Veelgeprezen natuurdocumentaire The Hunt leert u alles over de structuur des levens

Binnenkort zendt de EO de volop gefêteerde natuurdocumentaireserie ‘The Hunt’ uit, gemaakt door het team van natuurfilmer David Attenborough. De serie gaat over jagers en hun prooien. Kijkt u goed, want door met open ogen en een realistische en niet zoetsappige manier naar de natuur te kijken, leert u heel veel over het leven, over het bestaan, over UW bestaan.

DEFINITIE VAN DE NATUUR

De natuur is niet alleen alles wat niet-menselijk, groen en wild is (zoals boom, plant en dier, bergen en vulkanen), maar alles dat en iedereen die bestaat. En dan hebben we het niet alleen over het leven op aarde, maar over alle leven, ook om ons heen: de aarde is slechts een zandkorrel op een oneindig strand.

De natuur is zodoende alles wat is. Alles en iedereen is natuur en zoals de natuur met zowel haar destructieve als haar constructieve eigenschappen en gedragingen en met al haar talenten, mogelijkheden en beperkingen.

GOD ZOALS RELIGIEUZE MENSEN GOD ZIEN, IS EEN ILLUSIE, EEN SPROOKJESFIGUUR. DAT IS JAMMER, MAAR HET IS NOU EENMAAL ZO!

De natuur is VAN NATURE ontstaan en heeft zich vanuit haar eigenschappen en mogelijkheden op een bepaalde manier ontwikkeld. De natuur is niet geschapen of ontworpen door een Hogere Macht en al helemaal niet door een rechtvaardige God. Alleen mensen hebben gevoel voor rechtvaardigheid. Dat we allen sterven, is de enige natuurlijke rechtvaardigheid, zonder aanzien des persoons. Slechte, machtige mensen kunnen dan eeuwig geen kwaad meer aanrichten en lieve mensen hebben nooit meer te maken met problemen en/of onrecht. Die eeuwige probleemloosheid lijkt me ZALIG!!!!!!!!!

God bestaat niet. God is slechts het synoniem of de metafoor voor alles wat mensen GOED noemen oftewel zuiver, puur, constructief, positief, aangenaam, lief, onschuldig, gezond, rechtvaardig en vredig. God is bedacht en/of wordt vermoed, maar bestaat niet. Wel bestaan er constructieve eigenschappen en machten en krachten, alsook destructieve, elk van die twee eveneens gehuisvest in ieder wezen en dus ook in ieder mens.

WIJ LIJKEN NIET OP ANDERE DIEREN, WE ZIJN ZOALS ALLE DIEREN

De gedragingen van andere dieren zijn niet veel anders dan de gedragingen van de menselijke diersoort. Het enige verschil is dat we onze handen kunnen gebruiken en een grotere hersencapaciteit hebben DAN ANDERE DIEREN (TOT DUSVER). Okay, dat is een groot verschil, maar dat maakt ons niet minder dier of minder natuur en niet superieur: we kunnen niet zonder een goed functionerend ecosysteem, zonder de zon, zonder water om maar eens wat te noemen, maar die kunnen wel allemaal zonder de mens. Voor het leven (op aarde) is de mens totaal overbodig. De zon en het water niet.

Ook mensen zijn evolutionaire natuurverschijnselen c.q. BIJVERSCHIJNSELEN.

De gelovige kijkers en TV-makers zullen van en bij ‘The Hunt’  beweren dat de beelden een bewijs zijn van de grootsheid van God. Die heeft al dat moois geschapen.

Al dat moois? Honger, kou, gevaren, een langzame en bloedige dood, agressie, ruzie, conflicten, machtswellust, ziekten, onrecht, incest, het uitblijven van hulp… Dat is allemaal verweven met dat zogenaamde Plan van God. Dat is helemaal niet zo mooi!

Kijk naar het leven van de dieren en je ziet de structuur, het DNA, de eigenschappen van de natuur die enerzijds inderdaad heel mooi is maar anderzijds ook heel sadistisch, gemeen, bloederig, onrechtvaardig, gevoelloos, rechteloos, keihard en meedogenloos.

O, heeft de duivel stiekem azijn bij de chocolademousse gedaan? Is de duivel verantwoordelijk voor opgejaagd en opgegeten worden, voor de honger, voor de vulkanen, voor de tsunami’s, voor het feit dat zieke, jonge en onervaren en uitgeputte dieren als eerste worden gepakt?

