Het verschil tussen Paul McCartney en John Lennon

Paul McCartney en Beatles-oprichter en -leider John Lennon beschouwden elkaar als broers, niet alleen als muzikale broers. Ze hadden aan het einde van The Beatles veel muzikale en zakelijke geschillen, maar hun vriendschap werd hersteld. En zoals dat ook met echte (bloed)broers gaat, vochten Paul en John een felle maar toch vooral vriendelijke en respectvolle concurrentiestrijd met elkaar uit, een strijd die hen inspireerde om het beste uit zichzelf te halen.
Er was evenwel niet alleen competitie tussen die twee: Paul en John werkten heel lang vooral heel fijn en goed met elkaar samen. Uiteindelijk was John de baas, maar Paul had door zijn enorme talent en bijdrage natuurlijk een heel belangrijke stem in wat er gebeurde. Op het einde van The Beatles zou Paul zelfs wat te bazig zijn geweest naar de zin van de andere drie Beatles.

John en Paul deelden hun muziek en muzikale talent met elkaar. Daarbij waren ze allebei dol op vrouwelijk schoon en op grapjes maken en gek doen. Maar voor de rest waren ze heel verschillend van karakter. Paul keek op tegen filmsterren, terwijl John zijn heil zocht bij intellectuelen en filosofen. Het grootste verschil tussen Paul en John was dat Paul de wereld wilde en wil verbeteren door vreugde, gezelligheid en harmonie aan de maatschappij toe te voegen, terwijl John de wereld wilde verbeteren door problemen te benoemen en te demonstreren.
John vond Paul behalve aardig en talentvol wellicht wat leeg en oppervlakkig en Paul zal zich ondanks zijn bewondering voor John dikwijls hebben afgevraagd waarom John (in zijn ogen) zo moeilijk deed en niet gewoon meer van het leven genoot. Paul was rechtser, John linkser. Paul sprak en spreekt zich zelden uit over politiek en tegen politici. John deed dat juist wel. John bekritiseerde zelfs het vorstenhuis, iets wat Paul nooit zou doen.

Je hoort het verschil in karakter en benadering terug in hun liedjes. Paul maakte een vrolijke, onbezorgde Kerstplaat waarin hij zingt over een heerlijke Kersttijd, terwijl John samen met Yoko een zwaar en aangrijpend Kerst-nummer maakte dat de toestand in de wereld aankaart en dat idealistisch klinkt. Paul wilde, ook met nummers als ‘Let it be’ en ‘Hey Jude’ mensen (die hij kende) troosten, helpen en op hun gemak stellen, terwijl John vooral rebelleerde en met zijn eigen worsteling bezig was.

De liefdesliedjes van John en Paul zijn evenzeer anders en klinken verschillend. Paul, de positieve optimist die met iedereen vriendschappelijk doet, maakte en maakt vaker vrolijke, romantische en lieve liefdesliedjes: wat is er mis met simpele liefdesliedjes? John’s liedjes over de liefde gingen vaker over problemen en pijn of waren diepzinniger en filosofischer, intenser, emotioneler. Het werk van John is veel meer autobiografisch, alsmede dieper, kwetsbaarder.

En dan had je George Harrison die vooral heel spiritueel bezig was en Ringo die gewoon lekker ongecompliceerd muziek wilde en wil maken.

Het was een goed stel.

Mijn eigen karakter en belevingswereld sluiten veruit het meeste aan bij John Lennon. Hij is dan ook mijn favoriete Beatle, als mens en als muzikant.
Het is maar net naar wie je voorkeur uitgaat. Maar een voorkeur hebben, betekent niet dat je de andere drie afkeurt.
Net als John dat had, heb ik een zwak voor Ringo, omdat er werkelijk geen kwaad in hem zit. George was stiekem misschien wel de meest geniale van het hele stel op muziekgebied en bovenal een heel toffe peer die naar verlichting smachtte en zocht. Paul heeft vooral heel veel lol in het leven en met zichzelf en zijn vrienden en het publiek, en hij heeft dat zijn hele leven uitgestraald en uitgedragen.

Het waren vier deugnieten die allen deugden.

Bestel mijn bundels ‘Ratjetoe’ en ‘Miks’ bij Gigaboek. Klik op de link:

http://www.gigaboek.nl/content/ratjetoe/boekinfo.htm

http://www.rolanddanckaert.nl

http://www.rolanddanckaert.bloggertje.nl

Google op Roland Danckaert + Lezerscolumns Metro voor meer geschreven lekkernijen.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.