Het verdienmodel van het kapitalisme

Het kapitalistische uitgangspunt is dat je alleen van waarde bent als je geld verdient en geld uitgeeft. Je moet het verdienen dat je aan een ander kan verdienen en dat een ander aan jou kan verdienen. Alles draait om de economie en met name om (steeds meer) winst en economische groei. We zijn allemaal een slaaf van en ondergeschikt aan het systeem. Stelselmatige overproductie, moordende concurrentie, perverse inkomensverschillen en een steeds minder verantwoordelijke/zorgzame regering nemen we daarvoor op de koop toe.

Het communisme heeft mijn voorkeur boven het kapitalisme, al werd het communisme op haar manier even slecht en door even slechte mensen uitgevoerd als heden het kapitalisme. Geen enkel systeem is heilig: het hangt af van de mensen die het uitvoeren. Maar ook van het volk.

Eigenlijk gaat het niet om het systeem, maar hoe het wordt uitgevoerd, en door wie.

De gewelddadige inperking van de vrijheid en de vrijheidsberoving in het communistische regime – wat een dictatuur was – keur ik natuurlijk volledig af. Bij ons is er echter net zo goed censuur (en corruptie en zelfverrijking), maar op een meer subtiele wijze.

Maar ik begrijp het onder de duim willen houden van het volk door de communisten wél. De mens is immers geneigd te kiezen voor zoveel mogelijk vrijheid en kansen op luxe, rijkdom en bezittingen en dus trekt het kapitalisme de meeste mensen het meeste aan.

De communistische leiders – buiten beschouwing gelaten dat zij geen van allen deugden – moesten het volk haast wel met harde hand in het gareel houden, anders was er van hun communistische idealen helemaal niets terecht gekomen: het communisme werd steevast aangevallen en bedreigd door de VS en haar kapitalistische bondgenoten/meelopers én was niet populair onder de eigen bevolking die verlangde naar Levis en McDonald’s en naar democratie en vrijheid.

Echter, die democratie en de heilige kapitalistische economie zijn evenmin koosjer en tellen eveneens veel verschrikkelijke leiders en onderdanen. Uiteindelijk worden alle systemen om zeep geholpen door de mensen die in dat systeem leven. Mensen zijn overduidelijk niet in staat om massaal en aanhoudend het goede te doen, in vrede en redelijkheid met elkaar samen te leven en het algemeen belang op de korte en lange termijn na te streven.

Hey, het sneeuwt in onze achtertuin en het is droog in onze voortuin! Twee weertypes binnen twintig meter!

Economische vluchtelingen zijn in onze zogenaamd vrije wereld niet welkom, of alleen als ze een dikke beurs en grote carrièrekansen hebben, want we willen zelf wél economisch profiteren van ze, als het even kan… Wanneer je niet kan bijdragen aan de schatkist, dan hoepel je maar op. Eigen schuld, dikke bult. Pech gehad. Shit happens…  Het verdienmodel boven menselijkheid. Het gebrek aan menselijkheid en wijsheid, daar wringt overal en altijd de schoen.

De grote tragedie van de mensheid is, dat veel te veel mensen niet deugen, of niet voldoende deugen, en gewoon dom en onnadenkend zijn. Ook slimme mensen zijn vaak dom en onnadenkend. Kennis heeft weinig te maken met wijsheid.

Ik ga een gebakje eten. Je moet toch iets om in deze krankzinnige waanzin te kunnen genieten… Het leven is van zichzelf al moeilijk en idioot zat, je moet dus moeite doen om het jezelf wat makkelijker en leuker te maken…

Trouwens, de wereld heeft niet alleen veel te vrezen (gehad) van de Sovjets, maar ook veel te danken (gehad) aan hun inzet, moed, daadkracht en kennis. Minstens zoveel als aan de yankees. Maar omdat Amerika – net als Rusland machtsziek – onze hoofdleider en bondgenoot is, hemelen we alleen de VS op, bijvoorbeeld voor de heldendaden in beide wereldoorlogen.

http://www.Oorlogsverhaalinmelick.rolanddanckaert.nl

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s