Zelfconceptie

Alles heeft een tegenpool volgens de Yin Yang-wet. Zelfmoord dus ook. Het omgekeerde spiegelbeeld van zelfmoord is zelfconceptie.

Wat is zelfconceptie of zelfverwekking dan eigenlijk?

Welnu, onze biologische conceptie geschiedde door onze ouders. We werden daardoor een mens van vlees en bloed, met een DNA-pakket, een brein en een wezen met talenten, gevoel, verstand, emotie en beperkingen.

Daarna werden we weer verwekt. Door de maatschappij. School alsmede het gedrag en leefwijze van onze ouders waren/zijn daarvan de voornaamste verwekkers. Onze sociale en maatschappelijke conceptie was dat.

Echter, als we volwassen worden en zijn, maken we meer en meer onze eigen keuzes. Wij nemen onze eigen besluiten. Ook kunnen we leren afrekenen met een bepaalde conditionering (door ouders, vrienden, familie, leeftijdsgenoten, de mode, de media en de maatschappij) en onze leefwijze deels zelf bepalen. We kunnen ook onze houding, leefwijze en ons gedrag verbeteren (door bewustwording en inzicht).

Hoewel een mens niet geheel maakbaar en nooit helemaal autonoom en authentiek is/blijft, kunnen wij zelf richting geven aan ons leven, aan onze leefwijze, aan ons gedrag en aan onze keuzes.

Als mens kun je bijvoorbeeld besluiten, de beslissing nemen, je niet meer zo op te winden over van alles en nog wat, omdat je inziet dat die oerwoede uit rechtvaardigheidsgevoel alleen maar jezelf vergiftigt. Het is beter de kalmte te bewaren. Het is dan nog steeds goed om voor rechtvaardigheid te strijden, maar als je dat altijd heel erg bozig en opgewonden doet, dan heb je daar alleen maar jezelf mee. Andere mensen veranderen hun mening en gedrag toch niet. Onrecht zal er altijd zijn. Je moet er tegelijkertijd in berusten dat er altijd ongelijkheid en onrecht zal zijn en dat sommige mensen (nog) geen juiste inzichten hebben, nog niet zo bewust zijn.

Je kunt als mens besluiten NIET vreemd te gaan, je kunt besluiten je oude vadertje of moedertje vaker op te zoeken en goed te verzorgen. Je kunt de beslissing nemen alles eens van je af te zetten en je te richten op leuke dingen en leuke mensen. Je kunt het besluit nemen de auto vaker te laten staan en vaker te fietsen en te wandelen en ervan te genieten. Je kunt beslissen je schouders eronder te zetten en je er niet onder te laten krijgen. Je kunt ook de keuze maken een beter mens te willen worden, eerlijker te zijn en minder hard te werken of meer te genieten.

Kijk, dat is nou zelfconceptie. Dat je als mens JE ZELF verwekt. Daar gaat het volgens mij om tijdens de volwassen jaren. Zelfconceptie, mede dankzij positieve en inspirerende invloeden en mensen.

Het is niet zo dat ik zelfmoordenaars niet kan begrijpen. Of dat ik zelfmoord afkeur. Ik weet hoe het voelt als zelfs de chocolade naar levertraan smaakt en op een grote kale vlakte de muren op je afkomen en de horizon dichtbij is…

Dit stukje is dus geen artikel TEGEN zelfmoord. Dit artikel is een stukje over zelfontplooiing. Zelfconceptie. Ook mensen die een geslaagde zelfconceptie hadden, kunnen door (verse) negatieve omstandigheden/ervaringen zelfmoord besluiten te plegen… Niets is zwart-wit. Vandaar dat het gaat om de relativering van de nuance.

http://www.rolanddanckaert.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.