Tjezus, dat wordt dan wel ingewikkeld allemaal. Voordat Adam en Eva van die appel der zonde aten, was de natuur toch al zoals ze nu nog steeds is, een survival of the fittest? Verwoestende vulkanen en aardbevingen bestonden toch al? Dieren liepen toch al het risico om ziek en opgegeten te worden?

Ah, nu begrijp ik het. God is niet volmaakt. Hij bestaat wel, maar kon niet verhinderen dat er een aantal dingetjes mis is gegaan tijdens het maken van zijn knutselwerkjes.

Allemaal stierenpoep natuurlijk. God bestaat niet. En ook de hemel en de bomen doen niets als een onschuldig en ziek welpje door een leeuw wordt gegrepen. Het is heel jammer, maar rechtvaardigheid bestaat niet. Een paradijselijk hiernamaals ook niet.

‘THE HUNT’ LAAT ZIEN WAT HET LEVEN IS EN WAAROM MENSEN DOEN WAT EN ZOALS ZE DOEN!

In plaats van te geloven in een sprookje en de natuur te zien als iets waarvan wij geen deel uitmaken, zou u er goed aan doen om wat u in The Hunt ziet over onze maatschappij en ons doen en laten heen te leggen. Misschien ziet u dan eindelijk de overeenkomsten en dat het DNA precies hetzelfde is. Kijk zonder roze bril naar de natuur – en dus naar DE AARD VAN HET LEVEN EN VAN ONS LEVEN – en u begrijpt waarom alles gaat zoals het gaat en is zoals het is, waarom mensen doen zoals ze doen.

Ik weet zeker dat u dan eindelijk zult inzien dat er geen leven – althans geen ego, mogelijk wel een essence van energie – is na de dood (bijna dood ervaringen zijn allemaal breinreacties en zinsbegoochelingen), dat God niet bestaat en dat alles natuur en dus zoals de natuur is.

Er zijn lieve en gemene honden (iedereen heeft engel en duivel in zich, maar iemand die vooral lief is heeft een veel grotere engel in zich dan duivel), er zijn wijze dieren en domme dieren, er zijn monogame dieren en polygame dieren, er zijn sterke en zwakke dieren, er zijn succesvolle dieren die lang leven en dieren met een mislukt of kort leven en alles – in het hele leven en dus de hele natuur inclusief onze maatschappij – draait om kracht, vitaliteit, opportunisme (hoe overleef ik en hoe leef ik het leukste en het beste?), macht, status, de omstandigheden, toeval, geluk en pech, doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen, vriendschap, liefde, vechtlust, veerkracht, de aard van het beestje, honger en dorst en lust.

Misschien zult u eindelijk beseffen dat alles deel uitmaakt van één groot geheel dat we Natuur noemen en dat wij niet zo arrogant en stom moeten zijn om ons in een alleen voor onszelf voordelige uitzonderingspositie te plaatsen. We moeten ophouden zo mens-centrisch en mens-istisch te zijn. Ik ken erg veel egocentrische mensen die voornamelijk praten en denken over en aan zichzelf, maar egocentrische mensen hoeven niet per se egoïstisch te zijn (niets kunnen missen, een ander alles misgunnen, de beste willen zijn). Het ergste zijn de mensen die egocentrisch EN egoïstisch zijn, zoals de meeste mensen mens-centrisch en mens-istisch zijn. U begrijpt vast wat ik met die termen bedoel: de mens centraal stellen en alleen maar aan de mens denken en dan ook nog eens aan een heel klein groepje mensen, namelijk uzelf en uw kleine gevolg (meestal uw eigen vlees en bloed).

CONCLUSIE

Wat ik u nu heb voorgeschoteld, is vele malen belangrijker en van meer waarde dan een zoon van God die voor onze zonden zou zijn gestorven. Overigens worden zijn woorden en daden onderbelicht, terwijl het nou juist daar om draaide, net als bij andere grote helden zoals Mandela, Gandhi, Martin Luther King, Wubbo Ockels en Abraham Lincoln. Ook als u het oneens bent met mij over God en het geloof, dan blijft wat ik hier schrijf over de mens als natuurverschijnsel en als onderdeel van de natuur recht overeind staan. Ga niet weglopen, omdat ik uw geloof niet geloof, maar pik hier uit op wat gewoon vruchtbaar is.

Het besef dat we het hier en nu met en voor elkaar moeten doen en dat we zuinig moeten zijn op de planeet en op alles wat hier en om ons heen is, daar gaat het om. Er zullen altijd stomme, domme, gemene en sadistische mensen zijn, maar het is aan de goede, lieve en wijze mensen om de krachten te bundelen en te doen wat gedaan moet worden.

http://www.rolanddanckaert.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s