Hoe schoon is onze lucht?

Als je rapporten van gemeenten en controle-instanties leest, dan is de luchtkwaliteit in onze woonomgeving – ondanks uitstoot door fabrieken als AKZO en Rockwool en ondanks het bemesten en ‘vergiftigen’ van het boerenland – ruim voldoende. Niets mis met de concentraties stikstofdioxide (NO2) en fijn stof (PM10). Althans, de grenswaarden – Europees bepaald – worden naar verluidt niet overschreden.

Moeten we hier waarde aan hechten? Enerzijds wel. Het zal zo zijn, dat de luchtkwaliteit niet dermate alarmerend slecht is dat die direct acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Bij een kernramp, een brand in een chemische fabriek of olieramp is dat bijvoorbeeld wél het geval.
Maar anderzijds ben ik er heilig van overtuigd dat de luchtkwaliteit dermate slecht is dat mensen op de lange termijn daardoor chronische klachten (zoals ademhalingsproblemen, longziekten, huidziekten en vermoeidheid) kunnen krijgen door de echt niet zo zuivere lucht. Kom zeg, we zijn niet achterlijk: het is geen zuurstof wat de AKZO en Rockwool de lucht in pompen, het is niet louter schoon water wat de boeren over de gewassen spuiten en de koeien poepen geen brandschone schijt…

Mijn schoonmoeder, die op Java is geboren en daar tot ongeveer haar dertigste heeft gewoond, ontwikkelde pas astma toen ze hier kwam wonen. Mijn schoonvader, meer dan twee of drie decennia werknemer van AKZO geweest, heeft psoriasis gekregen.

Niet te bewijzen is, of dit komt door de luchtkwaliteit.

Echter, voor mij is journalistiek: wat alledaagse mensen in het alledaagse leven ervaren. Interview als journalist gewone mensen, tijdens het uitoefenen van hun beroep, tijdens het winkelen, tijdens het eten en vraag hen naar hun ervaringen.
Ga er als reporter op uit. Maak eens een reportage over drankgebruik onder jongeren door een avondje jeugd aan te schieten bij de disco, door winkelpersoneel en jongeren en hun ouders te ondervragen over hun koopgedrag als het om sterke drank gaat.
Maak eens een reportage over de enorme hoeveelheid kapperszaken die allemaal met elkaar én met beunhazen moeten concurreren. Hoe beleven zij dat, wat speelt er allemaal, welke effecten heeft de crisis op de omzet en op het bestedingsgedrag van de kappersklanten?

Ook als het gaat om luchtkwaliteit, kunnen en moeten journalisten veel meer op onderzoek uit in plaats van alleen maar in officiële (lieg)rapporten en persberichten te neuzen en hoge piefen te interviewen.
Nu ben ik noodgedwongen (freelance) journalist – ik voel me veel meer stukjesschrijver/columnist en daar ben ik ook veel en veel beter in; ik heb er zelfs een enorme hekel aan om reportages te maken – maar er zijn zat geboren journalisten die aangedreven moeten en kunnen worden.

Mijn gezin en ik ervaren telkens weer, dat we meer lucht krijgen en zuurstof hebben en dus een langere adem hebben tijdens vakanties in het natuurschoon, zoals bijvoorbeeld in het Zwarte Woud.

Toen wij gisterochtend naar buiten gingen, roken onze twee kinderen en ik een heel penetrante chemische lucht. Die was in de ochtendmist blijven hangen, blijkbaar.

Liggen de officieel bepaalde grenswaarden van bijvoorbeeld stikstofdioxide en fijn stof niet veel te hoog? Wordt de luchtkwaliteit wel voldoende en eerlijk gemeten? Wordt er wel voldoende, onafhankelijk en eerlijk onderzoek gedaan naar het effect van de huidige luchtkwaliteit – en die is niet brandschoon zoals we weten – op de volksgezondheid?

Ik waag het allemaal zeer ernstig te betwijfelen.

Uit ondervinding kan ik jullie één ding zeggen: met de luchtkwaliteit, ook in onze woonomgeving, is het niet best gesteld. Ik merk het gewoon aan mijn eigen adem(nood) en aan het verschil aan longinhoud in bepaalde andere gebieden.

Dat moet echt beter.

Veel beter!

http://www.rolanddanckaert.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.