Druk, druk, druk

Wat zijn mensen toch druk bezig altijd. Wat hebben we steeds veel te doen.

Ooit was dat anders. In vroege(re) tijden moest de mens al zijn/haar tijd steken in het verzamelen van voedsel via de jacht en het zoeken naar eetbare vruchten en noten. Dat niet alleen: men was de hele dag in  touw om vuur te stoken en het vuur brandende te houden en om te waken over de veiligheid van de groep. Meer was er niet te doen, behalve dan het maken van simpele voorwerpen van hout en steen. Men diende veel te rusten, want die leefwijze kostte veel kracht en energie, meer nog dan tijd misschien. De mens ging jong dood en was vroeg afgetakeld, in raketvaart oud.

Later ging men op vaste plekken voedsel verbouwen en dieren houden. Toen werd het leven al iets sofa-achtiger.

Op het moment dat lang niet meer iedereen zelfvoorzienend was en dus niet meer bezig hoefde te zijn met het verzamelen, halen en bereiden van eten en drinken en het maken van hutten en gebruiksvoorwerpen, kon men zich gaan bezighouden met en interesseren voor andere bezigheden. Er kwamen meer beroepen bij. Niet iedereen was alleen nog maar jager en hard werkende huisvrouw. Men kreeg meer tijd om na te denken, kwam meer in het hoofd te zitten. Leven, was niet meer een puur lichamelijke strijd.

En zie nu. De meeste mensen halen hun eten en drinken in de supermarkt. Een uurtje per week ben je daaraan kwijt. Onze huizen worden voor ons gebouwd en we zijn – als we in een vredig land wonen – veilig. Dus daar zijn we heel weinig energie en tijd aan kwijt. Genoeg andere dingen die we kunnen doen en willen doen om niet kapot te gaan van verveling. Er zijn echt maar heel weinig mensen die fulltime willen en kunnen niksen. Van nature wil de mens bezig zijn.

Nou, daarin zijn we door alle omstandigheden enorm doorgeslagen. Miljoenen beroepen en hobbymatige bezigheden zijn er en we hebben de machines, apparaten en de luxe om ons van alle gemakken te voorzien en allerlei zaken te doen en te maken.

De meeste mensen leven hun leven lang in hun beperkte comfort zone. Echter, van nature werden we blootgesteld aan avontuur en vanuit dat evolutionaire brandmerk nemen velen van ons geen genoegen met een saai en doorsnee leven. De een leeft zich uit in een SM-kelder, de ander reist de hele wereld af, weer een ander snuift het neustussenschot kapot aan de coke en er zijn mensen die zich iedere dag perfectioneren in het bijhouden van het huis en de tuin.

Ik heb al eens geschreven dat de mens eigenlijk een evolutionaire tumor is, een te ver door gefokt wezen, te zeer gemuteerd en veel te gecompliceerd, een fout van Moeder Natuur. Want al onze moderne bezigheden hebben ons veel gebracht, maar hebben ons tegelijkertijd de vernieling in geholpen. We hebben een gedrochtelijke waanzin-maatschappij gesticht (en die houden we nog in stand ook!), we worden gedomineerd door onze (economische) systemen en onderwijl behandelen we dieren en Moeder Aarde als een kip in een hondenhok.

Mijn basis is dat ik het hele bestaan verschrikkelijk veracht en betreur. Meestal ben ik jaloers op de doden, de dode dingen zoals stoelen en lampen en de nooit verwekten.

In de kern vind ik het leven een absolute ramp, een onvermijdelijke gevangenis-tragedie. Gelukkig valt er hier en daar ook wel wat te ontspannen, lachen en genieten. Maar meer dan troost en afleiding wordt het nooit. Ik voel te diep en te intens, te sterk. In elk geval blijft het nooit voor eeuwig en in mijn geval nimmer lang geluk. Het bladdert altijd weer af tot ongein, onmin, ongeluk en onvrede.

Gevangen zit ik – en wellicht ervaart u het min of meer ook zo – in een schizofreen concept. Iedereen vindt dat concept maar wonderlijk, ondoorgrondelijk mooi en intelligent, zalig, gezond en normaal. Maar het leven is van nature natuurlijk patiënt. Of ben ik van nature patiënt, omdat ik te zacht ben voor deze keiharde jungle en het niet kunnen bestaan van perfectie ontzettend pijnlijk blijf vinden?

Ik hoop dat ik u weer een beetje opgemonterd hebt. Voor meer inspiratie en therapie, gelieve contact op te nemen met mijn secretaresse, Rolandinha.

http://www.rolanddanckaert.nl

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s