Creatief trauma

De spanningen, het trauma en de scheefstand van lichaam en geest manifesteren zich iedere keer opnieuw op andere manieren in en via het lijf en het brein. Ze zijn buitengewoon creatief (ze hebben duizenden symptomen in hun arsenaal) en zijn bovendien erg aan mij gehecht…

De grote tragedie van het mens-zijn, is dat er veel teveel mogelijk is aan kommer en kwel (en dat er meestal geen redding is of je niet de juiste methode kan vinden of hanteren), en dan vaak ook nog eens heel erg onrechtvaardig… Het bestaan kan mooi, interessant en zalig zijn, maar tegelijkertijd gruwelijk, wreed en vervelend.

Ik mag niet jubelen, want dan wordt het prompt heel erg en ik mag niet in zak en as zitten, want dan wordt het onmiddellijk het allerergste, waarna meestal een grote, maar zeer tijdelijke opleving volgt die weer wordt gevolgd door een gigantische vrije val. Is het een training in gelijkmatigheid en in het beheersen van te negatieve en te positieve emoties?

Net zoals ik heb moeten leren, dat dromen die uitkomen nooit blijven duren en gaandeweg in heerlijkheid afnemen en nachtmerries blijken te bevatten. En dat idealen nooit helemaal zijn te verwezenlijken, je al tevreden moet zijn en genoegen moet nemen met een fractie van wat je nastreeft… Alle kleine goede beetjes helpen een beetje, alle kleine slechte beetjes richten groot kwaad aan.

Het leven zit maar raar in elkaar. Omdat we het niet kunnen verklaren en bevatten, noemen we het dan maar een mysterie of een wonder, terwijl het dat totaal niet is. Het is wat het is, en het euvel is alleen dat wij niet (alles) weten en begrijpen…

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s