Klimaatramp

Hoe komt het toch, dat als het gaat om klimaat, natuur en milieu er altijd mensen zijn die beweren dat het zo’n vaart niet zal lopen met de op handen zijnde rampen door de opwarming van de aarde, de ontbossingen, de vervuiling en de verstoring van het ecosysteem? In de jaren dertig van de vorige eeuw en zelfs in 1940 waren er heel veel mensen die dachten dat Hitler geen wereldoorlog zou beginnen en geen slechterik was… Het is evenwel de kunst om op voorhand iets aan te zien of voelen komen en de feiten te kunnen ‘lezen’ én voor te blijven. De klimaatveranderingen en de teloorgang van natuur en milieu bedreigen ons nu nog niet zo direct en persoonlijk – alhoewel meer mensen sterven aan luchtverontreiniging dan in het verkeer en er steeds meer natuurrampen plaatsvinden, over de hele wereld (ook bij ons is er steeds vaker sprake van extreme weersomstandigheden) – maar het zit er wel aan te komen, en dus moeten we hier en nu beginnen met maatregelen nemen en met het verbeteren van ons leefpatroon. Echter, niet veel mensen willen offers brengen en al zeker niet als het gaat om iets waar ze geen last van denken te krijgen. De meeste mensen kijken niet verder dan hun clitoris dik en pik lang is. Een lange termijnvisie is er meestal niet bij.

Heel veel mensen die beweren dat het wel zal meevallen met de gevaren van bijvoorbeeld de opwarming van de aarde hebben volgens mij geen zin in de keiharde feiten. Ze noemen zich ‘optimisten’ en wuiven alle doemscenario’s weg: laten we het gezellig houden en laten we ons focussen op de economie! Ik word zo schizofreen en incontinent van zo’n nonchalante, onverschillige houding…

Ooit betalen we allemaal de tol voor onze leefwijze en ons optimisme nu. Met geen enkel relativeringsvermogen kunnen ze het gevaar dan nog afwenden. Het zal hen overstelpen, De Ramp.

Vooral rechtse rakkers, die alleen maar oog hebben voor geld, commercie en economie, hebben geen boodschap aan de waarschuwingen van wetenschappers, deskundigen en onderzoekers als het gaat om klimaat en natuur en milieu. Zij denken dat ze wel weten hoe je de maatschappij moet regeren en hoe je de mensheid moet sturen, want ze maken geld en zijn rijk en zijn de hele dag bezig met astronomische bedragen. Ze voelen en wanen zich groter dan God. Al die stomkoppen onder de burgerbevolking lopen er comateus achteraan, achter de duivels van vlees en bloed.

Maar ach, wat kan ik eraan doen? Ik kan hooguit zorgen dat ik een goed steentje bijdraag en een kleine ecologische voetafdruk achter laat. Wanneer ik weer eens met het vliegtuig met vakantie ga, probeer ik dat te compenseren door verder weinig te consumeren en waar het kan de fiets te pakken in plaats van de auto.

En verder ben ik gewoon heel gelukkig als ik mijn dochter hoor zingen (een teken dat ze lekker in haar vel zit), als zoonlief zich van de slappe lacht op de grond laat vallen en vrouwlief weer kuiltjes in haar wangen lacht…

http://www.rolanddanckaert.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.