De relnichten van VI Oranje

De sfeer bij het echte Oranje is prima, maar in de selectie van het RTL-voetbalpraatprogramma VI Oranje is de pleuris uitgebroken. De sterke hand van Louis van Gaal wordt node gemist in het Kurhaus! Van Gaal heeft dan wel de (gouden) pik op Derksen, maar zou misschien de enige kunnen zijn om ervoor te zorgen dat De Snor eens een goede beurt maakt en wordt geknipt en geschoren.

Geer en Goor zijn vredige, harmonieuze heteroseksuele mannen vergeleken bij de relnichten van VI Oranje, Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen. Het zit blijkbaar in hun aard om mensen tot op het bot te beledigen en met iedereen ruzie te zoeken én te maken, en als ze geen gemeenschappelijke vijand hebben, dan maken ze elkaar af. Blijkbaar hebben ze de adrenalinekick vanwege dat ruzie-element heel hard nodig, net zoals een mens zuurstof nodig heeft.

Voor het geval u het heeft gemist: Van der Gijp schilderde zijn collega Derksen in een interview met Trouw af als een geldwolf die direct na de uitzending naar huis gaat en totaal geen oog heeft voor het publiek (de fans van het programma).
Volgens Gijp zou Derksen helemaal geen plezier beleven aan het maken van het programma.

Natuurlijk voelde Derksen zich op z’n lange teentjes getrapt en sloeg hij terug met een vernietigende column in het blad Voetbal International waarvan hij decennialang hoofdredacteur is geweest. In dit wraakschrijfsel zet Derksen zijn collega Gijp weg en te kijk als een ziekelijke, verwende en verwaande pillenslikker (antidepressiva) met wie niet te discussiëren valt, die niet alleen de lach maar ook de poen aan z’n kont heeft hangen en die constant bij de RTL-directie klaagt over zijn collega’s en het programma.

Het is een buitengewoon vileine column, temeer Derksen zijn andere collega’s – met name Johan Boskamp en Wilfred Genee – erbij betrekt: ook zij zouden niet altijd gediend zijn van het gedrag van Gijp.
In het stukje krijgt een andere collega – Sierd de Vos – er eveneens ongenadig van langs van De Zeehond. Dat vind ik terecht, maar eigenlijk dien je dat rechtstreeks tegen een collega te zeggen en is het journalistiek (dus voor een column) totaal irrelevante materie.

Zelden is er zo open en bloot met modder gegooid naar elkaar. Dat de column ruim een dag voor de verschijning in het blad ‘uitlekte’, zegt al veel.
Goed voor de kijkcijfers deze rel – de concurrent van de NOS, Studio Brasil, trekt veel meer kijkers – maar buitengewoon onsmakelijk (en toch ook wel weer vermakelijk).
Blijkbaar heeft geen van allen het lef om elkaar recht in het gezicht de waarheid te zeggen of ergens op aan te spreken. Gijp nog het minst als ik de column van Derksen lees. Het is allemaal zo achterbaks, zo laf, zo kinderachtig.

Gisteravond zaten de twee kemphanen toch met elkaar om de tafel van VI Oranje, maar het was en voelde buitengewoon ongemakkelijk. Je kon de spanning door de beeldhuis heen voelen. De sfeer was om te snijden.
Opvallend was, dat Genee en Sierd de Vos zich duidelijk het meeste hebben gestoord aan de geschreven wraakpoging van Derksen en hun pijlen vooral op hem richtten en niet op Gijp die volgens Derksen toch deels werd uitgekotst door zijn collega’s. Ik denk dat Derksen zijn populariteit binnen het team van VI voelde en voelt tanen en onder andere Boskamp en Genee in zijn kamp probeerde te lokken, tegen zijn rivaal met de neplach (volgens Derksen).

De presentator en De Koekoek zijn allebei van mening dat Derksen een grens over is gegaan met het systematisch beledigen en vooral uitschelden van Louis van Gaal: Derksen zou zijn weerzin tegen het gedrag van de bondscoach te vaak en te fel hebben verwoord en nog steeds blijven verwoorden.

