Glenn Miller ook inspiratiebron voor John Lennon?

De sultan van de swing, vintage-dirigent, arrangeur en muzikant Glenn Miller, zorgde voor en in de oorlogsjaren voor een muzikale warme golf over de verscheurde wereld, met name in Europa en Amerika. Zijn romantische, dansbare en/of swingende uitvoeringen waren als een schoonmaakbeurt in een groezelig Metrostation, precies wat de militairen en burgers nodig hadden.
Nog steeds spreken het modebeeld en de muziek uit die tijd veel mensen aan en tot de verbeelding.

Ik denk dat Glenn Miller met zijn orkest heel veel artiesten uit die tijd maar ook na zijn dood – de muziek van Glenn Miller werd nog decennia na zijn dood veelvuldig gedraaid, ook al omdat die muziek zo verbonden was aan en met De Tweede Wereldoorlog – heeft geïnspireerd. Miller maakte van zijn uitvoeringen een ware happening, een show, een feest en het plezier en de passie die hij aan de dag legde, waren het toonbeeld van puur entertainment. Zoals Shakespeare veel schrijvers heeft geïnspireerd, zo was Glenn Miller een dynamo voor veel collega’s van hem.

Het zou mij niets verbazen wanneer ook John Lennon en de rest van The Beatles bewust of onbewust zijn beïnvloed door de muziek van en door Glenn Miller, muziek die ze tijdens hun jeugd vaak gehoord moeten hebben. Ik denk dat John’s opvoedster, tante Mimi, een groot fan was van de muziek van Miller. John heeft in een interview ook weleens verwezen naar Glenn Miller.
Hoewel John en zijn Beatle-kompanen eigentijdse, eigenzinnige én eigen muziek (dus jaren 60-muziek) wilden maken en altijd hebben gezegd dat ze met name hebben voortgeborduurd op Elvis en Chuck Berry, de giganten van de rock ’n roll, denk ik dat met name John en Paul – die reeds als kind een goed muzikaal gehoor hadden en veel met muziek bezig waren – best veel hebben meegekregen van de Glenn Miller-aanpak en de big band-sound. En dat moet welhaast invloed hebben gehad op hun systeem, op hun geheugen, op hun muzikale database. Zoals John Lennon weleens heeft gezegd: “Alles wat iedere muzikant doet, is een variatie op een thema. Er zijn maar een bepaald aantal noten.”

Glenn Miller’s muziek en liedjes gingen vaak over de liefde, en dat moet John toen al hebben opgepikt, als 7-jarig jochie (en daarna). Sommige titelsongs van Miller komen (ietwat) overeen met die van The Beatles en van John solo. Here We Go Again is een instrumentaal jazz-stuk dat Glenn Miller heeft opgenomen. John Lennon heeft solo een lied gemaakt met precies dezelfde titel. Natuurlijk, dat kan toeval zijn en dit is maar 1 voorbeeldje, maar vaak denken we dat we iets hebben verzonnen terwijl we het ooit hebben gehoord of gezien, iets dat we dus niet zelf verzinnen maar uit ons geheugen opvissen, zonder dat we dit weten. Ons geheugen is iets raars: vaak vissen we dingen uit ons geheugen op die we ons niet herinneren.
Imagination is de titel van een lied dat Glenn Miller heeft uitgevoerd met zijn orkest. Hoe luidt de titel van John’s grootste solo-hit ook alweer? Juist: ‘Imagine’! Yellow Dog Blues, een lied dat Miller uitvoerde, is ook typisch zo’n titel die John ook had kunnen bedenken… of overnemen, al dan niet bewust. Glenn Miller’s I’m Stepping Out With A Memory Tonight zou een voorloper kunnen zijn van John’s solo-lied I’m Stepping Out. Net als Helpless en wat te denken van Yesterthoughts (heeft Paul dat onthouden?)?

Hoe dan ook, het lijkt me sterk dat The Beatles niet zijn beïnvloed door jazztrombonist Glenn Miller en/of geen bewondering hadden voor deze Amerikaan. Glenn Miller was en IS de sound van de jaren dertig en veertig, en The Beatles was en IS de sound van de jaren zestig.

Lennon wilde evenwel nooit in het verleden blijven hangen. Hij kon genieten van het werk van de nieuwe sterren zoals David Bowie en The Bee Gees en als solo-artiest probeerde hij net als bij The Beatles zichzelf én zijn muziek steeds te vernieuwen en op te frissen. Hij hield er niet van als mensen bleven hangen in de jaren zestig, al vond hij wel dat de boodschap uit de jaren zestig – love and peace – eeuwigheidswaarde heeft maar ook dat iedereen vooral zelf verantwoordelijk is voor z’n eigen leven. Zoals hij zei: “In het leven gaat het erom te leren zwemmen. En als je het eenmaal kan, zwem dan!”

Zoals veel artiesten zijn en worden geïnspireerd door John, Paul, George en/of Ringo en door The Beatles, zo werden deze four lads door heel veel verschillende muziekstijlen en muzikanten geïnspireerd. Denk maar niet dat Paul en Ringo, die beiden nog in leven zijn en aan de muzikale weg timmeren, alleen uit zichzelf inspiratie putten of uit hun Beatles-jaren. Ook zij worden nog steeds beïnvloed door nieuwe trends én door hun herinneringen van voor en tijdens hun muzikale loopbaan bij The Beatles.

http://www.rolanddanckaert.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.