Het leven van de mens

De omstandigheden bepalen vaak hoe je je voelt en of je (geestelijk) gezond blijft. Maar ook karakter speelt een rol, en de mate van gevoeligheid en ‘zenuwbestendingheid’. Er zijn oorlogshelden die nooit bang zijn geweest, zelfs niet aan het front en er zijn soldaten of burgers die in een relatief veilige situatie in oorlogstijd voortdurend in hun boxershort scheten van angst.

Maar goed, een ijsbeer die gevangen wordt genomen en wordt gekooid, gaat in die gevangenschap rare trekjes vertonen. Zo’n dier wordt ziek. De ijsbeer zal zo goed mogelijk met de omstandigheden proberen om te gaan, maar zelfs dan is het haast onvermijdelijk dat het beest verknipt raakt en – eenmaal weer op vrije voeten – zich niet weet te redden. Alleen met heel veel zorg, geduld en liefde van een andere ijsbeer – de gouden engel onder de vrienden – kan zo’n dier misschien weer een beetje herstellen. Maar de schade blijft. De ene ijsbeer zal gekker worden van en in de situatie dan de andere ijsbeer.

Omstandigheden, ervaringen, de faciliteiten waarover je wel of niet kan beschikken, karakter en omgeving zijn allemaal heel erg bepalend voor je ontwikkeling en voor je geluksgevoel en gezondheid.

Op vakantie voelen we ons bijna allemaal beter dan doorgaans. Toch ben je dan nog steeds dezelfde persoon. Alleen de omstandigheden (en faciliteiten) zijn anders, en daarmee ook je leefpatroon, je leefwijze. Het is evenwel de kunst om in moeilijke situaties en tijden verlichting te vinden door op een creatieve manier te blijven zoeken naar dingen, manieren en houdingen die je kracht geven, blij maken, ontlasten en goed doen.

Tot op zekere hoogte is een mens zelfs in moeilijke omstandigheden deels zelf verantwoordelijk voor de wijze waarop hij of zij met de situatie omgaat. Je moet blijven zoeken naar manieren en dingen die je troosten, die je ontspannen, die je sterken, die je inspireren, die je plezieren. Als je er alles aan hebt gedaan en dan nog gaat het fout, dan kun je jezelf niets verwijten.

Het leven spaart niemand. Het onheil ontziet je niet, omdat je lief of nog heel jong bent of omdat je al oud en/of kwetsbaar bent. Het leed passeert je niet, omdat je al zoveel hebt geleden of zo aardig bent voor anderen. Het leven is van nature willekeurig en onrechtvaardig. Rechtvaardige mensen zijn rechtvaardiger dan het leven zelf.

Probeer Hier en Nu de juiste keuzes te maken, je grenzen te respecteren en waar mogelijk te verleggen, te doen wat je wil en moet doen en het zo fijn mogelijk te maken, voor jezelf en elkaar.

Alleen het NU leeft. Alleen NU ben je bij machte om iets te veranderen, te verbeteren en te genieten.

Het leven is het Al-Omvattende. En tijd – onze beleving van tijd – is relatief. De Al-tijd echter is absoluut.

http://www.rolanddanckaert.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s