Over empathie

In een serie over empathie zegt bioloog Frans de Waal in Dagblad De Limburger (gratis op proef, slechte krant) dat iedereen empathie heeft en dat empathie een goed ontwikkelde eigenschap is bij mensen. Ik ben het met hem eens dat empathie ook negatief kan worden gebruikt en dat slechte en gemene mensen empathie dus op een gemene manier gebruiken (als je weet wat iemand pijn doet datgene dan ook uitvoeren om hem/haar pijn te doen), maar ik denk dat de ene mens veel meer empathie heeft dan de andere, zoals de ene mens ook egoïstischer of altruïstischer is dan de ander, of meer psychopaat is dan de ander. Er zijn gradaties in empathie. Heel weinig mensen zijn echt heel empathisch. Bovendien blijft echte empathie niet beperkt tot op emotioneel niveau voelen wat een ander voelt, maar heeft het ook te maken met goed willen doen en zijn voor die ander. Onbaatzuchtige mensen zullen vinden dat daar niet per se iets tegenover hoort en hoeft te staan.

Er zijn op de wereld gewoonweg te veel slechte en domme mensen en te weinig wijze en lieve mensen en daarom gaat het zoals het gaat, ondanks al onze rechters, wetten, gevangenissen, regels en sociale controle.

Leef als lief en goed mens zijnde gewoon je leven, doe je ding en probeer zoveel mogelijk te genieten. Doe wat binnen je mogelijkheden ligt, meer hoef je niet te doen en kan je ook niet doen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s