Harpmuziek

Een vioolconcert van Bach ‘verharpt’. De hemel schalt uit de radio. De autostoel wordt van spierwit zand, de weg een rimpelloze, korenbloemblauwe zee en de zon komt om 12.35 uur op in onze Ford Ka. De dwarslijnen in mijn handen gaan rechtop staan en ontwikkelen bloemvormpjes aan de bovenkant, het kraken van mijn hersenen verandert in het zachte neuriën van een slaapliedje voor een geliefd en vredig wegdoezelend kind, de rimpels in mijn voorhoofd verdwijnen dankzij deze muzikale Botox-behandeling en alle spieren in mijn lijf die eerst nog strak gespannen stonden als het koord van een koorddanser lijken nu op springtouwtjes die je makkelijk rond kan draaien. Alle oorlogen in de wereld worden vredesmarsen en de betreurde doden vormen een gelukkig succeskoor dat de harpspeelster begeleidt.

De noten lijken op heldere, lauwe waterdruppels die een baby in haar of zijn badje verschonen en ontspannen. Het snarenspel raakt de gevoelige snaar bij de luisteraars en het lijkt alsof de harpiste met haar slanke, lange vingers niet alleen haar instrument bestreelt, maar tevens glad strijkt onze binnenwateren waar wij voor tachtig procent uit voortvloeien.

God heeft zich zojuist laten horen via de radio. Al Zijn zonden heeft hij goedgemaakt met deze muziek. Hij heeft ‘het spijt me’ gezegd op de meest troostrijke manier die een geniale goedheid kan bedenken.

Op de naklanken van de chirurgische muziek die bij ons alle emotionele en psychische tumoren heeft verwijderd, betreden wij ons rijtjeshuis dat opeens de status en grandeur heeft van een Frans kasteel met bijbehorende wonderwandeltuinen.

De weldoenster en haar medicijn hebben alles beter gemaakt, en mooier. Schoonheid, pure schoonheid, is het mooiste wat er is…

Vingertoppen op snaren, vingerafdrukken op darmen. Troost overstelpt het verdriet…

http://www.rolanddanckaert.nl

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s