Op zoek naar chemie, net als John Lennon van The Beatles

Op zoek naar chemie, naar een klik waar je een kick van krijgt, naar mensen met wie je niet alleen je passies en problemen deelt, maar van wie je positieve energie krijgt en door wie je wordt gestimuleerd, bij wie je merkt dat ze een boost krijgen door en van het contact met jou.

The Beatles moeten dat in hun beginjaren hebben gehad, maar dan vooral op muzikaal vlak en op het punt van humor en plezier maken. Maar dat was niet genoeg voor John Lennon. Hij zocht naar een veel diepere verbinding, een band die hij niet had met Paul, George en Ringo en ook niet met zijn eerste vrouw Cynthia en die hij niet opbouwde met hun zoon Julian, mede door zijn eigen onhandigheid als (gescheiden) vader.
Met Paul, George, Ringo en Cynthia had John beslist een bijzondere band, alsmede met Beatles-manager Brian Epstein. Maar het was niet genoeg. Totdat hij Yoko tegenkwam. Op haar had hij al die tijd gewacht en naar zó’n mens en naar zo’n band had hij altijd verlangd. Iemand met wie hij matchte op het diepste niveau van zijn idealen, bruisende ideeën en zoektocht naar de waarheid, iemand die hem verder liet kijken dan de horizon en op wie hij een natuurlijke invloed(golf) had.

Op zoek zijn we allen naar iemand die nog meer op jou lijkt dan jezelf en dan alle andere mensen die op je lijken, die nog meer van jou weg heeft dan je tweelingziel en die van jou een nog betere versie maakt en die door jou een betere versie van zichzelf wordt.

Maar als je die persoon gevonden hebt, kan er nog altijd van alles mis gaan. Ook als er sprake is van de optimale klik, van de meest charismatische chemie. Je zult veel tijd moeten doorbrengen samen (maar elkaar niet moeten claimen, men moet elkaar de ruimte laten) en veel tijd moeten maken en hebben om er voor elkaar en met elkaar te zijn: er zijn zoveel mensen en er is zoveel wat je moet doen, wat afleidt en wat stoort en vertroebelt.
En je zal de juiste keuzes moeten blijven maken: je kan ook iemand pijn doen en van je doen vervreemden van wie je zielsveel houdt. Het grote gevaar is dat je zelfs niet tevreden bent met de ultieme band, met de verbluffendste verbintenis. Omdat je altijd weer wat nieuws wilt, uitgekeken raakt op het vertrouwde, steeds weer een nieuwe kick nodig hebt en die kick logischerwijs zoekt bij nieuwe mensen die jou kunnen verversen en die niet zijn uitgekeken op je oneliners, dromen en grappen. Op seksueel gebied iemand bij wie het weer net even anders is, en dus spannender. Nieuw!

John Lennon had dat ook. Hij was zelfs Yoko niet trouw. John was niet alleen de partner maar als het ware ook het lievelingskind van Yoko en zij was in feite de moeder die hij nooit (lang en genoeg) heeft gehad – de moeder met wie hij ook nog seks kon hebben. Hij deed haar pijn, ging zelfs een keer vreemd waar ze zelf bij was, in het bijzijn van wederzijdse vrienden (ze hoorde(n) de slaapkamergeluiden). John gebruikte seks ook als hij zich moest afreageren, als hij stress had. Hij kon helemaal in de stress schieten van stress en uitte zich dan niet altijd even goed, hij wist er niet altijd goed mee om te gaan, en dat is hem niet kwalijk te nemen, want zelfs hij was maar een mens, en wij mensen zijn allemaal onvolmaakt en worden allemaal overvraagd.

Pas toen Yoko hem – na dat vreemdgaan-incident – de deur had gewezen en hij op zichzelf moest wonen, besefte hij wat hij op het spel had gezet, WIE hij op het spel had gezet. Hoewel hij in die periode zonder Yoko best gelukkig was met May Pang – John kon niet voor zichzelf zorgen en moest een vrouw hebben die hem bijstond, managede en begeleidde – belde hij iedere dag meerdere keren met Yoko. Toch hield ze lange tijd voet bij stuk en de boot af. Hij had haar teveel pijn gedaan, ze gaf nu eindelijk haar ultieme grens aan. Ze ging door met haar eigen leven. In die periode werkte John stug door en spijkerde The ex-Beatle zijn vriendschappen bij en zelfs zijn relatie met zijn eerste zoon Julian en met zijn ex Cynthia (met Yoko leefde hij meer op een eilandje omdat hij grotendeels genoeg had aan haar) en Yoko benutte die tijd zonder John om haar dingen te doen en met andere mensen op te trekken (het was niet zo dat ze echt op hem wachtte of dat ze voortdurend zat te azen op een ‘liefdesreünie’ – die kwam pas later en gebeurde gewoon). Pas in die periode herwon John het volste respect voor en van Yoko en deed hij alles om haar terug te winnen. En toen ze weer samen kwamen, na een klein jaar of zo, werd het beter dan voorheen. John was zich bewuster van hoe hij zijn vrouw had behandeld en voortaan diende te behandelen. En hij wist dat Yoko wel degelijk voor zichzelf durfde op te komen en zonder hem kon leven, dat ze haar grenzen aan gaf, dat hij bij nieuwe calamiteiten nooit meer terug hoefde te komen. Het had ook anders kunnen gaan, maar omdat Yoko zo belangrijk voor hem was en John zijn eigen fouten inzag en zichzelf rehabiliteerde, kwam het opnieuw tot een relatie tussen John en Yoko.

John had ooit een heel hechte band met muzikant/dichter/kunstenaar Stuart Sutcliffe die een tijdje met/bij The Beatles heeft gespeeld. Zelfs in die relatie uitte John zich niet altijd even beheerst als ze ruzie hadden of als hij jaloers was. Nogmaals, zelfs Lennon was maar een mens, onvolmaakt, getraumatiseerd, overvraagd, soms hulpeloos en machteloos, zoekend, gemankeerd en niet altijd in staat om goed om te gaan met wat hem overkwam en met zijn eigen valkuilen, onvolkomenheden, gevoelens, gedachten en emoties.
Zijn biologische moeder, Stuart en Yoko – met Yoko als opperhoofd van de ultieme band – waren voor John de mensen met wie hij de meeste chemie had, op een dieper niveau dan met al die andere mensen met wie hij een bijzondere band had. Zijn moeder en Stuart werden hem veel te vroeg ontnomen. En van Yoko moest hij veel te vroeg afscheid nemen (zonder dat hij echt afscheid kon nemen) door zijn eigen dood eind 1980 (moordaanslag).

We zijn allemaal op zoek, voortdurend en steeds weer opnieuw, naar de magie van het menselijk contact. Omdat we juist in dat contact onszelf bevestigd zien, onszelf kunnen ontplooien en voelen dat we leven, gelukkig zijn en groeien.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.