Recensies Eurovisiesongfestivalliedjes 2013: Update: het gaat tussen Noorwegen, Denemarken, Zweden en Duitsland!

Na de twee halve finales kunnen we een tussenbalans opmaken. Naar mijn mening gaat het in de grote finale tussen Noorwegen, Denemarken, Zweden en Duitsland. Nederland zal best hoog eindigen, denk ik.

Georgië: Met het gevoelige en gedragen duet ‘Waterfall’ leveren Nodi en de bevallige Sophie beslist een goede en degelijke muzikale bijdrage. De stemmen harmoniëren schitterend. Verdient zeker een plek in de grote finale, maar ik betwijfel of het spannend genoeg is om de top 5 te bereiken. Een vakjury zou het in elk geval hoog aanslaan.
In de halve finale zong de mannelijke helft soms vals.

Denemarken: Ik loop alvast op de zaken van dit artikel vooruit, maar dit Eurovisiesongfestival kon weleens een strijd worden tussen de Scandinavische landen Denemarken, Noorwegen en Zweden. Met haar nummer ‘Only teardrops’ doet de beeldschone zangeres Emmelie een gooi naar de titel. Het lied heeft een aanstekelijk refrein. De fluit in het lied maakt het een beetje mysterieus.
In de halve finale een spetterend, overtuigend optreden. Echt een winnaarsliedje.

Duitsland: Veel inzendingen trachten de winnares van vorig jaar te kopiëren. Opvallend veel goed uitziende vrouwen die een poppy up tempo-nummer zingen. Met het nummer ‘Glorious’ doet de Duitse Cascada dat ook, en dat ook nog in een sexy outfit. Het kon wel een bruidsjurk zijn die is besteld bij Christine Leduc. Ik vind het een nietszeggend kermisnummer, slecht gezongen bovendien. Jammer dat dit sowieso in de finale zit.

Slovenië: De Sloveense Hannah heeft een sterke stem. Haar lied ‘Straight Into Love’ is een powernummer met veel synthesizer. Niet mijn smaak, maar het zal de finale beslist halen, en vanwege haar stem niet eens onterecht.

België: De Belgen sturen maar weer eens een leuke jonge jongen, ene Roberto. Hij zingt ‘Love Kills’, maar je verstaat ‘Love Kiss’. Erg matig gezongen. Een refrein dat wel leuk is, maar al met al maakt het geen schijn van kans om door te gaan. Een niemandalletje.
In de halve finale maakte het TOCH best wel indruk: redelijk goed gezongen, een jongen met de gunfactor…

Albanië: Het rocky lied ‘identitet’ van het Albanese duo Adrian en Bledar, met enige folkelementen – klinkt als een heel bekend liedje. Ligt makkelijk in het gehoor. Een 13 in een dozijn-song, als je het mij vraagt. Weinig spannend. Mag de finale nooit bereiken.
Het optreden in de halve finale viel me alleszins mee.

Cyprus: De aantrekkelijke zangeres Despina Olympiou zingt een tedere, meeslepende ballad, muzikaal volledig in balans. Een ambachtelijk muziekstuk, een goudmijntje voor het gehoor. Het zou de finale moeten halen en daarin hoog moeten eindigen, maar de televoters kennende, wordt het lastig.
In de halve finale maakte ze indruk met haar stem, verschijning en prachtighe lingeriejurk.

Rusland: De jonge Russin Dina is een van mijn favorieten met haar lied (ballad) ‘What if’. Echt een liedje dat blijft hangen en dat je nog eens wilt horen. Meeslepend, gedragen, herkenbaar. Zal absoluut de top 5 bereiken. Geen twijfel over mogelijk.
In de halve finale maakte ze het helemaal waar, maar ik schat haar kansen op de eindzege laag in.

Litouwen: Ook Litouwen zingt helaas niet in de eigen taal, maar in het Engels. De zanger Andrius heeft met het lied ‘Something’ de new wave-muziek uit de jaren 80 weer een beetje van stal gehaald. Bij dit lied denk je een beetje aan mistige volle maan-nachten en een man met een zwarte cape op een zwart paard. Ik hou er wel van, maar absoluut geen schijn van kans voor de eindzege.
In de halve finale gaf deze sympathieke gast een prima optreden. Terecht door.

