Ajax cijfermatig bezig aan goed seizoen

Ajax, de recordkampioen van de Nederlandse hoogste voetbalcompetitie – de Eredivisie, is cijfermatig bezig aan een zeer goed seizoen. Echter, concurrent PSV ook. Is Ajax goed genoeg bezig om kampioen te worden?

door Roland Danckaert

Lucky Ajax heeft vooralsnog de pech dat PSV dit seizoen eveneens heel goede resultaten behaalt en zelfs een punt voorsprong heeft op de Amsterdammers. De equipe van trainer Frank de Boer is cijfermatig bezig aan een topseizoen. PSV dus ook.

Even wat vergelijkende cijfers. Ajax heeft dit seizoen na 26 van de 34 competitiewedstrijden slechts zestien tegendoelpunten geïncasseerd. Vorig seizoen – toen Ajax tweede werd achter de aartsrivaal uit Eindhoven – had 020 na hetzelfde aantal duels 24 tegendoelpunten, acht meer dan nu. Echter, Ajax deed het toen op het laatst heel goed, want de hoofdstedelingen kregen in totaal maar 29 treffers tegen.

In de eerste vier wedstrijden van dit seizoen heeft Ajax geen enkele treffer tegen gekregen en in de laatste vier duels tot dusver slechts twee. Trekt Ajax deze lijn door, dan eindigt het op een indrukwekkend laag aantal tegendoelpunten.

In het seizoen 2013/2014, toen Ajax de vierde titel op rij en de 33ste landstitel in de clubhistorie won, had Ajax na 26 wedstrijden 21 doelpunten tegen, nog altijd vijf meer dan nu. In totaal moest doelman Cillessen zich toen 28 keer gewonnen geven. In de laatste acht duels van dat seizoen deed Ajax het dus heel goed.

Oké, kijken we vervolgens naar het aantal bijeen gesprokkelde punten en gemaakte doelpunten in vergelijking met de vorige twee seizoenen. Dit seizoen maakten de rood-witten na 26 Eredivisie-wedstrijden 64 goals, acht meer dan een jaar geleden na hetzelfde aantal duels en ook acht meer dan twee jaar terug, in het seizoen dat Ajax dus de titel pakte. In de vorige twee seizoenen scoorde Ajax in totaal 69 doelpunten. Als het goed is, komt Ajax daar dit seizoen ver boven.

Ajax – dat de laatste vijf wedstrijden van het huidige seizoen alles heeft gewonnen – heeft tot dusver 64 punten behaald. Vorig seizoen na 26 wedstrijden 56 punten (71 in totaal), het kampioensjaar daarvoor 57 punten (eveneens 71 in totaal).  Ajax kan in acht wedstrijden dus nog 24 punten halen. Laten het er 19 worden. Dan zou Ajax op 83 wedstrijdpunten eindigen, een fenomenaal aantal.

Echter, PSV is dit seizoen tot dusver (net iets) de meerdere van Ajax en won in Amsterdam met 1-2, dik verdiend.

Als Ajax de titel niet pakt, dan komt dit waarschijnlijk door de wedstrijden die het eind januari slecht speelde. Tegen Heracles werd het op 26 januari in eigen stadion 0-0. Het was de eerste wedstrijd dat Kenny Tete – de revelatie van dit seizoen met zijn sterke spel en succesvolle slidings – niet kon meedoen wegens een blessure die hem de rest van dit seizoen aan de kant houdt. Vijf dagen later ging het in Kerkrade weer mis: na een 1-2 voorsprong bij rust maakten de gastheren in blessuretijd nog de gelijkmaker.

Tot overmaat van ramp raakte na Tete ook centrumverdediger Riedewald zwaar geblesseerd, waardoor de defensie van Ajax aan kwaliteit inboette. Maar Frank de Boer vond een oplossing: hij zette en zet nog steeds Veltman op de rechtsback-positie van Tete, waardoor de flegmatieke reserve-rechtsback Ricardo van Rhijn wordt gepasseerd. In het centrum kiest hij vooralsnog voor het duo Van der Hoorn-Viergever, twee jongens nota bene die in het begin van dit seizoen amper in de plannen van De Boer waren voorgekomen en veel te licht leken voor Ajax.

Maar met het sterke spel van Veltman als rechter-vleugelverdediger en het misschien nog wel betere spel van Dijks aan de andere kant achterin plus het sobere maar goede verdedigen door het centrale duo lijkt Ajax wederom op de bijkans onneembare vesting in de eerste vier wedstrijden van dit seizoen. Zeer opmerkelijk!

Daarbij heeft Ajax het geluk dat steeds meer jongens beter in vorm geraken. We hebben het dan met name over aanvoerder Davy Klaassen, spits Arkadiusz Milik en linkerflank-aanvaller Amin Younes. Daardoor wordt het aanvankelijk saaie, slordige en stroperige spel van Ajax wat beter en aantrekkelijker. Ook maakt De Boer weer meer gebruik van combinatie-voetballer Schöne en speelt de lankmoedige middenvelder Sinkgraven niet meer.

Echter, al die cijfers zeggen niets over de volgende wedstrijd(en). PSV lijkt een nog betere, bredere en meer ervaren selectie te hebben en niet van plan om de koppositie te verspelen.

Dat zou dan betekenen dat Ajax een wellicht fantastisch competitiejaar (zeker qua cijfers) niet kan bekronen met de 34ste titel.

Maar aan voorspellingen kun je je als voetballiefhebber maar beter niet wagen als het gaat om de Nederlandse clubs en competitie. We zullen wel zien…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s