Poetin, de sterke leider

Charisma en daadkracht, dat kan Poetin niet worden ontzegd. De president van Rusland is een van de weinige politieke (wereld)leiders die zijn spierballen toont in het gevecht tegen IS. Ik snap heel goed waarom best veel Russen fan van hem zijn. Burgers willen graag een premier of president die hen het gevoel geeft dat hij of zij hun land beschermt en zonder twijfels leidt.

Natuurlijk is er veel op Poetin aan te merken – hij laat censuur plegen, valt zomaar andere landen aan die hij wil inlijven en is tegen homo’s bijvoorbeeld – maar vergeleken bij iemand als Mark Rutte straalt hij natuurlijk veel meer leiderschap, (daad)kracht, patriottisme en onoverwinnelijkheid uit. Trouwens, aan Rutte mankeert ook erg veel. Hij houdt de elite de hand boven het hoofd en pleegt klasse-politiek, hij vergroot de kloof tussen arm en rijk en hij doet te weinig aan het klimaatprobleem en aan het behoud van natuur en milieu. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Hoewel ik Wilders een afschuwelijke man en een gevaarlijke politicus vind, snap ik wel dat veel mensen in hem de redder zien, omdat hij de taal van het gewone volk spreekt, er verbaal nooit omheen draait, recht voor z’n raap is en stoere taal bezigt. Dat hij al eens zijn verkiezingsbelofte heeft gebroken en dus niet loyaal is gebleken aan zijn kiezers en aan zijn zogenaamde principes, zijn de meeste mensen helaas alweer vergeten, net zoals hele volksstammen niet door hebben dat hij gewoon een liberale, rechtse politicus is die eigenlijk geheel op de lijn van de VVD zit.

Helaas zijn er weinig charismatische en daadkrachtige leiders die wijs, menselijk en toch ook daadkrachtig en moedig zijn en… die de ware leiderskwaliteiten bezitten, zoals Poetin. Obama heeft het charisma en hij is niet onverstandig, maar hij is toch nog te diplomatiek en te slapjes. Burgers willen een leider die keihard optreedt tegen criminelen en terroristen en tegen buitenlanders, kortom tegen iedereen die voor hun gevoel en/of die in de praktijk hun veiligheid en economische positie bedreigt. Obama straalt dat nooit uit. Hij straalt geen ferm leiderschap uit zoals Poetin. Die krachtige uitstraling heeft Obama gewoon niet.

Het verhaal gaat dat Poetin en Obama ooit een onderonsje hadden en dat Poetin de Amerikaanse president uitdaagde voor een potje armpje drukken. De Russische president zou tegen de voornaamste yankee hebben gezegd: “Als jij wint, dan krijg je Rusland van me, maar als ik win, dan schiet je jezelf door het hoofd.” Obama schijnt toen even nodig naar de wc te hebben gemoeten en pas te zijn teruggekeerd toen zijn gesprekstijd met Poetin erop zat. Bij het afscheid zou Poetin tegen zijn ambtsgenoot hebben gezegd: “Ik kon je angst ruiken. Ik ben een roofdier, jij een prooi.”

Leuk verzonnen, toch?

Doet me denken aan die dronken man die door de late avond liep door een slecht verlichte straat en op de hoek werd aangesproken door een jong meisje van een jaar of achttien. Hij had wat teveel gedronken bij het avondeten. Het meisje had het gesprek met hem aangeknoopt: “Mijnheer, ik heb geld nodig, wilt u me helpen?” Hij was het type man – zoals de meeste mannen – dat elke niet lelijke vrouw wilde neuken en hij antwoordde dat ze daar wel wat voor moest doen. Hij greep haar onhandig – te gulzig en te zat – beet en beet in haar nek waarop zij ondertussen zijn beurs uit zijn jaszakje toverde en hem vervolgens van zich afduwde. Hij viel achterover op straat en werd overreden door een late vuilniswagen. Zij stapte in haar gloednieuwe BMW en scheurde weg, met in haar achterzak zijn beurs met inhoud. Haar auto was een automaat, maar ze schakelde met de ‘pook’ van haar vriendje naast haar naar de hoogste versnelling van zijn ademhaling.

Sommige mensen zijn gehaaider dan anderen en boeken daar steeds weer succes mee…

http://www.rolanddanckaert.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s