Op tv komen met net doen alsof je voortdurend op tv bent

In Brazilië is nu een docusoap op tv te zien van Jesus, een Braziliaan die de hele dag monologen houdt met zichzelf en doet alsof hij op tv is. Jesus verbeeldt zich bewust dat de tv-camera’s constant op hem gericht zijn en dat zijn leven in alle huiskamers van Brazilië te zien is. En dat is nu dus echt op tv te zien. De kijker ziet hoe Jesus in zijn keuken calamares bakt en wat citroensap over de inktvisringen sprietst en al doende doet en praat alsof hij een populaire tv-kok is. Jesus had, voordat de camera’s werkelijk in zijn huis werden geïnstalleerd en de geluidsmannen echt een micro onder zijn neus hielden, altijd het gevoel alsof hij in een tv-studio stond.

Jesus verklaart zijn gedrag als volgt: “Als kind was ik veel alleen. Vaak voelde ik mij eenzaam. Ik had weinig vriendjes en vriendinnetjes. Gedurende lange periodes had ik zelfs helemaal niemand om mee op te trekken, niet op school en niet daarbuiten. En als ik onder mensen was, voelde ik me vaak nog eenzamer dan wanneer ik lijfelijk echt alleen was. Ik was gevoelig, introvert, verlegen, bescheiden en stilletjes. In die periode is het hardop praten en becommentariëren van mijn alledaagse ‘heldendaden’ begonnen.
Je hoort en leest weleens dat sommige kinderen een imaginair vriendje of vriendinnetje ontwikkelen, zodat ze het gevoel hebben dat ze minder alleen zijn en iemand hebben om hun gevoelens en gedachten mee te delen. Ik ontwikkelde geen imaginair vriendje, maar een imaginair publiek én een imaginair beroep: dat van tv-persoonlijkheid. Zo maakte ik alles wat ik deed en wat en wie ik was interessanter, voor mijzelf dus. Als ik fietste, verbeeldde ik me dat ik de Tour de France reed en natuurlijk won. Tijdens het fietsen, verbeeldde ik me dat ik iedereen aan gort reed en deed ik tegelijkertijd verslag van mijn zegetocht op de Franse Alpen. Als ik een boterham smeerde, dan was ik een chef-kok die op tv de kijkers uitlegde hoe je de lekkerste boterham smeert. En zelfs tijdens het zoenen met een meisje was er altijd dat stemmetje in me dat daar verslag van deed: tv-ster versiert negerinchick.
In zekere zin was mijn gedrag een overlevingstactiek of een manier om beter om te kunnen gaan met mijn gevoelens van alleen-zijn en van eenzaamheid. Het was een manier om het gevoel van gezelschap en waardering te creëren.
Als volwassene, sinds een jaar of twintig, heb ik een heel gelukkig gezinnetje met mijn vriend en onze adoptiekinderen en voel ik me eigenlijk nooit meer alleen of eenzaam, maar dat gedrag van vroeger zit er zo bij me ingebakken dat ik ben blijven doen alsof ik op tv ben en daar verslag van doe. En nu kom ik dus echt op de buis!
Grappig, hoe het kan lopen in het leven. Toen ik jong was, had ik het gevoel dat niemand in me geïnteresseerd was. Dus ontwikkelde ik een methode om mijn leven en innerlijk leven wat te kruiden, te veraangenamen. En die methode vinden tv-makers nu zo interessant, grappig vooral en apart dat ze me een docusoap hebben gegeven.”

Wat Jesus doet, is dat hij zijn leven verslaat, als een tv-verslaggever die melding maakt van alles wat er in zijn leven gebeurt. Hij was en is hoofdrolspeler/held/tv-persoonlijkheid en verslaggever of voice over in één.

Dat dit een fictief verhaal is, doet er niet toe. Het komt erg dicht in de buurt van mijn eigen beleving en leven… Maar soms worden mensen het een beetje moe als je alleen maar over jezelf schrijft en te vaak het woordje ‘ik’ in een blog stopt.
Vandaar dat ik er een geromantiseerd blogje van/over heb gemaakt.

Ik heb zin om me eens te bezatten. Ik maak van m’n lever een bubbelbadje! Doe je mee? Proost!

http://www.rolanddanckaert.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.