Griekenland: Griekenland stuurt met ‘Alcohol is free’ een lied met een knipoog en met een glimlach. De Grieken blijven trouw aan hun Griekse muziekstijl en grotendeels aan hun eigen taal. Het lijkt op de Griekse Rowwen Heze.
In de halve finale bleek dat meer mensen muziek met een knipoog kunnen waarderen. Een beetje humor in de muziek is welkom. Ik vond het leuk!

Malta: De Maltees Gianluca heeft een leuk feel good-liedje dat ‘Tomorrow’ heet. Hij vertelt echt een verhaal. Veel tekst. Misschien wel te veel. Ik vind het best leuk, maar het maakt geen enkele kans op een zege.
In de halve finale vond ik het erg fijn overkomen. Een sympathieke performance en een leuk liedje.

Finland: De sexy zangeres Krista vraagt met ‘Marry Me’ een of andere adonis ten huwelijk. Een totaal nietszeggend, afgezaagd poppy nummer à la Britney Spears. Ik dacht dat we dit soort muziek nu toch wel voorbij waren. Leuk voor op een Junior Songfestival, meer ook niet. Maar een finaleplaats zal ze vanwege haar looks en vanwege het simpele lied wel halen…
In de halve finale vond ik het toch lekker ogen en klinken. Bij nader inzien vind ik het terecht door.

Noorwegen: De Noorse Sharon Stone Margaret heeft een eigentijdse popsong: ‘I Feed You My Love’, alweer een liefdesliedje. In z’n genre een goed, spannend lied dat de aandacht wel weet vast te houden. Maakt kans. Helaas…
Na de halve finale denk ik er heel anders over. Dit is voor mij de grote kanshebster. Ik vond het sterk en zuiver gezongen en het oog krijgt ook meer dan genoeg. Mag van mij winnen!

Letland: De drie Letse jongens PeR houden het simpel: ‘Here We Go’ heet het lied en dat zullen we weten ook. Een beetje hiphop erbij, en een heel aanstekelijke deun. Jammer dat het zo slecht is gezongen, want het lied neemt je wel mee in een flow. Beetje trompetten erbij en het klinkt allemaal erg blij. Kansloos.
Het optreden in de halve finale was vrolijk en energiek en helemaal niet zo slecht gezongen als tijdens de Letse finale. Eigenlijk vind ik het jammer dat dit lied niet door is. In al z’n eenvoud is het immers heel aanstekelijk.

Oostenrijk: De mooie Natália is een van de kanshebsters voor de finale met haar nummer ‘Shine’. Ze kijkt wel heel erg verleidelijk in de camera… Ik weet alleen niet of de luisteraars geduld hebben, voordat het lied echt losbrandt… Het zou echter de finale niet mogen missen.
Het lied heeft de finale niet gehaald en ik vind dat onbegrijpelijk.

Oekraïne: De zangeres Zlata – ook alweer een schoonheid (mogen er geen lelijke vrouwen meedoen?) – is een van de sterkste stemmen. Zij waardeert haar lied ‘Gravity’ op met haar krachtige, zuivere stem. Sowieso een sterk lied. Komt absoluut in de top 10 in de finale.
Op cd klinken sommige liedjes beter of anders. Eenmaal live in de halve finale kon het me niet echt boeien…

Wit-Rusland: Snel vergeten.
Is toch door. Een zonde.

Zwitserland: Het Eurovisiesongfestival kon volgend jaar weleens in Bern of Zürich worden gehouden. Het duo Takasa zingt het slim gecomponeerde lied ‘You and Me’. Ligt bijzonder lekker in het gehoor. Een geraffineerde ballad met een meeslepend refrein dat blijft hangen. Niet dat het een heel erg goed liedje is, maar het klinkt wel heel lekker. De vraag is alleen of dit anno 2013 nog wordt gepruimd. Het is altijd weer afwachten…
Het optreden in de halve finale was statisch en vocaal niet overtuigend. Het kwam niet van de grond. Klinkt op cde beter.

