De uitdaging voor Ajax

Ajax wil Europees weer gaan meetellen, maar wordt structureel uitgeschakeld in de knock-out fase van de Europa League, meestal tegen tegenstanders die niet tot de (sub)top van Europa behoren. Iedere keer opnieuw wordt Ajax afgetroefd op basis van killersmentaliteit, vechtlust, duelkracht, loopvermogen, felheid en snelheid.
Ajax speelt ook op vreemde bodem nog op Eredivisie-niveau, maar als je in Europa wat nat wilt maken, dan zal je een paar tandjes moeten kunnen bijschakelen, in alles: qua handelingssnelheid, qua baltempo, qua agressie, qua passeeracties, qua doelgerichtheid en ga zo maar door.

Wat staat Ajax nu te doen, willen de Amsterdammers minder naïef te werk gaan, zodra ze de landsgrenzen passeren?

Oké, een veel betere scouting, dat zou al heel mooi zijn. Ajax heeft behoefte aan goede spelers van omstreeks 22 jaar die meteen meekunnen op Europa League-niveau. Je kunt niet telkens jongens van 16 jaar zelf opleiden, na een paar seizoenen brengen en dan verwachten dat ze – als ze 18 of 20 jaar zijn – je elftal gaan dragen of veel beter gaan maken. En als ze dan eenmaal goed genoeg zijn, dan worden ze door de buitenlanders bij je vandaan gehaald.
Dus: Ajax zal over de hele wereld op zoek moeten gaan naar reeds rijpe talenten. Ajax had natuurlijk Tadic en Finbogasson moeten scouten, dat is de grootste club van Nederland aan haar stand verplicht.
Ajax heeft specialisten nodig: jongens die meedogenloos een man kunnen uitschakelen, kerels die een enorme poeier hebben, mannen die heel goed een tegenstander kunnen passeren en die een hele goede voorzet in huis hebben. Nu heeft Ajax te veel middelmatige spelers die een beetje goed zijn in alles.

Voorts zal het trainingsniveau omhoog moeten worden geschroefd, en zal de mentaliteit moeten worden bijgeschaafd. Buitenlandse ploegen ogen altijd maar weer fitter, sneller, sterker en feller. Salzburg bijvoorbeeld zorgde er met zogenaamd professionele overtredingen voor dat er werkelijk geen één Ajacied met de bal aan de voet over de middenlijn kwam. Als je dan zag hoe zachtaardig Ajax stond te verdedigen…. Dat kan niet op Europees niveau!

Ten derde zal Ajax de lat voor zichzelf veel en veel hoger moeten leggen, iedere training en iedere competitiewedstrijd. Wanneer de tegenstand te gering is, en in de Eredivisie is het niveau echt veel te laag, dan zul je jezelf doelen moeten stellen, als team en iedere speler individueel. Je zal met elkaar moeten afspreken dat je pas tevreden bent als je bijvoorbeeld Roda JC met 5-0 hebt afgedroogd, als je in Kerkrade 90 minuten lang kansen hebt geschapen en er geen muisje door een gaatje glipte. Je zult met elkaar moeten afspreken dat het baltempo 90 minuten lang heel hoog moet zijn, dat er altijd een oplossing naar voren gezocht moet worden, dat de buitenspelers minstens 10 keer per helft een tegenstander passeren en een goede voorzet afleveren, dat de backs bij balbezit per wedstrijd vijftien keer erover heen gaan…

Met zo weinig tegenstand moet je zelf voor weerstand gaan zorgen, zul je zelf je eigen stok achter de deur moeten zijn. Nu zie je nog dat Ajax veel wedstrijden in de competitie kan winnen zonder echt te overtuigen en te imponeren, in een laag baltempo, met veel teveel tikkies terug, op het middenveld en achterin veel te lief en te naïef, voorin veel te weinig doelgerichte acties, veel te weinig goede voorzetten vanaf de zijkanten… Met 5 of 6 goede momenten kan Ajax de meeste Eredivisieduels winnend afsluiten. En dan is men al snel tevreden. Maar Ajax is het aan haar status verplicht dat het wervelend en weergaloos voetbal speelt in een heel hoog baltempo, met branie en bravour en met spelers die iets extra’s brengen, met een elftal dat de tegenstander duizelig speelt door voortdurend 1 keer te raken en de bal vooruit te spelen.

Echter, dit Ajax heeft niet één speler in huis met een goede voorzet vanaf de zijkanten, niet één speler die buitenom een mannetje kan passeren, niet één speler met een verwoestend schot, niet één speler met tientallen slimme steekpassjes, niet ╬én echte goede kopper, niet één verdediger die iedere opponent op snelheid aftroeft, geen één man in de defensie die heerst…

Het zegt wat over het niveau van de AJACIEDEN, dat – MET ALLE RESPECT – Lasse Schöne dit seizoen de beste Ajacied is of althans: dat hij de meest gevaarlijke Ajacied is, met zo nu en dan een goede pass, loopactie en een fijn schot. En dat voor een jongen die als rechterspits zelden z’n mannetje passeert of kan passeren.

