De Volkskrant geeft ons de schuld van IS

Twee heren van de Volkskrant – de krant van het pretentieuze, zogenaamd superieure en zure grachtengordel-links (van rijk en zogenaamd intellectueel links, zeg maar) – geven het Westen deels de schuld van de conflicten in het Midden-Oosten, met IS als middelpunt. Deels hebben ze nog gelijk ook. Maar ze vertellen niet de hele waarheid.

De narcistische columnist Arnon Grunberg schrijft dat IS het gevolg is van allerlei economische en strategische eigenbelang-spelletjes die Amerika en haar bondgenoten in het Midden-Oosten hebben gespeeld en eigenlijk nog steeds spelen. Tiran Saddam werd door ‘ons’ lange tijd gesteund en daarna de Irakese aartsvijand Iran, ook ten koste van het ‘arme’ Saoedi-Arabië.

En allesweter Bert Wagendorp schrijft in zijn column dat onze politici doodleuk handel drijven met en in dictaturen en culturen die we verafschuwen. Ik beschrijf het nu allemaal in mijn eigen woorden, maar volgens mij kloppen mijn ‘vertaling’ en ‘vertolking’. Ik beschrijf het alleen in een paar zinnen, omdat ik geen ruimte hoef te vullen en niet per woord word betaald (ik krijg hier geen rooie cent voor).

Wagendorp en Grunberg hebben hun drol precies in het midden van de toiletpot gemikt, maar niet de hele drol, slechts de helft ervan. Het klopt dat ook Amerika, Canada, Australië en Europa niet helemaal zuiver zijn en dit – net als alle andere landen en de meeste mensen op dit ondermaanse – niet wensen toe te geven.

Het economische eigenbelang en de eigen machtspositie tellen het zwaarst en daarvoor worden er heel wat louche deals gesloten en is de bemoeienis niet van de lucht. We zouden dus inderdaad de hand in eigen boezem moeten steken en ons gedrag dienen te wijzigen. We zouden zuiverder en principiëler en minder bemoeizuchtig moeten worden.

Maar dat niet alleen: we zouden ons minder moeten fixeren op winst, economie (overproductie, consumentisme), geld, kapitaal en macht en meer op de gezondheid van en leefbaarheid op Moeder Aarde, menselijkheid, onbaatzuchtigheid en gelijkheid. Want dat (het gebrek aan dat alles) zijn de echte basisproblemen (slechte grondhoudingen) waaruit vrijwel alle smerig handelen voortkomt.

Echter, ik heb totaal niet de illusie dat de mensheid nog een betere weg zal inslaan. Daar zijn de politieke leiders, de financiële en economische machten en krachten en de consumenten niet zuiver, wijs, onbaatzuchtig, lief, betrokken en slim (emotioneel-intelligent) genoeg voor.

Maar dan nu wat Grunberg en Wagendorp in het bezemhok hebben laten liggen. Mensen en ook journalisten en columnisten zijn in hun analyses vrijwel nooit volledig: niet alleen door ruimtegebrek en slecht redigeer-werk van de eindredacties. We leven in een of-of-cultuur in plaats van in een en-en-cultuur. Is er weer zo’n wetenschapper die bijvoorbeeld concludeert dat we in de psychologie en psychiatrie alleen moeten kijken naar de symptomen van het individu en niet naar de (fysiologische en emotionele) oorzaken. Waarom niet naar allebei? Waarom slaan mensen altijd door van het ene in het andere uiterste? Misschien uit actie-reactie: je bent het ergens niet mee eens, dat zweer je helemaal af en dan zwenk je helemaal uit naar de andere kant. Foute boel. Het is echt niet zo, dat je – om je punt te maken – zwart-wit moet denken en beargumenteren.

