Nederlanders naïef over IS

Amerika heeft aan onze regering gevraagd om mee te helpen met het bombarderen van IS in Syrië. Op sociale media geven de meeste Nederlanders aan dat niet te willen uit angst voor vergeldingsacties van IS op ons grondgebied. “Amerika, los je eigen problemen maar op,” schrijven sommigen.

De meeste mensen hebben niet het vermogen om alles in het hele perspectief te zien en te plaatsen. Voor een echt goede analyse is dat evenwel noodzakelijk.

Wat de meeste mensen niet beseffen, is dat Nederland geen eilandje kan zijn dat zich onttrekt aan de EU en Amerika en aan de situatie elders in de wereld. Het is een geglobaliseerde samenleving en alles hangt met elkaar samen en van elkaar af.

Door de oorlog van IS in Syrië en andere landen blijven wij in Europa te maken krijgen met de komst van miljoenen vluchtelingen. We hebben evenwel vaak geen zin maar ook niet de capaciteiten, de werkgelegenheid, de financiën en de faciliteiten om die mensen hier allemaal goed op te vangen en een toekomst te geven. Over twintig jaar zit je hier dus met nog meer ontevreden, werkloze moslims. Met alle gevolgen van dien.

Ik vind dat vluchtelingen tijdelijk goed moeten worden opgevangen, maar dat er alles aan gedaan moet worden om hun thuisland veilig te maken zodat ze terug kunnen en terug moeten.

Ook realiseren veel landgenoten zich niet waartoe IS in staat is en wat IS wil. IS wil zoveel mogelijk in hun ogen slechte gelovigen en ongelovigen vermoorden en zoveel mogelijk mensen en landen hun visie, wil, macht en wetten opleggen. Wanneer IS zich ongestoord kan uitbreiden tot aan de grens met Israël en tot in Turkije, dan heb je de poppen pas echt aan het dansen.

Maar dat is nog niet alles. Wanneer we de terroristen en verdachte mensen in ons land en in andere landen niet aanpakken, dan zullen ze gewoon hun gang kunnen en blijven gaan en heel veel onschuldige mensen het leven zuur maken of vermoorden. Je zal dus zowel hier als in het Midden-Oosten en Afrika moeten ingrijpen, keihard en stringent.

Wat veel mensen zich evenmin realiseren, is dat het niet verkeerd is om een goede band te onderhouden met Amerika en de rest van Europa. Samenwerking heeft ons veel opgeleverd. De nationalisten die menen dat Nederland op een eilandje kan leven en zichzelf kan bedruipen, zijn de realiteit voorbij.

Geen enkel land is volmaakt en zuiver, maar Amerika is in de regel een heerlijk land om te verblijven en te wonen en bijna net zo progressief en vrijzinnig als wij Nederlanders. We profiteren van de kennis van en in Amerika en van het handel drijven met andere landen. Waarom dan in hemelsnaam niet één front vormen en samenwerken in de strijd tegen de meest misdadige organisatie sinds de nazi’s?

Niet ingrijpen uit angst voor vergeldingsacties vind ik laf en naïef. De terroristen willen en zullen ons toch wel pakken. Ontevreden mensen zoeken altijd wel een reden om je te kleineren. Hadden we Hitler met rust moeten laten uit angst voor vergelding? Of zijn wij Nederlanders gewoonweg niet bereid om de mouwen op te stropen, oorlog te voeren en een bijdrage te leveren aan de vrede in de hele wereld? Zijn we zo naïef dat we menen alles met het poldermodel en praten te kunnen oplossen?

We roemen altijd de moed van Russen en Amerikanen  toen wij onder het juk van Hitler en zijn duivelstroepen zaten, maar we zijn zelf verschrikkelijk laf en bang en niet bereid om te vechten.

Toch is het nodig om onze bommen en legervoertuigen in te zetten, evenals onze manschappen. Het leger is er niet voor het museum. Als de nood aan de man is, dan moet er oorlog gevoerd worden om de vrede een beetje te herstellen.

We kunnen de echte problemen – kloof tussen arm en rijk, klimaatopwarming, de afvalberg, de overproductie – niet laten aansloffen, daar zijn we de afgelopen vijftig jaar al veel te goed in geweest. We pakken niets echt aan, het is altijd half werk en nooit rigoureus. Blijkbaar willen wij Nederlanders alleen maar ongestoord handel drijven en gezellig feesten. Maar zo zit de wereld niet in elkaar.

Van ons worden zeker nu solidariteit en een bijdrage verlangd, zeer terecht. We moeten als Nederland zijnde leveren. Ik vind dat de hele internationale wereld moet samenspannen tegen IS, ook op zee en over de grond. Laat die vuilakken van IS, Boko Haram en welke terreurorganisaties dan ook maar eens zien dat er met de vrije wereld niet te sollen valt en dat we niet altijd te lief zijn!

Helaas is in een oorlog nooit te voorkomen dat soldaten als kanonnenvoer dienen en dat er onschuldige slachtoffers worden gemaakt. Je zal dat op de koop toe moeten nemen als je een oorlog wil winnen van een troep die bereid is haar eigen leven te geven en iedereen af te maken.

http://www.bloggers.nl/rolanddanckaert

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s