Transcendente meditatie

Gisteren waren we bij een centrum waar ze transcendente meditatie beoefenen en bestuderen. Interessant. Veel van wat de informant ons vertelde, klonk ons als muziek in de oren. Geluk en gezondheid kan je bevorderen middels je leefpatroon (voldoende en kwalitatieve ontspanning en rust horen daar beslist bij), de voeding, spiritueel (= levenskunst)  onderwijs vanaf jonge leeftijd en de bouwkunst (het soort bouwmaterialen en de ligging in relatie tot de zon).

Echter, erg transparant was het allemaal niet. Zo werd steeds verteld dat je transcendente meditatie heel makkelijk kan leren en wat voor positieve effecten deze meditatie allemaal heeft, maar nooit werd verteld hoe de meditatie in z’n werk gaat. Ze hopen namelijk dat je daar – tegen een behoorlijk bedrag – een cursus of meerdere cursussen volgt of er zelfs een jaartje – tegen een behoorlijke prijs – je intrek neemt. Ook daar telt het geld (de inkomsten). Ze mikken op mensen met geld. Arme mensen of mensen met schulden – in ons land – hebben dat geld niet en zouden zo verstoken blijven van de bevorderlijke meditatietechnieken.

Toch is transcendente meditatie heel eenvoudig te beoefenen: op een rustig moment ga je op een rustige plek zitten waar je niet wordt gestoord. Vanzelfsprekend doe je de telefoons en computers uit. Zelfs de deurbel kun je uitschakelen.

Je gaat ontspannen in een stoel zitten met beide voeten plat op de grond, je rug tegen de leuning en je handen op je dijen. Je sluit je ogen en gaat als het ware naar binnen. Het doel is dat deel van je innerlijk te bezoeken dat al en altijd rustig, vredig en stil is, maar waar we doorgaans niet komen door alle hectiek in ons hele wezen en buiten ons om.

Je neemt een klank die je in stilte steeds herhaalt, maar dat geen betekenis heeft. Bijvoorbeeld ‘ooo’, ‘aaa’ of ‘mmmm’. In stilte herhaal je die klank de hele tijd, maar wel rustig. Gaandeweg merk je, als het goed is, dat je van binnen stiller wordt en meer blijdschap en vrede voelt.

Iedere keer als je gedachten weer hun eigen leven gaan leiden en mogelijk alle kanten op schieten, concentreer je je opnieuw op dat mantra, op die klank die je in stilte ‘opzegt’.

Let wel: je hoeft verder niet te proberen  om niet te denken of jezelf voor te houden dat je niet mag denken. Je hoeft je alleen maar te concentreren op je zelfgekozen klank die prettig voelt voor jou alsmede de stilte en rust in jezelf te ervaren.

Op een gegeven moment denk je nergens meer aan, zelfs niet aan de klank. Die hoef je dan ook niet meer te herhalen (totdat je weer veel gaat denken). Doe dit minstens eenmaal per dag twintig minuten. Liefst tweemaal. Maar het is ook geen ramp als je het eens een dag of zelfs week of maand niet doet. Hang je nergens aan op, ook niet aan meditatie. Je moet geen freak worden. De meditatie moet geen hang-up worden, geen noodzaak om te overleven.

Net als alle andere vormen van (aardse of spirituele) ontspanning is meditatie slechts een hulpmiddel om meer ontspannen te zijn, het lijden en de stress beter aan te kunnen en meer vreugde en innerlijke rust en vrede gewaar te worden. Meditatie alleen is niet goed genoeg. De keuzes die je de hele dag door maakt, wat en HOE je eet en drinkt en je hele leefpatroon en leefritme spelen een belangrijke rol. En dan ben je ook nog eens bijna de hele dag lekker bezig met allemaal aardse dingen zoals werken, het huishouden, hobby’s, plannen maken, dagdromen en neuken/vrijen/de liefde bedrijven of daaraan denken.

Duidelijk werd door het centrum je nieuwsgierigheid geprikkeld. Net genoeg om de mensen te lokken en te verleiden, ofschoon je er wel geheel vrij wordt gelaten en er niets aan de man wordt gebracht. Dat is heel goed.

