HSP-ers ook extra gevoelig voor interne prikkels

Tot mijn vreugde zag ik dat de jeugdserie SpangaS op NPO 3 het onderwerp Hoog Sensitieve Personen aansnijdt. Eén van de hoofdrollen, Bodil (een lieve meid die aantoont dat volslanke meisjes ook beeldschoon kunnen zijn), is een HSP-er. Zij zegt in de serie dat prikkels van buitenaf extra intens/versterkt bij haar binnenkomen, alsof ze een dunne jas draagt. Dat klopt, maar wat veel mensen helaas vergeten of niet weten, is dat bij hoog sensitiviteit ook de interne prikkels – emoties, gedachten, lichamelijke gewaarwordingen en gevoelens – heviger worden ervaren en een grotere impact hebben.

Het is belangrijk om volledig te zijn om een compleet en dus juist beeld van iets of iemand te kunnen hebben/krijgen. Aan een halve waarheid heb je net zoveel als aan een halve auto die maar op twee wielen rijdt.

Ik vind zelf de term emotionele intelligentie beter en mooier dan hoog gevoeligheid. Immers, hoog gevoelige mensen weten en voelen met hun buik – non -verbaal – vaak dingen die anderen niet weten en voelen. Hoog gevoelige mensen zijn meestal zeer rechtvaardige, betrokken, idealistische, creatieve, emotionele, introverte of juist zeer extraverte, vernieuwende, artistieke, diepzinnige en empathische mensen. De maatschappij heeft ook zulke mensen hard nodig, juist in deze tijd.

Hoog gevoeligheid/emotionele intelligentie kan evenwel moeilijk zijn om mee om te gaan, met name als de meestal zachtaardige persoon zich helemaal niet thuis voelt in deze keiharde en vaak onrechtvaardige, zakelijke en krankzinnige jungle-maatschappij en/of een heel moeilijk leven heeft of heeft gehad en daardoor extra kwetsbaar is geworden, ook voor allerlei emotionele en mentale stoornissen.

Hoog gevoelige personen ervaren al die prikkels als overweldigend. Ze voelen niet alleen intenser, maar zijn zich van heel veel dingen veel meer bewust en denken daardoor veel meer en dieper na. Dat kan ontaarden in obsessief en dus constant malen, de problemen niet kunnen loslaten, teveel medelijden hebben met anderen, teveel bezig zijn met andermans problemen en in piekeren en doemdenken, met alle kwalijke gevolgen van dien.

Vaak hebben hoog gevoelige personen het gevoel dat ze niet zijn opgewassen tegen de keiharde, krankzinnige maatschappij en dat ze niet kunnen meekomen in de maatschappij. Dikwijls hebben ze problemen met hun zelfvertrouwen, omdat ze voelen dat ze in de minderheid en een minderheid zijn en kwetsbaarder en gewoon anders zijn dan veel anderen.

In deze leuke, leerzame en goede serie – mijn vrouw en ik zijn trouwe kijkers! – komt ook PTTS (Post Traumatische Stress Stoornis) aan bod. Ik vind het evenwel jammer, dat er weer is gekozen voor een militair – de vader van een van de hoofdrolspelers (Lef) – die deze aandoening heeft.

Een misverstand is namelijk, dat alleen militairen, brandweermannen en politiemannen PTTS kunnen krijgen, terwijl iedereen het kan krijgen die een trauma heeft (gehad) en te lang of plotseling aan extreme stress heeft blootgestaan of nog steeds blootstaat.

Een stress stoornis hoeft niet altijd gepaard te gaan met een trauma.

Trouwens, wat iemand als stress en/of als traumatisch ervaart, is heel persoonlijk. Er zijn militairen die de ergste dingen hebben meegemaakt, gedaan en gezien en er weinig of geen last van hebben en je kan een huisman of huisvrouw hebben die zijn of haar jeugd of huwelijk als traumatisch ervaart of heeft ervaren en die daar heel veel ellende aan heeft overgehouden. Je moet altijd kijken naar het individu en niemand met de ander vergelijken.

http://www.rolanddanckaert.nl

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s