Genee – die smoorverliefd lijkt te zijn op Mijnheer Koekoek en als een kind zo’n fan is van zijn collega – zei daar in een eerdere uitzending van VI Oranje al iets over tegen Derksen, zoiets als: “Nu weten we wel dat je Louis van Gaal niet mag. Half Nederland vindt volgens mij dat je mening over hem afgezaagd begint te worden”.
Derksen, die nooit wilt inbinden en altijd maar doorgaat op zijn eigen toontje en met zijn eigen mantra’s, verweet Genee toen nog dat hij van de RTL-directie de kritiek op Van Gaal in toom moest houden.

Even tussendoor: Nu Oranje succes heeft, wordt de kritiek op het gedrag van de bondcoach niet meer gepruimd. Had de bondscoach geen succes gehad op dit WK, dan had iedereen Derksen nagepraat.
Ik vind dat je een mens zowel bij winst als verlies normaal moet behandelen. Je kan een paar keer zeggen dat je denkt dat Van Gaal een narcist en volksmenner is, maar dan moet het ophouden, anders begint het een hetze en heksenjacht te worden.

Het wereldje van de voetbaljournalisten is heel onfris, machoïstisch en onvriendelijk. Maar dit terzijde. Gevoelige, beschaafde, emotioneel intelligente en vrouwvriendelijke jongens overleven er niet. Het is een buitengewoon vervelende mannenjungle en al zeker als je te maken hebt met de ordinaire gozers van de oude stempel en die zitten allemaal aan tafel bij VI (Oranje).
Het zou mij niets verbazen als ze bij het tijdschrift VI blij zijn dat Derksen er niet meer de scepter zwaait.

Welnu, zelf heb ik een haat-liefde verhouding met het programma en met alle betrokkenen. Ik verafschuw ze, maar kan ze toch ook moeilijk missen, al kijk ik veel liever naar Studio Voetbal (helaas wordt Studio Brasil ontsierd door de in mijn ogen zure, pathetische, praatzieke en arrogante betweter en egotripper Hugo Borst die als schrijvend journalist evenwel zijn sporen erg heeft verdiend. Hij is goed in z’n vak, maar ik vind hem uitermate onuitstaanbaar, en ik sta daar niet alleen in, weet ik).

Maar wat is er nu gebeurd bij dat VI Oranje? Natuurlijk heeft Derksen gelijk over Gijp. Die man – naar verluidt behandeld door de meest griezelige en meest publiciteitsgeile psychiater van Nederland, Bram Bakker, een man die ik overigens van een joekel van een persoonlijkheidsstoornis verdenk: psychiaters zijn vaak eveneens (potentiële) psychiatrische patiënten – worstelt heel erg met zichzelf. Dat merk je aan alles. Gijp is een karikatuur geworden van zichzelf. En hij is inderdaad erg dominant aanwezig in het programma, steeds dominanter zelfs.
Bovendien had hij er geen punt van moeten maken dat Derksen na de uitzending meteen naar huis gaat. Derksen heeft een hond die hij in alle vroegte moet laten poepen en plassen in de groenstroken van Oudewater, Derksen is een ruime zestiger die zijn rust nodig heeft én Derksen werkt veel harder dan Gijp die z’n geld verdient met lullen, liefst ruim na twaalf uur ’s middags, want tot die tijd ligt hij in z’n nest.

Maar Derksen zelf is een man met een gebruiksaanwijzing en met veel irritante en ziekelijke trekjes. Terwijl Derksen bekende mensen in het voetbal persoonlijk blijft aanvallen als hij iets tegen ze heeft en dus blijft uitschelden en beledigen, kan hij zelf niet tegen kritiek.
Als hij zich al zo lang aan het gedrag van Gijp heeft gestoord, waarom schrijft hij er dan pas een column over na de kritiek van Gijp op hém? Omdat Derksen zelf ook geen kritiek kan dulden op z’n eigen persoontje, zo simpel is het. Die mensen hebben allemaal een enorm groot ego en heel lange en gevoelige teentjes.
Derksen vond het volgens mij niet leuk dat Gijp, Genee en Sierd de Vos steeds milder werden in hun oordeel over Van Gaal en zijn tirades tegen de bondscoach zat begonnen te worden. Als je niet met Derksen mee lult, dan wordt hij nijdig. Pisnijdig zelfs.
Wat is dat toch met die man, dat hij altijd zo fel van zich moet afbijten, tot in den treuren? Op wat of wie moet hij zich afreageren? Wat zit hem dwars? Wat is er in zijn jeugd of in zijn latere leven gebeurd dat hij nu zo’n uitzonderlijke geldingsdrang heeft? En waarom kan deze meningenfetisjist nooit over zijn eigen schaduw heen stappen en waarom wilt hij nooit eens wat inbinden?

