De Argentijnse kant van onze prinsesjes

We zouden haast vergeten dat de drie dochters van koning Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima half-Argentijns zijn. Hoewel Amalia, Alexia en Ariane naar buiten treden als puur Nederlands, zou hun moeder er alles aan doen om het drietal te herinneren aan hun Latijns-Amerikaanse kant.

door Roland Danckaert

Als zijnde leden van het Nederlandse Koninklijk Huis en daarmee als vertegenwoordigers van de Nederlandse staat en het Nederlandse volk presenteren Máxima – die de Nederlandse en Argentijnse nationaliteit bezit – en haar half-Argentijnse dochters zich in de vaderlandse en internationale media vrijwel louter als Nederlands.

Dat wordt van hen verwacht. De Nederlandse burgers, politiek en media verlangen dat alle Oranjes ongeacht hun afkomst laten blijken vooral Nederlander te zijn en ons land en volk het warmste hart toe te dragen. Máxima is daar een kei in: ze leerde snel de Nederlandse taal en juicht in het openbaar – gehuld in het oranje – voor onze sporters en sportploegen. Van Amalia, Alexia en Ariane wordt hetzelfde chauvinistische en patriottistische gedrag verwacht. Met die insteek wordt het Dreamteam van Alex en Máxima dan ook grootgebracht.

Natuurlijk, Nederland vond en vindt het charmant dat de mooie, beminnelijke Máxima van tangomuziek en de bijbehorende dans houdt. We staan best wel open voor buitenlandse invloeden. Kijk maar naar ons eetgedrag: hoe vaak halen we wel niet iets lekkers af bij de Italiaan, de Chinees, het Indisch restaurant, de kebab-zaak of de Libanees?

Máxima treedt met haar liefde voor Argentinië echter veel minder naar buiten dan ze misschien zou willen of zou doen als ze spontaan kon en mocht reageren. Het is in hofkringen geen geheim dat Máxima – die hier beslist goed is geaard – heel erg trots is op haar geboorteland en zich op de bodem van haar ziel en hart nog altijd Argentijnse zou voelen. Het is dan ook niet vreemd dat zij haar Latijns-Amerikaanse roots, net als haar katholieke geloof, thuis niet onder stoelen of banken steekt. Nogal wiedes dat de koningin er alles aan zou doen om haar driekoppige A-team niet te laten vergeten dat ze wel degelijk half-Argentijns zijn.

Máxima zal er honderd procent zeker voor zorgen, dat het kroost steeds beter Spaans spreekt, iets meekrijgt van haar katholicisme én het nodige leert over de gebruiken en toestand in het Zuid-Amerikaanse land.

Vanzelfsprekend ligt het accent, de nadruk, van de opvoeding van met name kroonprinses Amalia op haar Nederlandse kant en op haar geboorteland. De toekomst van Amalia ligt immers in ons land, dat stond reeds bij haar geboorte vast. Alexia en Ariane genieten evenwel meer vrijheid en zouden later eventueel kunnen uitvliegen naar het land waar hun moeder is geboren en opgegroeid en nog altijd zo aan verknocht is.

Wij mogen met z’n allen dan haast zijn vergeten en/of niet (meer) door hebben dat de nazaten van koning Willem-Alexander half-Argentijns zijn, maar met name hun moeder, Argentijnse familie en daardoor ook zijzelf voelen zich wel degelijk niet volbloed Nederlands.

Het is interessant om te zien wat we vooral later in hun gedrag, keuzes en temperament terugzien van hun Argentijnse bloed. Hoe Argentijns zijn de drie prinsheerlijke prinsesjes?

De multiculturele samenleving heeft al eeuwenlang gestalte gekregen in ons Koninklijk Huis. Er is vrijwel altijd sprake geweest van een mengeling van nationaliteiten en daarmee van culturen. Dat stopt nooit.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s