De doornen aan de roos van het huwelijk

Zelfs een goed en overwegend bevredigend huwelijk kan een ladder in de kous hebben of rafelrandjes waardoor een draad losraakt en uitrekt.

Het huwelijk – een in de kern en aan de basis goed huwelijk in dit geval – biedt zekerheid, geborgenheid, veiligheid en vastigheid. In een wereld en leven vol onzekerheden is dat heel erg smaakvol, als je tenminste geen avonturier bent die allergisch is voor zekerheid en vastigheid.

De keerzijde van de gouden medaille is nou juist dat die vastigheid, zekerheid en geborgenheid je kunnen beangstigen en benauwen.  De rustgevende veiligheid van een goed huwelijk kan je anderzijds het gevoel geven dat je vrijheid en nieuwsgierigheid, bijvoorbeeld naar (seks en plezier met) andere aantrekkelijke mensen, totaal foetsie is.

Niet alleen op romantisch en seksueel gebied ligt alles binnen het huwelijk vast (enerzijds dus heel veilig, dat vertrouwde gevoel en die zekerheid), maar je hele leven ligt vast. Weinig verrassingen meer, hoe zeer je elkaar ook probeert te verrassen en hoe erg je samen ook je best doet om jullie leven steeds opnieuw op te pimpen. Het blijven variaties binnen een bepaald kader. En of dat kader te klein is voor je, is een heel persoonlijke kwestie. Er zijn genoeg mensen die heimelijk verlangen naar en dromen van losse relaties, van het ontdekken van andere warme lichamen zonder verplichtingen. Daarom wordt er zo verschrikkelijk veel geflirt, vreemdgegaan en gefantaseerd, porno gekeken, zelfs door mensen of vooral door mensen met een vaste relatie. Maar we zitten gevangen in de kerkelijke en inmiddels sociale ongeschreven wetten van de huwelijkse trouw.

Het probleem is, dat de ideale situatie niet bestaat of niet lang duurt. Er komt altijd wel weer de klad in het geluk en de bevrediging. Ik ken een vrouw die enorm baalt van haar werk (ze kan het haast niet meer opbrengen, haar werk vergalt haar levensvreugde) en droomt van een geheel nieuw leven op Cuba waar ze beter de Spaanse taal kan leren en zichzelf onderhoudt door steeds wisselende baantjes aan te nemen, zonder al teveel vastigheid. Maar ze zit vast aan haar gezin en aan de financiële zekerheid. Ze kan met opgroeiende kinderen niet zomaar ineens de boel verlaten en een eigen droomleven starten. Ja, dat kan wel, maar dat wil ze haar kinderen niet aandoen. En ze wil zelf natuurlijk ook niet ver van haar kinderen vandaan een nieuw leven opbouwen. Ja, ze wil ver weg een nieuw leven starten, maar niet zonder de kinderen en de kinderen zitten nou eenmaal hier op school en kunnen en willen niet op Cuba een vervolg geven aan hun toekomst. Zo is het altijd wel wat. Overal zitten haken en ogen aan. De ene mogelijkheid blokkeert de andere mogelijkheid. Om gek van te worden.

En dan is het ook nog zo, dat je in het leven nooit garanties hebt dat het goed gaat of blijft gaan en dat het leuk blijft. Stel je voor dat die vrouw over vijf jaar toch naar Cuba gaat, haar droom achterna. Wordt ze daar wel gelukkig? Ook daar kan haar veel ellende overkomen. Stel dat ze nou net daar verkracht zou worden? Dat ze nou net daar een ongeluk krijgt of een hersenbloeding en vervolgens gehandicapt blijft? Ook dat gebeurt: mensen die hun droom achterna gaan en in een nachtmerrie belanden.

Het bestaan is wreed en maakt het ons nimmer makkelijk. Het is een heel interessante, vaak heel mooie maar keiharde, meedogenloze strijd vol met willekeur, pech en toeval.

Was het leven maar een droom… Was het leven maar zoals je onschuldige maar zalige fantasie. Voor altijd en eeuwig.

Ja, mensen die in het paradijs van God geloven, menen dat ze ooit zo’n hemels bestaan zullen leiden aan de zijde van De Heere, maar ik denk dat ook dat wishful believing/thinking is… En ik ben daar niet goed in…

http://www.rolanddanckaert.nl

http://www.rolanddanckaert.bloggertje.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s