Kritiek op mij

Kritiek

Dat de heer Alexander van Gorkum uit Tilburg in de Varagids-kolommen kritiek op mij uit naar aanleiding van mijn kritische ingezonden brief over Menno Buch in een van de uitgaves is zijn goed recht. Wie uitdeelt, moet (kunnen) incasseren. Dat is volwassenheid. En wie iets maakt – ook zoiets als een ingezonden brief – kan reacties verwachten. Als je niets fabriceert, dan is er niemand die een mening over je heeft. Het streelt mijn trotse ijdelheid dat de heer Van Gorkum de moeite heeft genomen zich zo over mijn brief op te winden, dat hij er energie in heeft gestoken om te reageren.
Echter, ik vind de geschreven opmerkingen van Buch’s ‘advocaat’ weinig inhoudelijk en puur een aanval op de man (ik in dit geval). Zijn kritiek is nogal kinderachtig. Het komt neer op: ‘wat je zegt, ben je zelf’. Kinderen zeggen dat ook altijd tijdens een ruzie, als ze geen tegenargumenten meer kunnen verzinnen.

Volgens Van Gorkum neem ik mensen niet zoals ze zijn. Het grappige is altijd, dat mensen die iemand dit verwijt maken niet in de gaten hebben dat ze jou dus ook niet nemen zoals je bent, anders nam mijnheer Van Gorkum mijn kritiek op de woorden van Buch – die volgens mij prima in staat is voor zichzelf op te komen en met wie niemand medelijden hoeft te hebben – voor lief.

Waarom zou je, als je kritiek op iemand hebt, die persoon niet nemen zoals hij is? Het zou betekenen dat je op niemand (streng doch rechtvaardig) kritiek mag uitoefenen! Trouwens, sommige mensen hoeven we helemaal niet te nemen zoals ze zijn. Stel je voor dat we Hitler namen zoals hij was, of dat we nooit tegen Wilders zouden ingaan, omdat we hem moeten nemen zoals hij is…
Kritiek hoort erbij. Daarom maak ik me niet al te druk om de venijnige brief van de Tilburger. Ik zeg altijd: ‘Of je de wereld redt, of je neutraal blijft of dat je de wereld vernietigt, je zult altijd voor- en tegenstanders hebben’.

Indien Van Gorkum mij eigenzinnigheid had ‘verweten’, dan had ik me daarin kunnen herkennen. Eigenwijs ben ik ook: daarom sta ik achter mijn inhoudelijke ‘return’ op wat Buch in de Varagids verkondigde. Als ik achteraf het gevoel zou hebben gehad ongelijk te hebben, dan had ik dat ongelijk graag toegegeven.

http://www.rolanddanckaert.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.