Bijtincident Luis Suarez: selectieve verontwaardiging

Helemaal niets snap ik van de ophef vanwege het derde bijtincident van Luis Suarez (in de groepswedstrijd tegen Italië), voetballer van Uruguay. De forse straf die hij heeft gekregen (vier maanden geroyeerd), vind ik buitenproportioneel fors.

Mijn stelling is, dat er iedere wedstrijd veel en veel ergere overtredingen worden gemaakt (elleboogstoten – soms op de keel van de tegenstander, met de noppen op scheenbenen). Doelbewuste overtredingen, met voorbedachten rade. Dergelijke overtredingen vind ik veel kwalijker dan een impulsieve actie van Suarez die zijn frustratie en stress niet altijd even goed afreageert. De wijze waarop ‘onze’ Nigel de Jong in de WK-finale van 2010 de Spanjaard Xavi Alonso met een karatetrap vol in de maag en tegen de ribben raakte, vond ik nog erger dan het bijten van Suarez. Vanavond zagen we hoe de Belgische middenvelder Steven Defour een tegenstander van Zuid-Korea gehandicapt had kunnen schrapen middels een buitengewoon gemene overtreding met de noppen van zijn schoenen op de onderbenen van zijn opponent.

Blijkbaar zijn we dat soort doodschoppen en moordaanslagen op de velden normaal gaan vinden, terwijl ze natuurlijk allesbehalve normaal zijn. Als dat menselijker is dan iemand bijten, dan zegt dat veel over wat menselijk is en hoe mensen zijn…

Het bijten van Suarez wordt veel zwaarder bestraft en veel minder geaccepteerd, omdat bijten een zeldzaamheid is, terwijl iemand doormidden schoppen heel gangbaar is geworden. En dat, terwijl het bijten minder lichamelijk leed veroorzaakt dan een trap op iemands enkel. Van Basten kan daar over meepraten. Diens enkel is helemaal aan gort geschopt, waardoor hij voortijdig moest stoppen met voetballen. Het is bepaald niet zo dat Suarez een stuk uit de schouder van zijn tegenstanders bijt. Toegegeven, het is apart, dat bijten, maar het is een impulsieve reactie, en nogmaals, een impulsieve reactie vind ik eigenlijk minder kwalijk dan een doelbewuste actie om een tegenstander te blesseren.

Verschrikkelijk vind ik het, zoals nu iedereen elkaar weer napraat als het om het bijten door en bestraffen van Suarez gaat. Alleen maar, omdat wij bijten zien als iets dierlijks en buiten-menselijks, doen we alsof er niets ergers bestaat, terwijl er iedere wedstrijd veel ergere dingen gebeuren die we heel normaal zijn gaan vinden en die ze amper bestraffen.

Dat nu wordt geroepen dat Suarez gek is, slaat helemaal nergens op. Mensen die hem kennen, weten dat het gewoon een heel aardige en lieve jongen is. Een aardige, lieve en zeer, zeer, zeer streberige jongen bij wie af en toe de stoppen doorslaan en die zijn geprononceerde voortanden dan in de schouder van zijn bewaker zet.
Suarez had gewoon vier wedstrijden schorsing moeten krijgen en een heel forse geldboete van een ton of zo. Maar Defour zou vijf wedstrijden schorsing moeten krijgen en twee ton geldboete. Misschien dat voetballers het dan afleren om elkaar het ziekenhuis in te schoppen of te bijten.

Suarez is niet gek. Ze zeggen weleens: iedere gek z’n gebrek, maar ik zou willen zeggen: ‘ieder normaal mens z’n afwijking’. We hebben allemaal een afwijking, meerdere afwijkingen zelfs. Allemaal zijn we herhalingspatiënten oftewel recidivisten, wij allemaal. We vallen allemaal in herhaling. Ik heb een kennis, Jos, die verslaafd is aan daten met vrouwen. En alleen met vrouwen die een kruisje (kettinkje) dragen. Hij vindt het zo geil als hij met zo’n wijf ligt te neuken en dat kruisje tussen haar borsten bengelt. En ik heb een homofiele kennis, Dennis, die verslaafd is aan daten met Chinese jongens, maar het moeten allemaal turners zijn. Als hij met de lenige Aziaatjes naar bed gaat, moeten ze hun turnpakje dragen, want dat windt hem enorm op.
Als Suarez in therapie moet, zoals velen nu elkaar na-papegaaien, dan moet de hele mensheid in therapie. Ik vind de reacties op dit bijtincident echt wanstaltig. Zo overtrokken, zo selectief, zo erg kuddegedrag, zo uit z’n verband gerukt.

Aan de tafel van ‘VI Oranje’ probeerde Wim Kieft – die door al zijn ervaringen maar ook door zijn aangeboren intelligentie en gevoel voor waarheid en inzicht verder is dan de rest van de tafel bij ‘VI’ bij elkaar – ook al uit te leggen dat het bijten van Suarez niet erger is en niet anders moet worden bekeken dan bijvoorbeeld het kamikaze-gedrag van de Portugees Pepe.
Natuurlijk werd dit niet begrepen door Derksen, Genee, Van der Gijp en Spijkerman, want zij zijn zo ver nog niet en ze komen in hun leven ook nooit zo ver en daardoor denk ik dat Kieft nog heel erg vaak het gevoel zal en gaat krijgen dat hij niet begrepen wordt en dat zijn omgeving – en met name in het voetbal- en mediawereldje – niet rijp is voor de inzichten die hij door zijn levenservaring en levenskennis heeft opgedaan. Ik zie hem nu al vaker denken: ‘Oké, wat ik zeg wordt niet opgepikt en die anderen zijn het allemaal met elkaar eens, maar weten eigenlijk niet wat ze zeggen’.

Ieder normaal mens z’n afwijking. Johan Derksen speelde als speler al altijd op de man, maar doet dat als voetbalwijsgeer en meningenfetisjist nog steeds en schuwt daarbij scheldwoorden niet. Een grotere zelfingenomen narcistische volksmenner bestaat er niet, maar laat hij nu uitgerekend een bloedhekel hebben aan volksmenners, narcisten en arrogante mensen, dus eigenlijk haat hij zichzelf hartgrondig. Die is pas rijp voor een psycholoog. Van der Gijp gebruikt voor iedereen laatdunkende verkleinwoordjes, ligt de helft van z’n leven passief en quasi-onverschillig te wezen op de bank, was als speler de grootste mafkees van allemaal en heeft gewoon geluk gehad dat hij af en toe grapjes maakt waar Nederland hard om moet lachen. Wilfred Genee is de grootste commerciële hypocriet en vileine (op)stoker die er is…

En de Belgen – de media, het volk en de spelers en trainers – blijken zichzelf ontzettend te overschatten. Terwijl ze stinkend jaloers zijn op de resultaten van Oranje, maar het Nederlands elftal bekritiseren vanwege de defensieve speelstijl en menen dat De Rode Duivels veel verder zijn qua ontwikkeling, is het een van de slechtst spelende semi-favorieten van het hele toernooi.
Ik hoop dat ze er snel uit liggen.
Dat voetbal is pas slecht en gebaseerd op een enkele bevlieging.

http://www.rolanddanckaert.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.