Armenië: ‘Lonely Planet’ wordt gezongen door ene Gor. Eindelijk weer eens een idealistischer liedje. Een man met een soulstem die een rocknummer zingt… dat kan nooit goed gaan…
In huis waren de meningen verdeeld. Mijn vrouw vond het bagger, mijn dochter vond het wel gaan en mijn zoon en ik vonden het toch wel goed. Is door naar de finale, maar is daar kansloos, denk ik.

Bulgarije: Een folkloristisch niemandalletje.
In de halve finale vond ik het niet eens zo slecht. Is niet door.

Servië: Drie Servische huppelkutjes die zich Moje 3 noemen (De mooie 3, dat klopt) komen met een feestnummer op de proppen dat de adrenaline danig op gang brengt. Het lied houdt flink tempo, remt dan af en maakt weer tempo. Het is wel weer eens een fris nummer dat zeker een finaleplaats verdient, mits de meiden een beetje bij stem zijn (dat is de vraag)…
In de halve finale maakten de meiden zich belachelijk door hele stomme, sexy bewegingen te maken en rare pakjes te dragen… Is terecht NIET door.

Roemenië: Het meest bijzondere liedje wordt gezongen door de Roemeen Cezar die een poppy operette ten gehore brengt, eerst als een bariton en dan als een sopraan. Zijn stemkunsten verdienen beslist een finaleplaats, maar ook niet meer dan dat. Het werkt allemaal een beetje op de lachspieren…
Tijdens de halve finale groeide evenwel mijn waardering voor de zangkunsten. Blij dat het door is. Het is vocale acrobatiek.

Hongarije: Slaapverwekkend.
Na de halve finale denk ik er anders over. Ik vond het een apart liedje dat terecht door is naar de finale, maar daarin geen kans maakt.

Spanje: Een mooi luisterliedje wordt afgeleverd door een Spaanse zangeres, ondersteund door een uitstekende band. Spanje eindigt evenwel nooit hoog, omdat ze in het Spaans zingen en weinig omringende landen hebben die op hen stemmen.

Nederland: Anouk heeft met ‘Birds’ een enorm risico genomen. Het is geen typisch festivallied en het valt uit de toon. Maar het is wel heel goed. Het imiteert de muziek uit de jaren 30-40 van de vorige eeuw. Het is kansloos om te winnen en tot dusver zijn de reacties buitengewoon wisselend, maar dat was met een dergelijk lied te verwachten. Ik had dit lied liever op haar nieuwe album teruggezien en dat ze voor het ESF een type lied ‘Girl’ had gekozen… We willen immers weer eens naar de finale en winnen…
Op basis van haar optreden in de halve finale vond ik het NIET overtuigend. Op cd klinkt het veel mooier, vind ik. Maar het is wel een van de mooiste liedjes van het festival en uiteindelijk verdient het een finaleplaats. Misschien komt ze zelfs in de top 10!

Kroatië: De 6-koppige zanggroep Klapa s Mora verdient een hoge notering. Een traditioneel Kroatisch lied met operettestemmen.
Helaas bleken de Televoters het niet te kunnen waarderen…

Estland: Birgit zingt in haar eigen taal en dat is lovenswaardig. Een ballad die goed is gezongen, maar die desondanks weinig indruk maakt. Te gezapig. Wel mooi. Gevoelig.
Is toch door, maar het maakte weinig indruk op me.

Frankrijk: Niet noemenswaardig. Fransen doen altijd raar…

Engeland: Bonnie Tyler volgt Engelbert Humperdinck op. Blijkbaar sturen de Engelsen alleen nog maar oude vedetten die weer eens voor het voetlicht willen treden. Het is jammer dat het grote publiek het zelden kan waarderen. Tyler zou met ‘Believe In me’ een top 5-notering verdienen. Het lied kan zo de top 40 in en ook in Amerika scoren.