Volledig met Van der Gijp ben ik het eens dat Ajax weer met een echte nummer 10 moet gaan spelen, met de punt naar voren. Niemand kan dat in de huidige selectie beter dan Siem de Jong. En geen gedoe meer in de spits: Sigthorsson is onze man. Is hij geblesseerd, dan zet je De Jong in de spits (jammer dat Hoesen is uitgeleend) en dan zet je Klaassen op 10, met Schöne als alternatief achter de hand. Een echte nummer 10, een schaduwspits, dat hoort bij Ajax. Klaassen en Serero hebben voldoende loopvermogen op het middenveld, maar moeten veel vaker snel handelen en de diepte zoeken en moeten nog veel harder worden. Veltman en Moisander moeten veel meer, veel vaker de vrije ruimte in lopen met de bal en dus opstomen. De spelhervattingen van Cillessen moeten veel sneller en veel eerder moet de bal diep, vooruit! En wat mij betreft, krijgt Kishna een basisplaats, of hij het nou goed of slecht doet. Dat is tenminste een speler met de brutaliteit die je van een Ajax-voorhoedespeler verwacht.

En dan nog: zonder meer duelkracht, meedogenloosheid, mannelijkheid, atletisch vermogen, agressie, snelheid, volwassenheid, fitheid en handelingssnelheid red je het in Europa dan nog niet.

Als je van de huidige selectie niet meer kan vragen en vergen dan wat tot nu toe werd geëist, dan moet je echt op zoek naar een ander type selectie, naar andere spelers van wie je wél het uiterste kan vragen. Want wat Ajax nu brengt, is gewoon veel te weinig. En dat geldt niet alleen voor AJAX, HET GELDT VOOR ALLE NEDERLANDSE PLOEGEN! Onze clubs zullen nu toch eens echt op het allerscherpst van de snede moeten gaan voetballen. En dan moet er bij Studio Voetbal en de KNVB ook niet meer gezeken worden wanneer er weer harder gespeeld gaat worden, want volgens mij hebben we er met z’n allen voor gezorgd dat onze spelers veel te lief zijn voor elkaar, door iedere keer maar weer schande te spreken over zogenaamd smerige overtredingen.
Maar als je zag hoe slim Salzburg steeds maar weer overtredingen beging en de Ajacieden hard en meedogenloos aanpakte… Echter, onze clubs moeten niet alleen meer meedogenloos worden, maar ook veel minder ruimte weggeven. Er bovenop zitten, 90 minuten lang, dat is het devies. Dat zag je ook aan de Salzburgers: die zaten er bij ieder duel en balcontact bovenop. Die gaven de Ajacieden geen enkele tijd en ruimte om te handelen.
Je hoeft niet heel goed te kunnen voetballen, als je maar meer dan alles geeft zolang je binnen die krijtlijnen staat. Van profs mag worden verwacht – of ze nou heel goed of matig zijn – dat ze het gras en de tegenstander opvreten. Er moet veel meer power, wilskracht en agressie in ons voetbal. Na 90 minuten moet je als prof kapot zijn, het uiterste van jezelf en elkaar gevergd hebben. Je moet als prof niet te lief zijn voor jezelf en voor elkaar. Zodra de scheids voor het beginsignaal fluit, dien je twee helften lang te kunnen vliegen en niet bang zijn voor vermoeidheid en pijn.

Soms denk ik weleens: laat zo’n selectie van Ajax eens een maandje meetrainen met mariniers. En de maand daarna, als ze nog niet zijn hersteld van het ‘legerkamp’, een maandje laten meetrainen met een rugbyteam in Ierland. Ik denk dat het een hele harde en goede leerschool zou zijn, vooral qua pijnbestendigheid, mannelijkheid en doorzettingsvermogen!

Er is nog een universum aan progressie te winnen op de Nederlandse trainings- en hoofdvelden en in de koppies van onze spelers én trainers.

Dat lijkt me een schitterende uitdaging voor het totale Nederlandse voetbal. Niet meer zeuren over het gebrek aan niveau, maar gaan werken aan verbetering, met alles dat we in ons hebben. AAN DE SLAG! Die inhaalslag moet nu razendsnel en voorgoed worden gemaakt! Het kan! En als je daar niet van overtuigd bent, dan heb je in ons voetbal niets te zoeken. We hebben alleen nog mensen nodig die er echt helemaal voor willen gaan en die geloven in (eer)herstel.

http://www.rolanddanckaert.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.