Het heeft allemaal, ze hebben allemaal weinig niveau.

Het zijn me een stel ordinaire ijdeltuiten bij elkaar. Want dan hebben we ook Kraay junior en Wim Kieft nog. Die nemen zichzelf en hun ‘vak’ van analyticus zo ontzettend serieus, terwijl die zogenaamde kenners en experts zelden iets zeggen wat nieuw(s) is of dat getuigt van een insidersblik. Het is gewoon een beetje ouwehoeren over voetbal, meer niet.
Het meest interessant vind ik altijd het nieuws dat Derksen en de jongens van de papieren VI in de reguliere uitzendingen van VI brengen, want ik hecht meer waarde aan informatie dan aan meningen.
In dat opzicht heeft Derksen gelijk: het programma ‘VI’ begint steeds meer een kermisattractie te worden, en ik vind het vooral een commercieel gedrocht waarbij de betrokkenen ongegeneerd hun boeken en activiteiten kunnen promoten. Ze komen allemaal over als mediageil en als zakkenvullers.

Zo zie je maar: zet karakters bij elkaar die teveel op elkaar lijken, en het gaat vroeg of laat gigantisch botsen. Vergeet niet dat Derksen zijn oude vriend Van Hanegem ook al eens op z’n hart heeft getrapt met een vileine column en dat Kraay senior volgens mij bepaald geen fan is van Genee.

Wim Kieft vond ik na het verschijnen van zijn boek even wat meer sympathiek (zielig en kwetsbaar, bescheiden, open), maar hij blijft eigenlijk een stroeve spierbundel, moeilijk te peilen, negatief, vreugdeloos en op zichzelf gericht, een man die meent dat hij als zogenaamde kenner meer recht van spreken heeft over voetbal dan een leek. Nou, hij zegt over voetbal zelden iets wat ik interessant of leuk vind of dat me frappeert, zo van: zo had ik het nog niet bekeken.

Al die kerels moeten gewoon dolblij zijn dat ze voor veel teveel geld en veel teveel eer over voetbal mogen lullen voor de camera’s en zodoende nog wat van hun leven en carrière hebben kunnen maken, dat ze zich niet de hele dag te pleuris lopen te vervelen. Ze verkeren in een buitengewoon bevoorrechte positie. GELUK hebben ze gehad! Kieft ook. Menige ex-verslaafde met gigantische schulden krijgt deze kansen niet. Het is hem gegund, hoor, maar ze moeten niet gaan denken dat het heel speciaal is wat ze zeggen en doen, want dat is gewoon niet zo.

Deze emotionele onweersbui tussen (het kamp) Gijp en (het kamp) Derksen kan de lucht klaren, kan mooie gevolgen hebben, maar dan moeten alle betrokkenen in de spiegel kijken en samen goede verbeteringen gaan aanbrengen, aan zichzelf, aan elkaar en aan het programma. Ze moeten elkaar nemen zoals ze zijn. Om daar eens mee te beginnen. Maar ze moeten zichzelf ook eens laten corrigeren.
Derksen moet eens wat inbinden en over zijn ego en trots heen stappen, Genee moet eens normaal gaan doen en niet steeds voorzetjes geven om dan de vermoorde onschuld te spelen, Kraay junior moet zich niet steeds zo verschrikkelijk aanstellen en als een halve zool gedragen, Boskamp is degene met de grootste liefde voor het spel en moet daar nog meer op inzetten, Sierd de Vos moet zichzelf blijven (die verandert toch niet; maar ik zapp standaard weg als hij in beeld komt), Kieft moet eens iets gaan doen waar hij echt plezier aan beleeft en moet zichzelf eens wat minder serieus gaan nemen en Gijp moet hard aan zichzelf blijven werken en tevens aan zijn dagelijkse leefpatroon. Dat heeft meer zin dan pillen met bijwerkingen slikken.

