Jeffrey R. Wijnberg, spiegeloog

Wanneer ik de columns van psycholoog Jeffrey R. Wijnberg in De Telegraaf lees, schrik ik vrijwel altijd. De in mijn ogen badinerende en laatdunkende wijze waarop hij mensen met aandoeningen bespot, getuigt volgens mij van weinig inzicht, begrip en invoelingsvermogen. Ik kan mij niet voorstellen dat hij in integere kwaliteitskranten als De Volkskrant, Trouw en het NRC ruim baan zou krijgen voor zijn manier van schrijven.

Het komt op mij allemaal zelfs narcistisch over (je zou de behandelaars in de geestelijke gezondheidszorg met een vermeende persoonlijkheidsstoornis eens de kost moeten geven: dan was je een arme ziel). Misschien is Wijnberg een kei van een psycholoog en een dijk van een mens, maar zijn columns kunnen naar mijn mening niet door de beugel voor een psycholoog.
Op basis van zijn schrijfsels zou ik nooit zijn patiënt willen zijn.

Het probleem is dat Wijnberg schrijft als een columnist over psychologie, met de nodige ironie en een vleug cynisme. Dat bijt elkaar. Leuk misschien voor de neutrale lezer, maar als je leest hoe mijnheer Wijnberg over mensen met bijvoorbeeld hypochondrie schrijft (haast verwijtend en bespottend, vind ik), dan heb ik gegeten en gedronken. Briljant vind ik zijn bevindingen en inzichten nimmer.

Nogmaals, ik vind dat Wijnberg schrijft als een columnist over psychologie en niet als een psycholoog met een column.

Dat probleem doet zich ook voor met de mediageile psychiater Bram Bakker. Ook hij lijkt meer zelf te willen scoren, te willen opvallen en de neutrale kijker en lezer te willen vermaken, dan dat hij overkomt als een zielsdeskundige.
Op basis van zijn tv-optredens zou ik hem als patiënt mijden als de pest.
Met een beetje pech lees je – zonder naam en toenaam weliswaar – je eigen ‘casus’ terug in een van zijn boeken, ben ik bang. Of zou hij die ethische grens toch niet overschrijden?

Nogmaals, het zijn wellicht uitstekende zielenknijpers en prima mannen, maar mijn mening over hen – op basis van wat ik van en over hen lees en zie – is zeer negatief.

http://www.rolanddanckaert.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.