Slecht nieuws hoopvoller brengen

‘Mens en milieu op ramkoers’ kopt dagblad Trouw. Uit de vijfde wereldindex duurzame landen blijkt namelijk dat natuur en milieu lijden onder de economische groei en onder de groei van de wereldbevolking, en dat Nederland heel erg slecht scoort als het gaat om duurzaamheid. Dat is niet verwonderlijk, want ons kabinet mist net als alle voorgaande kabinetten totaal een groene visie en heeft geen groene drive. Het kan dit kabinet geen reet schelen of Nederland over vijftig jaar ook nog leefbaar genoeg is als het gaat om natuur en milieu en bescherming tegen de klimaatverandering. De Belgen scoren zowaar nog slechter.

Op zich liegt de kop van Trouw niet. Echter, ik vraag mij af of zulke doemkoppen nog wel aanslaan bij de mensen. Men wordt immers moedeloos, onverschillig en cynisch onder en door zoveel negativiteit. Al dat slechte, onheilspellende nieuws drukt een kussen op miljoenen neuzen en monden. Bovendien zien en voelen de mensen – net als politici toch vooral bezig met de en hun eigen economie – de urgentie niet van het tekort aan schone lucht, aan biodiversiteit, een schoon milieu en een gezonde natuur.
Misschien moeten de artikelen over de deplorabele toestand van natuur en milieu meer duidelijk maken dat onze kleinkinderen en achterkleinkinderen straks niet veel meer hebben aan een gezonde economie, omdat de lucht dan toch echt te vies is, de voedselvoorraden en natuurlijke bronnen beginnen op te raken en omdat klimaatverandering ons en zeker hen bedreigt.

Maar wat me opviel, is dat het goede nieuws en de hoop in het artikel van Trouw een beetje ondergesneeuwd raken. De somberheid voert de boventoon. Feitelijk misschien terecht, maar je bereikt er alleen maar lamlendigheid mee. Mensen moeten bewust gemaakt worden en geactiveerd worden. Misschien had Trouw dan ook de laatste alinea van het artikel naar voren moeten halen en in de kop dienen te gebruiken. Een van de (Nederlandse) samenstellers van de index concludeert namelijk dat we het tij (nog) kunnen keren en dat de economie helemaal niet ten koste hoeft te gaan van natuur, mens en milieu. Steeds meer burgers vervullen een voortrekkersrol als het gaat om duurzame projecten, met name op lokaal niveau, aldus de index-medesamensteller. “Dit zijn belangrijke stappen in de goede richting om ook onze politieke leiders mee te krijgen.”
De kop boven het artikel zou dus kunnen luiden: Mens in staat om ramkoers te wijzigen! Zo’n kop biedt hoop en inspireert. Ook met een positieve kop en een meer positieve benadering van slecht nieuws hoef je het slechte nieuws niet te negeren en niet onvermeld te laten. Maar door een iets andere benadering bereik je wellicht veel meer. Mensen zijn na-apers. Goed voorbeeld doet volgen.

In het artikel staat voorts dat Afrikaanse en Scandinavische landen het veel beter doen als het gaat om duurzaamheid en natuur en milieu. Zij geven het goede voorbeeld. Mij lijkt dat alle Westerse landen eens heel grondig zouden moeten gaan praten met de goede voorbeeld-gevers en onderzoek moeten doen naar het succes van bijvoorbeeld Zweden, Zambia en Nepal. Het artikel in Trouw heeft geen ‘bovenkop’, maar die zou kunnen luiden: ‘Zweden hebben gezondere toekomst’.

In principe is er niet zo heel veel mis met de Westerse manier van het kapitalisme. Waar het mis gaat, is alleen hoe het verdiende geld wordt besteed en wordt verdeeld én dat het geld te heilig wordt verklaard.
De verkeerde prioriteiten worden er gesteld. Er is voor iedereen genoeg om iedereen van de basisbehoeften te voorzien: schoon drinkwater, voldoende eten en drinken, een dak boven het hoofd, onderwijs en medische zorg.
Als we onze hebzucht verminderen en solidair worden met iedereen en met de natuur, dan zijn er genoeg geld, energie, mankracht en kennis om de honger en armoede uit de wereld te helpen. En als we dan ook nog eens wat liever worden voor Moeder Aarde, het kapitaal besteden aan groene innovatie-technologie en aan bescherming tegen de klimaatverandering, dan nog zal niet alles rozengeur en maneschijn worden, maar dan komen we toch veel dichter dan nu bij het ideaalplaatje, al zitten we ook dan nog ver van het ideaal af. Op deze wereld kan het namelijk nooit echt een beetje ideaal worden, gewoonweg omdat er teveel slechte, domme en gewetenloze mensen zijn en omdat teveel goede mensen veel te passief zijn en te egoïstisch leven. Toch moeten en kunnen we strijden voor onze idealen en blijft het heel bijzonder dat best veel mensen zich belangeloos inzetten voor andere mensen, voor dieren, voor het milieu, voor de natuur en voor de mensen die in 2099 ook nog op een leefbare planeet willen bestaan.

Het goede nieuws is dus dat we nog een wereld – namelijk onze eigen wereld/planeet – te winnen hebben en dat we ook op heel lange termijn KUNNEN zegevieren, als we maar het goede voorbeeld volgen en de juiste prioriteiten gaan stellen. Dat hoeft helemaal niet ten koste te gaan van de economie. Een gezonde economie kan juist de juiste doelstellingen helpen verwezenlijken! Als je het geld maar eerlijk verdeelt, als je maar solidair en niet hebzuchtig bent (je moet met minder tevreden zijn – niet veel willen bezitten maar wel veel willen beleven) en als je het geld maar uitgeeft aan de juiste projecten.

Heel erg graag lees ik in Trouw de columns van wereldverbeteraarster Tinkebell. Zij schrijft columns naar mijn idealistische hart. En in tegenstelling tot mij schrijft ze niet alleen idealistisch en menselijk, maar doet ze ook nog eens van alles in die trant. Wat een charmcolumneur!

http://www.rolanddanckaert.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.