De informatietsunami – de binnenbreinarchitect

De moderne mens wordt aan de lopende band overvoerd door prikkels en informatie en LAAT ZICH OVERVOEREN.

We stellen ons gedurende de hele dag, alle dagen van ons leven, bloot aan (heel erg veel) informatie en prikkels. Als we niet de radio of televisie aan hebben staan, dan lezen we wel een boek of de krant of voeren we wel een telefoongesprek of lezen en versturen we sms’jes.

Niet iedereen is bestand tegen zoveel prikkels en informatie. De prikkeloverspoeling en de informatietsunami kunnen een mens behoorlijk uit balans trekken.

Probeer je eens een dag of dagdeel af te sluiten van en voor alle informatie en van zoveel mogelijk prikkels van buitenaf. Laat de krant liggen, laat de tv, je mobiel en de radio uit en surf niet naar social media.

Onderschat de invloed van en de onrust door al deze informatie en prikkels niet! Wanneer je je er eens voor afsluit, zul je merken dat het in het begin heel onwennig is en dat je misschien zelfs een beetje in paniek raakt, omdat je zoveel rust en ‘leegte’ niet gewend bent. Maar de meeste mensen varen (op den duur) wel bij een regelmatige sabbat van een halve dag of van een paar dagen.

Ga eens na wat (en wie) jij allemaal bij je binnenwereld binnenlaat, hoe jouw prikkellandschap in je brein eruit ziet. Alle prikkels en alle informatie die je tot je neemt en die bij je binnenkomen, doen iets met je, net zoals iedere voedingsstof een bepaald effect heeft op je lijf en gemoed.

Teveel en/of teveel negatieve prikkels halen ons uit ons evenwicht en tasten onze rust en ons welbevinden aan! Vaak merk je het pas als je je afsluit voor die prikkels, als je je niet meer aansluit op en bij al die info.

Feitelijk is iedereen z’n eigen binnenhuisarchitect of binnenbreinarchitect. Immers, door je deuren wagenwijd open te stellen voor al die prikkels en informatie word je brein heel erg druk bezocht en dus druk, hyper.
Zie je brein als een kamer. Wie en wat laat je naar binnen? Laat je toe dat het overvol en vol lawaai wordt en dat er veel ‘ongenodigde en onnodige gasten’ plaatsnemen op je breinzetels, of kies je heel zorgvuldig uit wie en wat je toelaat tot je binnenwereld, tot je invloedsfeer?

Wees je daar heel bewust van.

Het zal je geen windeieren leggen.

Zomaar een gratis college, een kosteloze onbetaalbare tip.

http://www.rolanddanckaert.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s