Bijstand

In Nederland groeien steeds meer kinderen op in armoede, doordat hun ouders werkloos zijn, arbeidsongeschikt zijn en/of schulden hebben. Soms leven de ouders naar verhouding op veel te grote voet, maar vaak genoeg komt er gewoonweg te weinig geld binnen om alle vaste lasten te kunnen afdragen.

Gisteren hoorde ik, dat het aantal Bijstand-uitkeringen gelijk is gebleven, sinds lange tijd niet is gegroeid. Dat wordt dan gebracht als goed nieuws. Dat is het deels ook, maar er wordt niet gedacht aan al die mensen die nog steeds in de Bijstand zitten en die grote financiële problemen hebben en daardoor (nog meer) stress hebben (en zich klote voelen). Overigens zijn er wel degelijk mensen met een Bijstand-uitkering die het wél kunnen rooien, maar vaak hebben ze dan geen opgroeiende kinderen. Met schoolgaande kroost wordt het heel moeilijk om van een uitkerinkje te leven.

Dit kabinet beloont arbeid en bestraft werkloosheid. De politici denken (heel naïef) dat werkzoekenden of werklozen hierdoor worden gestimuleerd om werk te zoeken. De beleidsbepalers gaan er dus al wantrouwend vanuit, dat werkloze en werkzoekende mensen lui zijn en liever een uitkering trekken. Dat is de gedachte die achter hun visie en beleid zit. Burgers voelen dat heus wel.

Aan de realiteit gaan de politici voorbij: er zijn gewoon te weinig (goede) banen voor het aantal mensen dat een (redelijk betaalde) baan wil of moet zoeken. Dit komt, doordat mensen tot op steeds hogere leeftijd moeten werken, in tegenstelling tot vroeger ook vrijwel alle vrouwen een baan hebben en partners worden gestimuleerd om allebei te werken, er veel werk wordt gedaan door gratis vrijwilligers, we te maken hebben met automatisering (machines, computers en robots nemen het werk van mensen over), werkzaamheden worden uitbesteed aan mensen in lage loon-landen, er veel zwart wordt gewerkt, er gebruik wordt gemaakt van goedkope seizoensarbeiders, ook mensen met een behoorlijke beperking of zeer vervelende chronische ziekte moeten werken, er veel goedkope stagiaires worden ingezet en er gewoon te veel mensen zijn op de arbeidsmarkt.

De politici en de media willen de kinderen helpen die in armoede moeten opgroeien. Het komt op me over, alsof die kinderen het slachtoffer worden gevonden van de luiheid van de ouders die liever thuis op de bank voor de tv zitten dan werken. Men vindt immers dat de kinderen moeten worden geholpen. Maar de ouders niet dan?!

Maar dit is de keiharde realiteit: heel veel mensen kunnen met de beste wil van de wereld geen baan vinden of zijn – hoewel dat niet wordt erkend door de instanties – niet in staat om te werken.

De échte klaplopers die echt niet willen werken – en dat zijn er in ons land volgens mij nog geen honderdduizend – komen er altijd mee weg, ook bij het UWV. Zij worden gezien als onhandelbare, a-sociale mensen zonder motivatie en talent en men laat hen door de mazen van de wet heen glippen. Want met hen is toch geen land te bezeilen… Ik ken zelf al talrijke mensen die kunnen werken en ook veel zwart bijverdienen, maar gewoon ongestoord hun uitkering kunnen opstrijken, al jarenlang. En ik met al mijn stoornissen en kwalen en zonder enige kans op de arbeidsmarkt (vanwege de leeftijd en mijn gezondheidssituatie) krijg geen rooie cent, waardoor mijn vrouw financieel de kar alleen moet trekken…

De politiek en de media, maar veel burgers net zo goed weigeren om de feiten onder ogen te zien en een goede analyse te maken van de situatie op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Daardoor nemen ze de verkeerde beslissingen, hebben ze een onjuiste kijk op de zaak en dragen ze de verkeerde oplossingen aan.

Uiteindelijk draait het in deze maatschappij om zo goedkoop mogelijk produceren en gaan de vette winsten naar een kleine groep mensen. Zo krijg je excessieve armoede en perverse rijkdom.

We zullen een zekere mate van werkloosheid moeten accepteren en meer werk dienen te creëren door mensen vroeger te laten stoppen met werken, het éénverdiener-schap niet langer financieel en economisch te bestraffen en het beschikbare kapitaal verstandiger en eerlijker te besteden en te verdelen, waardoor er geld is voor werkloze, arbeidsongeschikte en oudere mensen.

http://www.bloggers.nl/rolanddanckaert

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s