WK voetbal kijken, is topsport

Vannacht tot 01.00 uur opgebleven, om het einde te kunnen zien van de WK-achtste finale tussen Costa Rica en Griekenland. Pas om 01.30 uur viel ik in slaap. Om 07.20 uur ging de wekker. Tussendoor nog wakker geworden om de blaas te legen. Vandaag ben ik hondsmoe.

Zo’n WK kijken, is een enorme opgave, zeker voor een ochtendmens dat altijd vroeg uit de veren is en liefst met de kippen op stok gaat.
Eigenlijk is het één lange (televisie)marathon, zo’n WK, maar dan heel erg ongezond.
Van 18.00 tot minstens 00.00 uur hang je op de bank en kijk je passief naar het kastje, vaak met een ongezonde snack erbij, want van tv kijken, krijg je op de een of andere manier zin in iets lekkers. Het past helemaal bij de ongezonde levensstijl. Doe je één ding dat ongezond is (lang tv kijken, weinig bewegen), dan plak je daar automatisch een hele rits ongezonde dingen aan vast (vreten, zuipen, laat naar bed gaan). Zo werkt het.

Zelfs dit WK kijken, brengt weer veel dubbele gevoelens en gedachten met zich mee (the story of my being), althans in mij.

Ik heb me enorm op dit WK verheugd (ik ben al mijn hele leven een enorme voetbalfanaat) en ik geniet er werkelijk enorm van – ook van de praatprogramma’s voor, tussen en na de wedstrijden – maar hoe langer het WK duurt, hoe vaker ik me heel sterk en soms impulsief afvraag wat we in hemelsnaam met z’n allen aan het doen zijn: de spelers, de supporters op de tribune, de media en de kijkers thuis. Het beangstigt me soms zelfs. Waar zijn we eigenlijk mee bezig? Waarom vinden we voetbal zo overdreven belangrijk? Waarom kan bijna niemand er nog normaal mee omgaan zonder het voetbal af te wijzen?

Waarom maakt voetbal en vooral een WK voetbal zo enorm veel in ons los? Het is per slot van rekening maar voetbal, who cares? We vinden een WK voetbal denk ik zo belangrijk door een mengelmoes van factoren: voetbal is een universele sport, de meest populaire sport bovendien, er komt het nodige chauvinisme en groepsgevoel aan te pas (mensen identificeren zich met hun strijdende landgenoten), het speelt zich allemaal af op het wereldtoneel en het wordt breeduit verslagen door alle media op de hele wereld.

Af en toe krijg ik zelfs een verzadigd gevoel. Ik vind voetbal heel erg leuk – een van de leukste dingen in mijn leven, maar als werkelijk bijna iedereen zich ermee gaat bemoeien, dan wordt het voor mij al wat minder leuk. Ik ben nooit een kuddedier geweest, heb me altijd tegen groepen afgezet en ben nooit door groepen opgenomen (als ik dat al had gewild). Het voetbal is nu, met zo’ WK, niet alleen maar iets van mij en van andere échte liefhebbers, maar ook van vrouwen en mannen die normaal gesproken niets om het spel geven, maar bij een WK opeens heel betrokken zijn bij hun ‘favoriete’ (!) elftal.

En als je zo ontzettend veel wedstrijden achter elkaar bekijkt (niet wilt missen) en je ziet al die getatoeëerde miljonairs – met hun voetbalkousen over hun knietjes en hun piposchoenen met kinderachtige kleurtjes aan hun voeten – over de grond rollen en elkaar doodschoppen geven, tja, dan word je bijna een beetje voetbalmoe. Maar ja, ik blijf toch kijken. En als er eens een dagje tussendoor niet wordt gespeeld, dan mis ik het WK meteen weer. Dat dan weer wel.

Dus: ook dat voelt allemaal dubbel. Voor mij dan.

DE GLIMLACH VAN HUNTELAAR

Wat ik gisteren verreweg het mooiste vond, was de glimlach van Huntelaar, de man die het winnende doelpunt had gescoord tegen Mexico dat in de eerste helft beter was, maar gaandeweg de tweede helft werd overklast voor een ontketend Oranje.
De glimlach van Huntelaar… Niemand kan met zoveel voldoening glimlachen als deze goaltjesmaker.
Huntelaar’s gezicht is een open boek. Dat gelaat kan niet verhullen hoe hij zich voelt. Als hij zich gepasseerd of ondergewaardeerd voelt, dan zie je dat meteen aan zijn mond, neus en ogen, aan zijn voorhoofdsrimpels en wangen zelfs. Maar als The Hunter zich happy voelt en wraak heeft genomen en wordt gelauwerd, dan breekt die charmante, vertederende, fonkelende glimlach in vol ornaat door op zijn gezicht. Dan wordt de Schalke-speler ineens bloedmooi en lief.
Je ziet dan dat de doelpuntenfabriek nog even moeite doet om niet opzichtig vol genoegdoening te lachen, maar het is sterker dan hemzelf, die trotse blijdschap.
Niemand heeft zo’n open en pure glimlach en zo’n welgemeende frons. Als hij zich kut voelt, dan wordt zijn hele gezicht echt een kut. Huntelaar heeft geen maskers en als hij al een masker opzet, dan nog zie je door het masker heen zijn emoties. Het masker beweegt dan met zijn gevoelsleven mee. Het masker krijgt grimassen of die overwinningsglimlach.
Huntelaar is misschien wel het meest eerzuchtige type in de hele selectie van onze bondscoach, misschien zelfs nog eerzuchtiger dan Robben, als dat al mogelijk is. Ze ontlopen elkaar wat dat betreft niet veel, of niks zelfs. Oh wee, als zulke eerzuchtige jongens met een groot ego zich aangetast of gekrenkt voelen in hun eer. Of juist alle eer krijgen die hen toekomt… Je ziet het meteen aan ze. Ze eten, ademen, proeven, ruiken, beminnen en voelen eer en ze haten het als ze geen lof krijgen of als hun kansen worden ontnomen om te laten zien wat ze kunnen, door blessures of door een keuze van de coach die in hun nadeel uitpakt.

De zegeglimlach van Huntelaar… Dat was het mooiste wat ik gisteren heb gezien op en rondom de velden… Die lekkere, ondeugende, smeuïge glimlach barstte van de voldoening. Mooi om te zien.
En hoe lelijk kan hij kijken als hem iets niet zint… Maar je ziet tenminste wél aan hem hoe hij zich voelt. Huntelaar kan geen verstoppertje spelen… Hij wordt meteen gezien en aan- of afgetikt… Je vindt zijn ware ik onmiddellijk (terug op zijn gezicht).

http://www.rolanddanckaert.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.