Kuttetrut

Laatst hadden we Tom en Francien weer eens over de vloer. Niets tegen burgerlijke mensen, maar ze zijn zo… hoe moet ik het schrijven… zo burgerlijk!

Francien zou het liefste de doodstraf geven aan mensen die in haar ogen niet goed genoeg poetsen, en neem van mij aan: ze heeft een zeer scherp oog voor stof. De kuttetrut!

En als ze een vlekje of vuiltje ziet – in je broek, op je trui of op je tapijt – dan moet ze er wat van zeggen. Bestraffend! Ze is ook het type dat alle borden, lepels, kopjes en vorken tegen het licht houdt en inspecteert voordat ze er uit gaat eten of drinken. Meestal klaagt ze dat het niet goed genoeg schoon is. Ze moesten haar met al die vuile mokken in de vaatwasser stoppen en die vaatwasser nooit meer openen!

Zelf is ze natuurlijk altijd alleen maar bezig met poetsen en het fatsoeneren van haar tuin. Dat is voor haar vakantie. Ze doet niets liever dan het in orde maken van haar domein en het inrichten van haar huis met de duurste meubels.

En verder doet ze niets anders en liever dan kritiek leveren op anderen en andermans domein.

Als haar buurvrouw de tuin gaat schoffelen en haar gazon gaat maaien, dan krijgt Francien zin. Zoals andere mensen zin krijgen in seks als ze een lekkere vrijscène zien op televisie, zo krijgt Francien zin in tuinieren als ze anderen onkruid ziet wieden. Geheid, als haar andere buurvrouw de ramen heeft gewassen, dan heeft Francien dat gezien en dan staat ze een paar uur later het vlijtigste van allemaal haar ramen te wassen. Zoals je zin kan krijgen om te gaan tennissen als je Federer ziet slaan, zo kan Francien niet wachten om de vensters te gaan lappen als ze iemand anders de ramen ziet kuisen.

Tom is een beetje een autistische freak die als elektricien alleen maar kan praten over zijn werk en het geld dat zijn baan hem en het gezin oplevert, en wat hij allemaal van dat geld koopt. Hij zit onder de tandplak van Francien die met al dat poetsen alleen vergeet om eens een borsteltje over haar bananeschilgele tanden te halen… De kuttetrut!

Maar er is meer. Tom en Francien zijn van die types die hun kind, hun zoon Mexx (genoemd naar een kledingmerk), immer vergelijken met jouw kinderen. Mexx is veel slimmer, al is hij lager geschoold dan jouw kinderen. De school van Mexx is veel beter en de stof die Mexx krijgt is veel moeilijker. Mexx heeft veel leukere vriendjes, en meer. Bovendien heeft hij al veel meer van de wereld gezien dan al zijn leeftijdsgenoten bij elkander! Mexx lust veel meer en eet veel beter, al eet hij bijna nooit wat. En als die Mexx nou nog een leuke puber was…

Mexx leuk? Mexx is een drama! Ik heb nog nooit zo’n gestoord, asociaal en weird kind gezien! Wat een etterpuistpus!

Tom en Francien. Ik zeg niet dat het per se slechte mensen zijn, maar ze zijn wel heel erg onaangenaam. Ik geloof dat er nog nooit een compliment voor een ander over hun lippen is gekomen. Ze leven van en voor het leveren van kritiek op en het belachelijk maken van andere mensen, daar genieten ze grimlachend van.

Maar weet je wat geluk is? Of op z’n minst zalige opluchting? Als Tom en Francien met hun autistisch-vormig aanhangsel Mexx weer de deur hebben verlaten. Als de duivels vertrekken, dan komt de hemel binnen…

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s