Ophouden met stigmatiserende grapjes (over Chinezen)

Het gaat mij veel te ver om Gordon te betichten van discriminatie en racisme, maar ik kan me ergens wel voorstellen dat Chinezen het zat zijn, al die zogenaamd leuk bedoelde en zogenaamd onschuldige stigmatiserende grapjes van jan en alleman, over hun manier van praten en over hun afhaalmenu’s. Het is niet fijn als je continu wordt geconfronteerd met stigmatiserende grapjes. Dat komt laatdunkend, badinerend en betuttelend over, alsof je niet serieus wordt genomen.

STIGMATISERENDE HOUDING TEN OPZICHTE VAN LIMBURGERS

Als Limburger die in de Randstad heeft gestudeerd en gewerkt, weet ik er alles van, van stigmatiserende grappen. De meeste mensen met een harde g gingen en gaan heel fatsoenlijk met mij om en vinden mijn accent zelfs charmant, maar er waren ook lieden die steeds maar weer dachten iets te moeten (kunnen) zeggen van mijn accent en afkomst.
Op sommige redacties waar ik werkte, stond ik badinerend te boek als ‘die Limburger’ en op andere redacties gewoon als Roland uit Limburg: dat is een heel groot verschil.
Het is echt niet prettig als je constant flauwe grapjes over je heen krijgt over je manier van spreken en over je geografische verblijf- en/of geboorteplaats. Zo waren er mensen die iedere keer weer in een deuk lagen als ze mij als ‘Limburgse vlaai’ konden verwelkomen of als ze mijn zachte g gingen nadoen.
Er was zelfs één collega die tegen me zei: “Voor een Limburger zie je er niet slecht uit.” Die opmerking bevatte tegelijkertijd een compliment en een belediging. Ik hoef dat toch niet nader aan u uit te leggen?

BEWUST REKENING HOUDEN MET EEN ANDER IS TOCH MAKKELIJK?

Wanneer we ons ervan bewust zijn en worden, dat het voor een ander heel erg vervelend is om steeds te worden geconfronteerd met dezelfde, flauwe en stigmatiserende grappen en als we rekening willen houden met anderen, dan is er veel terrein gewonnen. Zo moeilijk is dat toch niet?

Indien we werkelijk een homogene en tolerante maatschappij willen, dan dienen we op te houden met het stigmatiseren van mensen, zelfs in onze humor. Ook grappen kunnen kwetsen!

Nogmaals, ik vind de reactie op de zeer slechte en flauwe grappen van Gordon over Chinezen zwaar overtrokken en te persoons-gericht. Wél vind ik het goed dat in dit geval Chinezen uiting geven aan het feit dat ze het beu zijn, al die stigmatiserende grappen.
Ik vind dat een mens tegen een stootje moet kunnen en ook wat zelfspot moet hebben – en dat heeft Gordon – en dat je niet alles te serieus moet nemen en van een mug een enorme olifant moet maken, maar aan de andere kant moeten de grappenmakers beseffen dat het heel onprettig is als je steeds of bijna alleen maar wordt geconfronteerd met grappen over je spraak en afkomst, wanneer je tussen de regels door toch als een ‘uitzondering’ en ‘afwijking’ wordt behandeld, als er niet normaal met je wordt omgegaan zoals met andere mensen.
Bedenk eens een originele grap die je tegen iedereen zou kunnen maken, Nederlander, Chinees, indiaan of Zweed.

HET STIGMATISEREN KOMT NOOIT VAN 1 PERSOON ALLEEN

Wat velen zich niet realiseren, is dat die ene grappenmaker, zoals Goor, niet de enige is die zulke stigmatiserende grappen maakt. Chinezen krijgen bijna niets anders meer te horen, en DAT gaat irriteren. Het is te veel van het goede. Ze worden neergezet en weggezet als een achterlijk volkje, er wordt continu de spot met ze gedreven. NATUURLIJK zijn zij dat beu! Chinezen ZIJN MEER dan mensen met een accent en die in de keuken staan!