Ik heb in tegenstelling tot Wagendorp en Grunberg zoveel ruimte als ik denk nodig te hebben – bloggen is van een gelukzalige vrijheid en autonomie! – en kom dan ook nu pas bij het punt waarop ik wil laten zien waar Grunberg en Wagendorp niet aan hebben gedacht. En dat is, dat het ondanks de gedeeltelijke schuld van het Westen niet zo is dat ze in landen als Iran, Irak en Saoedi-Arabië niet dezelfde spelletjes spelen als ze kunnen, in eigen land, in de regio en breed-internationaal. Waarschijnlijk hebben ze alleen de macht en invloed niet om dat zo nadrukkelijk en op grote schaal te doen als Amerika en Europa.

Punt twee is, dat het iets over de mentaliteit en cultuur van de mensen in Irak, Iran en Saoedi-Arabië zegt, dat ze ondanks hun bezwaren tegen ‘onze’ cultuur en politiek toch handel met ons drijven. Ze zijn dus net zo hypocriet (en geldbelust, materialistisch en commercieel) als Amerika en haar bondgenoten!

Het zegt ook iets over de mentaliteit en beschaving van de mensen in die landen dat ze op de meest sadistische, wrede en nazi-achtige wijze onschuldige burgers en vijanden het leven zuur maken, terroriseren. Ons wordt ook veel onrecht aangedaan, maar reageren wij zo meedogenloos? Wij zouden ook wel Marokko kunnen aanvallen, omdat hier relatief veel mensen van Marokkaanse afkomst in de criminaliteit zitten. Of we zouden de allochtone criminelen kunnen onthoofden, uit haat en vergelding. Gelukkig doen we dat niet, het zou belachelijk en verkeerd zijn. Het is zelfs zo, dat de meeste Nederlanders gelukkig tegen oproerkraaiers als Wilders zijn en opteren voor een meer menselijke, diplomatieke en wijze benadering en aanpak.

Ook zonder de schuld van het Westen zouden in Irak, Iran, Syrië en Saoedi-Arabië steeds heel erge conflicten ontstaan, doordat er daar nou eenmaal sprake is van a). extreem religieus-fanatisme, b). heel veel stammen die elkaar naar het leven staan, c). haat jegens onze manier van leven en d). de onmogelijkheid om er een vreedzame democratie met progressieve en vrijzinnige waarden te installeren.

Je kan analyseren wat je wil en dat moet je ook doen, maar de kaarten liggen nu zoals ze liggen en met die kaarten en deze situatie moet je ‘spelen’. Het is zaak eerst het gevaarlijkste probleem op te lossen. Inderdaad, het zou een beetje heilzaam zijn als het Westen het goede voorbeeld gaf, de hand in eigen boezem stak, de eigen fouten zou toegeven en een andere koers ging varen, maar dat gaat niet gebeuren. Daar hebben we de mensen niet voor. Niet iedereen is zo wijs en zuiver als Grunberg en Wagendorp.

En dus is het zaak om allereerst IS een halt toe te roepen én de hele regio in het Midden-Oosten maar ook in Afrika waar Boko Haram bezig is te controleren. Niet te domineren, maar te controleren en op de rails te helpen zetten, met respect voor hun belangen, politieke structuur en kleur en cultuur.

Rust, minder terrorisme in de wereld, dat is nu het belangrijkste als het gaat om de toestand in de wereld-maatschappij. Natuurlijk moeten we tevens als de wiedeweerga groener, biologisch, kleinschaliger en duurzamer gaan leven en ons meer fixeren op het dichten van de kloof tussen arm en rijk, maar ik vrees dat we dat met kabinetten en kiezers zoals bij ons niet gaan redden. Ik denk dat het nog makkelijker zal zijn om IS in te dammen, want daar is veel animo voor en daar liggen wél de prioriteiten van onze burgers en bobo’s.

De Volkskrant hebben we drie weken gratis op proef. Ben blij als de proeftijd voorbij is en de rust op onze deurmat wederkeert… Ze menen zich zo ontzettend veel bij die krant, maar ook zij zijn maar gemankeerd…

http://www.bloggers.nl/rolanddanckaert

 

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s