Beatles-producer George Martin overschat?

Gisteren, 8 maart 2016, is George Martin op 90-jarige leeftijd overleden. Hij was vanaf 1962 tot bijna aan het einde in 1969 de vaste muziekproducer van The Beatles. Martin werd vanwege zijn invloed op de sound van The Fab Four ook wel ‘De Vijfde Beatle’ genoemd en er wordt zelfs beweerd dat er zonder Martin geen Beatles zouden zijn geweest. Edoch, het was uitgerekend Beatles-oprichter John Lennon die de betekenis van Martin voor The Beatles relativeerde…

door Roland Danckaert 

In een interview met het muziektijdschrift Rolling Stone bagatelliseerde Beatles-leider John Lennon de betekenis van muziekproducer George Martin – pianist, hoboïst en kenner van klassieke muziek – voor het werk van zijn de band uit Liverpool.

Het was 1970 en Lennon praatte openhartig en zeer uitvoerig met Jann Wenner van het genoemde tijdschrift. Toen George Martin ter sprake kwam, zei Lennon: “George Martin produceerde behoorlijk wat van onze albums niet, zoals het dubbel-album.” Lennon vroeg zich hardop af of hij het wel kon maken om dit te verklappen en of het geen laster zou zijn.

Maar hij nam er geen woord van terug en vervolgde: “In de begintijd van The Beatles vertaalde hij voor ons de muziek: als Paul violen wilde gebruiken, dan vertaalde George dat voor hem. Zoals in het nummer ‘In my life’, daar zit een Elizabethiaanse pianosolo in. Dat soort dingen deed hij. Wij zeiden ‘speel het als Bach of zoiets’ of ‘kun je daar twaalf maten tussen zetten? ‘ En hij hielp ons met het ontwikkelen van een taalgebruik met musici.”

Lennon vertelde in het interview dat hij het, mede door zijn enorme verlegenheid en antipathie jegens muzikanten, moeilijk vond om de studiomuzikanten – die volgens hem vaak slecht waren – te vertellen wat ze moesten doen en hoe hij het wilde hebben. Martin kon dat wél heel goed.

Lennon koos bij zijn solocarrière voor een samenwerking met de excentrieke muziekproducer Phil Spector, hoe goed hij Martin dan toch ook wel weer vond. Voor de verandering van producer had hij een reden: “Ik heb niks tegen George Martin persoonlijk, maar hij is niet…. Hij heeft meer met Paul’s muziekstijl te maken dan met de mijne.”

Kortom: George Martin zat muzikaal veel meer op één lijn met Paul McCartney die zich na de dood van Beatles-manager Brian Epstein steeds meer was gaan gedragen als de inspirator en leider van de band. Ook George Harrison zou muzikaal minder met Martin hebben geklikt dan Paul én Ringo. Zij schakelden Martin allebei in voor hun solo-albums.

Het lijkt er dus op, dat met name Lennon niet zo heel veel aan Martin overliet als het ging om de nummers die hij voor The Beatles schreef, gewoonweg omdat zijn sound heel anders was, ook heel anders dan van Paul.

Hoe enorm verschillend de karakters en muzikale uitingen van John en Paul waren, hoor je terug in hun twee beroemdste Beatles-liedjes over hun jeugd: Paul schreef Penny Lane, een heerlijk, simpel feel good-nummer. John schreef het veel meer gecompliceerde en diepzinnige Strawberry Fields. Allebei top-songs, maar zo anders. Op den duur was John Lennon het zat zich aan Paul te moeten conformeren. Lennon is solo ook veel meer een andere sound ingeslagen en kant opgegaan dan Paul…

George Martin heeft beslist iets toegevoegd aan de sound van The Beatles, en vooral bepaalde wensen van The Fab Four mogelijk gemaakt door onder andere zijn goede contacten met musici, zijn muzikaliteit en kennis van klassieke muziek. Het voert evenwel veel te ver – en dat vond hij zelf ook – om hem ‘De Vijfde Beatle’ te noemen en om te beweren dat The Beatles zonder Martin niet zouden zijn doorgebroken of veel minder succes zouden hebben gehad.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s