COMPLIMENT IN PLAATS VAN WEER EEN STIGMA-GRAP…

Waarom kunnen we niet gewoon eens tegen Chinezen zeggen: “Wat zijn we blij met jullie werklust, wat is ook jullie cultuur interessant en wat genieten we van jullie heerlijke eten!” Laten we gewoon eens een complimentje uitdelen, en laten merken dat we respect hebben voor elkaar!
Zo vind ik het als Limburger natuurlijk heel leuk om te horen als mensen in de Randstad tegen me zeggen en zeiden, welgemeend: “We komen graag in Limburg, het is daar zo mooi. En we eten er graag asperges en vlaai. En de mensen zijn er nog zo gastvrij en gemoedelijk.” Dat is toch veel pretgtiger dan iedere keer die flauwe grappen over de zachte g en de vlaaien?

Gordon kan dit nou wel ontkennen, maar hij zou het ook niet leuk vinden als hij – overal waar hij komt – wordt begroet met: “Hey, valse nicht!” of met “Daar hebben we onze anaalridder!” Voor een keer kun je daar zelf ook nog wel mee lachen, maar niet als je het voor de honderdste keer hoort (op een dag)… Ook al is het niet kwaad bedoeld, het VOELT enorm stigmatiserend en badinerend, het is uitermate onprettig. Alsof je alleen maar belachelijk gemaakt wordt en dat wil toch niemand?

De kritiek van de Chinezen kan ik nu dus wel begrijpen (eerst ook niet, totdat ik er wat dieper over ging nadenken en naging/voelde hoe dat bij mijzelf is). Echter, ik vind dat sommige Chinezen te overspannen/heftig reageren plus het feit dat ik wenste dat ze zich net zo zouden opwinden over het gebrek aan mensenrechten in China. Want dat is nog veel en veel erger… En dient een groter algemeen belang.
De Chinezen moeten dus tegelijkertijd de hand in eigen boezem steken. Nederlanders trouwens ook, want dit afschuwelijke kabinet maakt er een elitebende en klassieke klassenmaatschappij van! Bonussen zouden helemaal verboden moeten worden voor mensen die meer dan 1 ton opstrijken. Die hebben al genoeg. Leer maar eens dat veel meer dan genoeg is! Leer maar eens wat weinig is en wat veel is! Ga maar eens een jaar op de hei in Afrika of in de Andes wonen zonder stromend water en elektriciteit!

NAGAAN OF WE ZELF WEL ZO TOLERANT ZIJN: TOEGEVEN DAT DIT TEGENVALT EN BEWUST AAN WERKEN!

Wij Nederlanders zouden eens moeten toegeven dat we niet zo tolerant zijn als we beweren. Wij allen moeten eens persoonlijk nagaan in hoeverre wij stigmatiseren en in hokjes denken, ik net zo goed.
Sommige buitenlandse kinderen hebben op school soms te maken met docenten die PVV-er zijn en die bijvoorbeeld zelden of nooit de beurt krijgen of zwaarder of vaker worden bestraft dan andere kinderen…
Echter, diezelfde buitenlanders moeten ook bij zichzelf nagaan hoe tolerant ze zijn: ze eisen respect, maar hebben zijzelf respect voor iedereen, zoals voor homo’s, atheïsten en blanken?!

Iedereen moet zichzelf corrigeren!

We moeten gewoon wat meer naar elkaar opschuiven.

BRUG IN HEBRON

IK DROOM ER TROUWENS VAN OM IN HEBRON (een voor Joden, Moslims en christenen heilige stad in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, met vnl. Palestijnen en Joodse kolonisten, onder apart Palestijns en Israëlisch bestuur) LETTERLIJK EEN BRUG TE LATEN BOUWEN DIE SYMBOOL STAAT VOOR HET ZOEKEN VAN TOENADERING TOT ELKAAR, DIE SYMBOOL STAAT VOOR DE NOODZAAK VAN ‘NAAR ELKAAR OPSCHUIVEN’. Dat gebeurt daar bijna niet en ook dat houdt het conflict in stand.

We hebben bruggenbouwers nodig, mensen die alles van alle kanten bekijken, die begrip kunnen opbrengen voor de andere partij en die ook de hand in eigen boezem steken. BEGRIP hebben we nodig voor elkaar. En dat we op basis daarvan wat meer rekening houden met elkaar…

Ook dit voor u gratis te lezen, uitgebalanceerde en oprechte verhaal is vandaag mijn cadeau voor u van mij. U zou me een plezier doen wanneer u mij zou verwennen met bewust lezen en een intelligente reactie.

http://www.rolanddanckaert.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.