Mensen met grote idealen en die deze idealen via de media, centra en/of grote kanalen uitdragen en goeroes zijn ook maar mensen. Ze hebben een persoonlijk leven met hun eigen behoeften en leuke en minder leuke eigenschappen en gedragingen. Achter hun goede intenties zitten onvermijdelijk en logischerwijs persoonlijke motivaties, zoals bijvoorbeeld het vergaren van steeds meer geld, macht en rijkdom, seks met zoveel mogelijk vrouwen en/of mannen, aanbeden te willen worden en ga zo maar door.

Vrijwel niemand is honderd procent zuiver, transparant en onbaatzuchtig. En eerlijk over wat hem of haar werkelijk allemaal drijft, ook en vooral op het persoonlijke vlak.

Zelfs de zogenaamd meest verlichte individuen zijn nog altijd aardse personen, mensen van vlees en bloed , stervelingen en dus onvolmaakt en behept met driften, verlangens en persoonlijke motivaties die niet altijd stroken met het idealisme en de levensstijl die ze naar buiten toe uitdragen, persoonlijke dingen die ze goed weten te verhullen.

Zo namen The Beatles ooit de benen toen ze te gast waren bij een Indiase goeroe, omdat hij een zeer jonge vrouw zou hebben proberen te verleiden en geld van hen afhandig zou hebben willen maken. Of dat ook zo was, weet ik natuurlijk niet, feit is alleen dat een aantal van The Fab Four geen goed gevoel meer zou hebben gehad bij deze goeroe en intuïtief en blijkbaar instinctmatig aanvoelden dat ze beter met hem konden breken.

Als je met iets of iemand in zee gaat, dan is het nooit verstandig om je helemaal aan die ander over te geven en die ander onvoorwaardelijk te aanbidden, al worden je de meest gouden bergen beloofd en al kijk je nog zo op tegen die persoon en wat hij of zij aanbiedt en voor je kan betekenen.

Adopteer wat goed is voor je, maar blijf tegelijkertijd dicht bij jezelf, kritisch en zelf nadenken en voelen. En doe alles met mate, sla nergens in door, raak niet geobsedeerd. Dan blijft het leuk, en dus gezond.

BELANGRIJK: Onderzoeken – mede op basis van getuigenissen van ervaringsdeskundigen – tonen aan dat (transcendente) meditatie door labiele en psychisch gestoorde mensen averechts kan werken, zeker wanneer de meditatieleraar niet op de hoogte is van de geestelijke en emotionele toestand van de meditatiebeoefenaar, er geen rekening mee houdt of niet wil erkennen dat meditatie voor die persoon funest is. Als het niet goed voelt, laat je dan door niemand ompraten.

Bij met name langdurige en overmatige meditatie kunnen in sommige gevallen psychische en psychosomatische stoornissen en onverwerkte trauma’s heviger opspelen en zelfs ontaarden in suïcidaal gedrag, psychoses en opname in psychiatrische inrichtingen.

Op eigen houtje mediteren en al zeker wanneer je heel langdurig en fanatiek mediteert, is zeker dan af te raden. Het beste is dan een begeleide individuele meditatie door een leraar die zich verdiept in de persoonlijke situatie en die bekend is met traumabehandeling.

Echter, labiele, psychisch gestoorde en getraumatiseerde mensen hebben allicht meer aan een goede therapie met de nadruk op de leefmethode in het hier en nu en op traumaverwerking.

Ook met pillen die psychiaters, huisartsen en psychologen voorschrijven, dient men voorzichtig te zijn. Bijwerkingen kunnen fatale gevolgen hebben. Voelt de werking van een pil echt niet goed, dan moet men stoppen, ook al zegt de behandelend arts dat men door moet gaan met slikken.

Op iedereen hebben voedsel, supplementen en dus ook medicijnen een andere uitwerking en als men echt heel hevig negatief reageert op een medicijn, dan is het verstandig er zo vroeg mogelijk mee te stoppen en dit kenbaar te maken aan de arts. Soms redt eigenzinnigheid je leven.

Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die kapot gingen doordat ze hun medicijnen – met een positieve en/of onmisbare werking – niet (meer) namen, maar er bestaan tevens zat voorbeelden van patiënten die door medicijnen – die ze slecht of totaal niet konden verdragen – van de regen in de drup zijn beland. En vaak wilde de heilig in het medicijn gelovende arts dat dan niet geloven of niet aan de medicijnen toeschrijven.

http://www.rolanddanckaert.nl

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s