Voor het programma kan het geen kwaad om de inderdaad ontzettend vervelende en tijdrovende ‘sponsoritems’ te schrappen, om vaker van gasten te wisselen, om niet steeds dezelfde onderwerpen te behandelen en al zeker niet met steeds dezelfde mantra’s en om de jongens van de papieren VI meer bij de show te betrekken, want zij zijn de mensen die informatie kunnen geven. Ik heb evenwel begrepen dat bijna niemand in de voetbalwereld nog iets te maken wilt hebben met journalisten die samenwerken met Derksen. Althans, zoiets liet Sierd de Vos doorschemeren.

Derksen moet eens ophouden met het (systematisch) beledigen en uitschelden van mensen en moet zich beperken tot de voetbalinhoudelijke zaken. Gijp is er voor de geile anekdotes en geeft er als een van de weinigen blijk van kijk-met-meerwaarde te hebben op het spelletje. Kieft voegt helaas helemaal niets aan het programma toe, vind ik. Helaas. Ik zou hem vervangen door de wandelende voetbalencyclopedie Matty Verkamman. Koert Westerman zou ik vaker laten aanschuiven, want die man brengt veel positieve energie. Ik vind hem zelfs fijner dan Wilfred Genee die vooral met z’n eigen toko bezig is.

Het is duidelijk dat er wat moet gebeuren bij ‘VI’, zowel als het gaat om de onderlinge verstandhoudingen als om de kwaliteit en noodzakelijke opfrisbeurt van het programma.

Aangezien ik alweer een computerblessure heb opgelopen (aan duim en billen), brei ik er nu maar een einde aan. Mijn punt is wel gemaakt, denk ik. Die jongens van VI Oranje moeten gewoon eens volwassen worden… Ze hebben allemaal hun sporen in het voetbal en/of de journalistiek/het entertainment verdiend en maken een best aardig programma waar je de ene keer een bloedhekel aan hebt en de andere keer weer enorm van kan genieten (ooit besloot ik nooit meer te kijken vanwege de wanstaltigheid en wansmaak, maar ik ben daar toch weer op teruggekomen, omdat er toch ook leuke en informatieve elementen in zitten).

Als de betrokkenen eens aan zichzelf zouden gaan werken, dan zouden de scherpe kantjes eraf gaan en zou het veel aangenamer worden voor henzelf en om naar te kijken. Ik snap trouwens helemaal niet dat RTL niet fatsoenlijk ingrijpt.
Ofschoon, ik vraag me af of Derksen en de redactie van de papieren VI niet beter zouden passen bij de publieke omroep. Kijk, Genee is diep in z’n hart meer entertainer dan presentator/serieuze journalist, die wilt het liefst furore maken als komiek en smartlappenzanger en die heeft eigenlijk helemaal geen scrupules als het om commercie gaat – en Gijp, Kraay en Boskamp ook niet – maar Derksen past eigenlijk niet bij RTL.
Het probleem met die man is alleen dat hij zich niet laat regisseren, hij meent dat zijn vrijheid van meningsuiting bloedheilig is, ook als hij over de schreef gaat. Er is dus geen enkele publieke omroep die hem binnen zou halen.

Ze zijn tot elkaar veroordeeld.

Ik denk dat de plooien weer worden gladgestreken en alles bij het oude blijft, inclusief de onderlinge conflicten. Uiteindelijk kiezen ze toch allemaal voor de poen, de verslaving aan de aandacht en de tijdsbesteding en de roem. Er zal dus niets ten goede veranderen, ze gaan gewoon op deze voet verder.

http://www.rolanddanckaert.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De relnichten van VI Oranje

  1. Ruud zegt:

    Is gewoon in scène gezet door de directie van RTL om de kijkcijfers van RTL4 op te krikken ,want anders kost het teveel aan reclame-inkomsten.
    Ze spelen allemaal gewoon bewust het spelletje mee die komedianten.

    Hoop zo op een finale Nederland-Duitsland ,maar die corrupte FIFA zal wel weer alles uit de kast halen (scheidsrechters)om dit te voorkomen om dezelfde redenen als hierboven .

    Sportieve Groeten Ruud .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.