Stressbeleving

Artsen, instanties en omringenden moeten niet zozeer en niet hoofdzakelijk kijken naar de aard en de hoeveelheid van het werk, maar naar hoe iemand stress ervaart, hoe iemand stress beleeft.
Iedereen beleeft stress op z’n eigen manier, hetgeen afhangt van karakter, gevoeligheid, behoeften, talenten, belastbaarheid, gezondheid, fitheid en van de omstandigheden (hoe vol is de emmer?).
Er zijn mensen die het heerlijk vinden om drie dingen tegelijk te doen en om het heel druk te hebben en die daar positieve energie van krijgen en er zijn mensen die al boven hun macht moeten tillen als ze eens twee dingen tegelijk of vlak achter elkaar dienen te doen. Zij zijn niet zwakker, zij zijn anders. Zo zullen mensen met autistische trekjes heel veel spanning ervaren als er steeds onverwachte dingen gebeuren en als ze veel tegelijk moeten doen…

HET GAAT NIET OM DE STRESS OF HOEVEELHEID WERK ZELF, MAAR OM HOE IEMAND STRESS BELEEFT, HOE IEMAND SPANNINGEN ERVAART EN IN HOEVERRE IEMAND MET DE DRUK KAN OMGAAN, AFHANKELIJK VAN KARAKTER, GEVOELIGHEID, GEZONDHEID, ERVARING, OMSTANDIGHEDEN, FITHEID EN BELASTBAARHEID.

Een persoon die te zwaar moet tillen, letterlijk en/of figuurlijk, en die voortdurend op z’n tandvlees moet lopen, wordt vatbaarder voor griepjes en virussen, heeft vaker last van hoofdpijn, slaapt beduidend minder goed (in en door), wordt prikkelbaarder, ervaart alles als ‘teveel’, is minder goed gehumeurd, voelt zich overbelast en overvraagd, wordt vinniger en agressiever, heeft minder zin in het leven en ook in seks en begint al snel te kwakkelen. Zo iemand lacht minder (echt), maakt minder grapjes, kan minder hebben en loopt continu in ’t rood, is voortdurend over z’n toeren.

De maatschappij bevordert ziekten. Alles gaat in een snel tempo, er zijn veel politieke, maatschappelijke en sociale problemen en zorgen, de financiële druk op een ieder is gigantisch en alles draait om presteren. De concurrentie is enorm. We leven bovendien in een 24 uurs-economie. Tijd voor ontspanning, rust en eens lekker niksen, is er bijna niet meer bij, terwijl iedereen minstens een half uur per dag, overdag, voor zichzelf zou moeten hebben. Echter, we moeten zoveel en vergen en vragen zoveel van elkaar… Let wel: niet alleen de maatschappij treft blaam, ook wijzelf! We moeten ons eigen leven zelf inrichten en vorm geven, we mogen onze eigen keuzes maken! Wie ontspanning, plezier en rust verwaarloost en wie ongezond eet en de frisse buitenlucht mijdt, draagt ook zelf een kei aan negatieve elementen bij.

Met name gevoelige mensen worden dikwijls overvoed door prikkels, extern en intern. Bij hen blijft alles langer hangen en maakt alles meer indruk. Zij worden, als ze boven hun macht moeten werken en leven, als eerste gepakt door de stress. Immers, alles heeft meer impact op hen, ze gaan er echt onder gebukt en ze denken veel na en vragen zich veel af (waarom is dat nou zo?).

Wie stress ervaart, doet er allereerst verstandig aan om meer rustmomenten in te passen en eens wat vaker lekker te niksen. Zoveel mogelijk prikkels door elkaar vermijden en het leven simpel houden. Luierpauzes nemen tussen de activiteiten door en niet alles achter elkaar afraffelen.
Niet alles perfect willen doen… het is ook niet erg als het huis eens gewoon goed wordt gepoetst en niet heel grondig. Met minder genoegen leren nemen. Voorts: bewegen in de frisse buitenlucht (pak jezelf op!), ritme, reinheid en regelmaat betrachten, niet te lang in bed blijven liggen en niet te laat gaan slapen.
Heel essentieel is natuurlijk het plezier in het leven terug te krijgen door leuke dingen te doen en op zoek te gaan naar brandstof, naar accubronnen: de mens is een batterij en die moet (positief) opgeladen worden.

En bedenk: JE MAG ER ZIJN. In de dubbele betekenis: je mag er zijn, omdat je deugt en je mag er zijn, omdat iedere seconde op aarde een geschenk is.

Geniet van de kleine dingen des levens.

Als je je overbelast voelt, schakel dan een aantal tandjes terug en hou het sober en simpel, maak je leven overzichtelijk en creëer ruimte, rust en tijd voor jezelf. Neem ook weer eens de tijd om gewoon lekker op de bank weg te dromen of te fantaseren, wat te lezen of muziek te luisteren.

En zoek zoveel mogelijk lichamelijke warmte op: knuffelen is gezond!

http://www.rolanddanckaert.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.