Zonsondergang

De term zonsondergang doet vermoeden dat de zon aan haar einde komt en wel via een heel dramatisch scenario, terwijl de zon – schepper van hemel en aarde – en Moeder Aarde des avonds alleen maar van positie wisselen.

Een zonsondergang is als een stil gebed in een kathedraal. Je voelt dat er in alle rust en stilte iets in de gewijde sfeer gebeurt.

Vandaag zorgde de afdaling van de zon voor een smal venster van oranje licht, alsof de koperen ploert een sinaasappel was die werd uitgeknepen. Het oranje sap van de zon verspreidde zich over het smalle hemelterrein. Ik stond ernaar te kijken en vond het een glorieus moment, zo’n moment waarop je dankbaar en blij bent dat je leeft en zoiets moois kan ervaren, zo’n moment waarop je zo voldaan bent dat je vindt dat je terstond in vrede en vredig zou kunnen sterven.

In die smalle strook veerden honderden wilde ganzen op, alsof ze zich allemaal in dat kadertje van licht ophielden om nog even wat zon-energie te vangen en zich ermee op te laden. Daarna vloog de grote V door de oranje strook uit beeld, het duister in.

De coach-kreten van de gevederde vrienden kon ik goed horen. De dieren hebben hun eigen maatschappij, hun eigen leefgebied en maken amper deel uit van ons bestaan en wij van het hunne. Wij mensen menen vaak dat alles hier om ons draait en dat er niets anders bestaat en belangrijker is dan ons gedoe, maar dat is natuurlijk een peperkoek-lolly of een varken met een snavel. Onzin dus, een fabeltje.

Als je de schemering in duisternis ziet overgaan, dan verbind je je weer met de navelstreng van Moeder Aarde. Iets mooiers en groters is er niet…

http://www.rolanddanckaert.nl

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s