Israël: Israël heeft z’n eigen Nana Mouskouri afgevaardigd. Een meisje met een enorme bril. Ze ziet er niet uit (dus toch nog een lelijke zangeres), maar haar lied is des te mooier, zoals we dat van Israël zijn gewend: een zeer indringende ballad. Prachtig.
In de halve finale vond ik het lied niet uit de verf komen, maar ik werd ook afgeleid door de ouwelijke jaren 70 look van deze 22-jarige (!) Israëlische…

Zweden: De Zweedse jongeling Robin zingt ‘You’. Zal bij de jongere, vrouwelijke televoters beslist hoge ogen gooien. Een goed opgebouwd lied dat blijft hangen. Een absolute kanshebber. Volgend jaar het ESF in Stockholm?

Italië: Ik zou graag zien dat Marco met L’Essenziale’ deze versie van het ESF won. Een gevoelige ballad in typisch Italiaanse stijl, met mooie pianomuziek. Gelukkig doen de Italianen sinds een paar jaar weer mee. Klasse.

Azerbaijan: De mooie zanger Farid zorgt ook dit jaar weer voor kwaliteit vanuit Azerbaijan. Zijn lied ‘Hold me’ houdt de aandacht beslist vast. Ligt makkelijk en lekker in het gehoor.
Veel vrouwen lagen in de hal;ve finale in katzwijm voor hem. Goede zanger, leuk lied.

Moldavië: Staat laag in de noteringen, maar Aliona zou met ‘A million’ beslist een plek in de top van de finalisten verdienen. “The Maya were not so wrong, it’s the end of the world. It is done, cause you are gone”. Een mooie zin. Een krachtig lied, steengoed gezongen. Onbegrijpelijk dat het zo laag staat in de noteringen. Mooi piano-einde… Een echt liefdesdrama.
In de halve finale zong ze niet in het Engels. Jammer, want ik vond juist de tekst zo mooi.

San Marino: De blonde Valentina zingt ‘Crisalide’ met veel piano en viool. Een van de betere stemmen op dit festival. Een gedreven, dramatisch vertellied dat opeens in de versnelling gaat en dan alle kanten op gaat, en dat is een beetje jammer. Verdient zonder twijfel een hoge notering in de halve finale, maar niet in de grote finale.
Maakte geen indruk tijdens de halve finale. Wat te oubollig.

Montenegro: een ratjetoe, een zootje. Vergeten.

IJsland: Verrassend gevoelig zing de langharige IJslander Eybor, begeleid door sfeervolle pianomuziek. Een warme ballad, getuigend van veel vakmanschap. Echter, niet indrukwekkend en niet verrassend genoeg om echt hoge ogen te kunnen gooien…
Is wel door naar de finale. Mooi luisterliedje.

Macedonië: Een duet, gezongen door Esma en Lozano, een mix van folkloristische muziek en popmuziek, gezongen in het mooi klinkende Macedonisch met vooral elektronische instrumenten. Een van de meest creatieve, gevarieerde inzendingen. Finaleplaats gegarandeerd, maar ook niet meer dan dat.
Geen finaleplaats en achteraf gezien ook wel terecht. Geen sterk optreden.

Ierland: Hunk Ryan Dolan zal met het nummer ‘Only Love Survives’ heel wat meisjesharten doen smelten. De melodie is zeer besmettelijk. Vast en zeker goed voor een tamelijk hoge klassering, misschien wel een gevaarlijke outsider…
Onbegrijpelijk door, want in de halve finale vloog deze Ier vocaal uit de bocht. Irritante stem.

Mijn top 5? In willekeurige volgorde: Italië, Rusland en Moldavië, Nederland en Israël.

Na de halve finale denk ik er totaal anders over. Mijn favorieten zijn: Italië, Denemarken, Noorwegen, Roemenië en Nederland. Ik denk dat het zal gaan tussen Noorwegen, Denemarken, Duitsland en Zweden. En misschien zijn Roemenië en Nederland hele verrassende outsiders…

Malta, IJsland, Engeland en Finland hebben evenzeer mijn sympathie, evenals Hongarije en Litouwen.

http://www.rolanddanckaert.nl

P.S.: En volgend jaar Roel van Velzen, Ben Saunders of Ilse DeLange afvaardigen via hetzelfde concept: geheel de vrije hand geven. Zulke grote muzikale talenten moet je vertrouwen en alle vrijheid geven om hun ding te doen.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.