Theatershow over angst en paniek

Heel goed van cabaretier Marjolijn van Kooten en psychiater Bram Bakker dat ze de angst- en paniekstoornis op een openhartige, confronterende en luchtige manier onder de aandacht proberen te brengen. Hopelijk forceert hun show een doorbraak als het gaat om meer begrip voor bijvoorbeeld fobielijders, zodat de angstpatiënten minder schroom ervaren om met hun verhaal naar buiten te treden. Als je in het dagelijks leven zonder schaamte over je angst- en paniekstoornis praat en/of schrijft, dan word je helaas nog altijd geconfronteerd met veel desinteresse, misverstanden, vooroordelen en verkeerde aannames. Zelfs bij (huis)artsen en instanties. De betutteling is vaak niet van de lucht. Laat ik een paar dingen proberen te verduidelijken. Prima dat Van Kooten en Bakker het thema ook humoristisch benaderen, maar men moet zich realiseren dat het moeten leven met angsten en paniek dagelijks enorm veel kracht kost, ellende teweeg brengt (ook sociaal en maatschappelijk zoals door isolement en werkloosheid) en ontzettend frustrerend kan zijn.

Een zware paniekaanval is een traumatische ervaring op zich!

En iemand met een angststoornis is niet gewoon bang aangelegd en is dus geen watje, maar heeft ongewild last van onnodige angstaanvallen in veilige situaties, vaak als gevolg van een trauma, stress, overbelasting, drugsgebruik en/of ongelukkig zijn. Lichamelijke oorzaken zoals vitamine B-tekort, kanker, astma en hartproblemen kunnen evenzeer paniek en angst veroorzaken!

Trouwens, iedere (oorzaak en gradatie van een) angststoornis en angstpatiënt zijn weer anders. Het is voor buitenstaanders wellicht heel raar dat Van Kooten juist op het podium nooit angsten heeft, maar op de bühne voelt zij zich veilig en thuis en dan heeft ze het gevoel alles onder controle te hebben. Ingewikkelde, individuele psychologische en emotionele processen spelen bij een angststoornis een heel erg grote rol.

Een individuele benadering – met een groot en geduldig luisterend oor en oprechte interesse (stel vragen in plaats van overhaast conclusies te trekken!) – is daarbij van belang. Ontspanning zoeken, niet TE lang blijven stilstaan bij een aanval en een bewust keuze- en leefpatroon zijn mede de verantwoordelijkheid van de patiënt. Liefdevolle vriendschap doet de rest. Dat is zo ontzettend belangrijk.

Afsluiten wil ik met de opmerking dat veel angstlijders juist heel erg moedig zijn. Van Kooten bewijst dat door de confrontatie met haar angsten aan te gaan, maar ook Bakker laat dat zien door zijn podiumvrees telkens opnieuw te overwinnen.

Mensen zijn net als alle andere natuurverschijnselen beresterk (al kan een mens altijd breken door te veel weerstand). Rob de Nijs zong het ooit al: ‘Iets in mij is zo sterk als water op steen’.

http://www.bloggers.nl/rolanddanckaert

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s