat het leven doorlopend aanslagen pleegt op ons geluk, op onze gemoedsrust en op de innerlijke vrede. We hebben kracht, houvast en energie hard nodig om het hoofd boven water te kunnen houden…

Vandaar dat zoveel mensen bijgelovig en gelovig zijn of zichzelf spiritueel noemen. Het leven is zwaar, ondoorgrondelijk en onzeker en daarom hebben mensen behoefte aan pantsers en aan wapens om zichzelf te verdedigen tegen alle bedreigingen en om zichzelf op de been te houden, ook mentaal en emotioneel.

Een belangrijk onderdeel van bijgeloof en geloof zijn de vaste rituelen en een heilig boek (of een goeroe die zegt hoe het zou moeten). Rituelen geven mensen een gevoel van zekerheid en van houvast. Een ritueel is iets waarop mensen altijd kunnen en zullen terugvallen, een vertrouwd ankerpunt in hun leven, een bekend accu-oplaadpunt.
Ook een boek is een vertrouwd en een (qua inhoud) nooit-veranderend ding waarnaar mensen kunnen teruggrijpen, waarop ze voor hun gevoel altijd een beroep kunnen doen, vooral in zware tijden, in noodweer. Een boek waarin geboden en verboden staan, geeft sowieso veiligheid: er staan grenzen in en mensen hebben behoefte aan grenzen: ze moeten weten wat wel en niet mag. Een boek met geboden, goede raad, moraal en verboden werkt als een kompas, als een richtingwijzer. Mensen hebben daar heel veel steun aan.

Iedereen heeft behoefte aan vaste mensen en vaste dingen op om terug te kunnen vallen, om naar terug te kunnen grijpen. Een gebed is in zekere zin ook een ritueel en een krachtbron, een accu-oplaadpunt. Een kerk is dat eveneens. Het is een vertrouwd gebouw waar mensen zichzelf opladen, waar ze kracht en steun (menen te) tanken. Prima, want alles wat goed doet, is goed.

Alles draait om kracht in deze survival of the fittest. Om kracht en om energie draait het leven. Positieve prikkels maken je sterker, negatieve prikkels maken je zwakker, mentaal zwakker, prikkelbaarder, moe en zelfs ziek, althans als de negatieve prikkels veel te veel zijn en als er te weinig positieve prikkels zijn. Negatieve prikkels zullen er altijd zijn en hoeven op zich geen probleem te zijn (integendeel, ze MOETEN er zijn), maar als de balans tussen positief en negatief wordt verstoord, dan krijg je problemen.

Toch kan een mens ook zonder geloof en bijgeloof. Zelfs zonder spiritualiteit. Je kan jezelf immers ook opladen in en met behulp van de natuur (vitame Zuurstof), en met behulp van de muziek, van de kunst, van de lust, van werk of een hobby, van elkaar en van de passie.

Bovendien zou je dagelijkse bezigheden ook als rituelen kunnen bestempelen. Als je je klote voelt en je gaat lekker de kroeg in of je zingt je favoriete lied, dan kan dat alweer opmonteren. Mensen zijn batterijen en we moeten zorgen dat we onszelf genoeg opgeladen krijgen en houden. Want het leven is keizwaar en we kunnen alle kracht gebruiken om het te doorstaan.

Rust, ritme en regelmaat zijn voor iedereen goed, ook voor alle volwassenen. Op vaste tijdstippen opstaan, niet te lang in je bed blijven liggen, op tijd naar bed, voldoende slaap, gezond eten, beweging in de frisse buitenlucht… Allemaal goede dingen die je houvast geven als je ze regelmatig benut. En nogmaals, wat goed doet, is goed: zelfdiscipline, ontspanning, inspanning, inspiratie, schoonheid, beweging, vergeving, humor, relativeren en tevredenheid zijn eveneens belangrijke accubronnen.

Het gaat erom, dat we allemaal dingen doen die ons kracht en energie geven, die ons sterker maken en die ons bestand doen zijn tegen tegenslagen. Mensen die verzwakt zijn, emotioneel, mentaal en/of fysiek, kunnen niet goed anticiperen op tegenstand, op tegenslag en op moeilijkheden. Laat staan dat zo iemand anderen kan helpen.
Nogmaals, het is the survival of the fittest en je moet dus letterlijk en figuurlijk goed zijn uitgerust om gewapend te zijn tegen de stress, spanning, drama’s en moeilijkheden van het dagelijks leven. Het leven is nou eenmaal een strijd. Het kan een hele mooie strijd zijn, maar ook een meedogenloze en harteloze strijd. Goed voor jezelf, de ander en de planeet zorgen, is daarom heel erg belangrijk. Als we goed voor elkaar en voor de planeet zorgen, dan voorkomen we een hoop narigheid en dan zijn we veel beter opgewassen tegen de onvermijdelijke rampen, ongelukken, tegenslagen en drama’s die vaak hele continenten treffen. Samen sterk, zo is het ECHT!

Zo simpel is het. En toch is het leven ook weer helemaal niet makkelijk. Leven is mij nooit makkelijk af gegaan en het leven heb ik nooit gemakkelijk gevonden. Maar het is ook weer te mooi, te kostbaar, te bijzonder en te kort om het te verwaarlozen of om verbitterd te BLIJVEN, want dan mis je een hoop lol, vreugde en geluk…

http://www.rolanddanckaert.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.