Druk met onze mobiele telefoons

Een uitkomst hoor, die mobiele telefoon. Ik stam nog uit de tijd dat je moest zoeken naar (functionerende!) telefooncellen (met telefoonboeken) waar dan muntgeld in moest worden geworpen. Je moest dus muntgeld op zak hebben – het juiste muntgeld – én een telefooncel zien te vinden (die vrij was).

Later kwamen de piepers waarmee je kon worden opgeroepen, en dat waren al helemààl ondingen, want zodra je werd opgepiept, moest je je naar een telefoon(cel) haasten om te bellen. Dat werd immers van je geëist door je baas. Of door je vrouw.

Ach ja, als je niet beter weet, is het allemaal niet zo erg. Die tijd had ook wel wat.

Iedere uitvinding heeft voor- en nadelen, zo ook de mobiele telefoon. Ik heb trouwens een 06-je uit de prehistorie van de moderne tijd, een toestelletje dat ik ooit van zoonlief heb overgenomen – de jeugd wilt altijd weer het nieuwste van het nieuwste, vele volwassenen trouwens ook – en waarmee ik NIET op internet kan (halleluja!).
Ik heb genoeg aan bellen en sms’en. Met mijn mobieltje kan ik ook (slechte) foto’s en filmpjes maken, maar dat doe ik nooit. Ik hou niet van multifunctionele apparaten, ik heb liever een apart (simpel) fototoestel én een telefoon. Ik pas gewoon niet zo bij en in deze moderne tijd van hoogwaardige techniek, al moet ik toegeven dat ik erg blij ben met onze navigatie-app op de moderne toestellen van vrouwlief die wél met de tijd en techniek meegaat. Tijdens onze laatste reis in Frankrijk hebben we erg veel profijt gehad van de Amerikaanse vrouw die ons altijd feilloos de weg heeft gewezen/voorgekauwd. Ze was erg aangenaam reisgezelschap. En een veel slimmere en betere navigator dan ik (mijn vrouw rijdt altijd vanwege mijn rij-angst).
Als we al eens fout reden, dan dokterde de yankee pijlsnel een alternatieve route uit waardoor we nauwelijks hoefden om te rijden en toch op de plek van onze beoogde eindbestemming aankwamen. Zo’n app kan huwelijken redden! Hoeveel huwelijken sneuvelen er wel niet door en tijdens de vakantie, door al die ergernissen, zoals verkeerd navigeren?! Vakantie is heerlijk, maar gaat ook weer met stress gepaard. Het kan blijkbaar nooit eens helemaal zorgenvrij zijn, dit overigens soms heerlijke kutleven.

Welnu, hoe gedateerd mijn 06-je ook is, ik heb er erg veel plezier van. Onze kinderen kunnen me (vrijwel) altijd bereiken en die wetenschap alleen al geeft een wat veiliger en geruster gevoel. En ik kan mijn vrouw (bijna) altijd bereiken. Dat geeft me eveneens een veiliger gevoel. Met mijn fobieën en hypochondrie ga ik tegenwoordig iets minder bezorgd op stap, want ik weet dat ik in geval van nood (bijna) altijd iemand kan oproepen om me te komen helpen of halen (is een paar keer voorgekomen).
Alleen al die ontspanning (weten dat hulp slechts een belletje verwijderd is) heeft ervoor gezorgd dat mijn angsten wat zijn afgenomen. Door veel andere foefjes zijn die angsten trouwens heel erg afgenomen, zeker in vergelijking met vroeger. Ze kunnen nog steeds groot en heftig zijn en hardnekkig zijn ze sowieso, maar de paniek van weleer komt nog maar zelden voor. Heb ik overigens helemaal zelf – met een beetje hulp en veel steun – bewerkstelligd. Ben ik blij mee en trots op.

Het voordeel van altijd bereikbaar-zijn, is meteen het nadeel, want een mens wilt niet altijd bereikbaar zijn. Tegenwoordig krijg je meteen verwijten naar je kop geslingerd als je eens niet opneemt. Andere mensen verwachten dat je bereikbaar bent of heel snel terugbelt. Doe je dat niet, dan maken ze zich misschien voor niets grote zorgen dat er iets met je is gebeurd en als je nog blijkt te leven, dan zeggen ze verongelijkt: ‘Ik heb je geprobeerd te bereiken en je mobiel ging ook over, MAAR JE NAM NIET OP!’ Precies ja! Vaak heb ik geen zin om op dat moment op te nemen. Dan ben ik druk met iets anders of staat mijn hoofd niet naar een gesprek. Heb ik tevens vaak als de bel van de voordeur gaat. Ik hou niet van spontaan bezoek, tenzij het een heel mooie dame is die meteen haar tong in mijn mond propt en mijn gebit zodoende grondig reinigt, met lekker veel speeksel en gesmak.
Nee, zoiets zou mijn vrouw natuurlijk niet leuk vinden om te lezen en mijn kinderen al helemaal niet (ze lezen echter nooit iets van me – hoeft ook niet), maar ze kennen me: ik heb praatjes maar vul geen gaatjes en als het erop aankomt ben ik een eenkennige fan van mijn enige echte idool, mijn wederhelft. Maar ik ben desondanks vaak bi-geil en dol op vrouwelijkheid en vrouwelijk schoon. Niks mis mee, toch? Is toch ook niet leeftijds- en burgerlijke staat-gebonden?

De obsessieve en bezeten wijze waarop veel mensen met hun mobieltje in de weer zijn, doet mij hoofdschudden en glimlachen tegelijk. Vandaag, in de supermarkt, zag ik een mooie, jonge brunette lopen achter een buggy met daarin een zoontje van twee jaar. Haar kind vroeg haar aandacht, maar mevrouw kreeg een berichtje binnen (via een soort fluitdeuntje op de telefoon). Gefixeerd en gebiologeerd zat ze naar het berichtje op haar schermpje te kijken en toen ze de boodschap had gelezen, sloeg ze druk aan het sms’en en/of appen. Het kind voor haar in de buggy vergat ze totaal, maar dan ook totaal. Het mannetje begreep maar niet dat zijn moeder hem zo negeerde en keek mij wanhopig aan. Ik keek namelijk wel naar hem (om).
Natuurlijk komt het bij ons ook wel eens voor dat ik me zo in een tv-programma of muziekstuk zit te verdiepen dat niemand me moet storen, maar die mobiele telefoon bepaalt onderhand ons hele dagelijkse leven. Waar we ook gaan of staan, dat ding is altijd aan en roept ons constant.

Vorige week, in Frankrijk, zag ik de moderne tijd mooi in beeld gebracht door een Fransman die met heel erg veel haast zijn laptop op een tafeltje van een terrasje uitklapte, terwijl hij met een onzichtbaar iemand aan het praten was via een headset op z’n hoofd en dat allemaal, terwijl hij ook nog aan het sms’en was…

Tsja..

Google ook eens op Roland Danckaert+lezerscolumns Metro. Dan stuit u op heel veel lezerscolumns die ik voor de kat z’n kut voor het gratis dagblad Metro schrijf.

http://www.rolanddanckaert.nl

http://www.rolanddanckaert.bloggertje.nl

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.