Genoeg van gelovigen

God zou een mens of mens-achtige zijn?! Jezus was in elk geval een mens en die zou op een ingewikkelde manier niet alleen de zoon van God maar ook God zelf zijn?

Hoe aannemelijk is het, dat in dit onmetelijke melkwegstelsel, in dit grenzeloze, miljarden jaren bestaande universum, God – als hij bestond – een mens of mens-achtige was? Misschien, als hij bestond, was hij wel een buitenaards wezen! Mogelijk zijn er ergens wezens die nog veel machtiger, slimmer en kundiger zijn dan wij. God zou ook WATER kunnen zijn. Zonder water geen leven. De mens is trouwens een overbodig bijproduct van de evolutie. Het leven (de natuur) heeft ons geenszins nodig. Omgekeerd hebben wij wel de natuur en het leven nodig om te kunnen bestaan en floreren!

En hoe aannemelijk is het, dat die zogenaamde hogere macht vooral begaan zou zijn met het lot van de mens die volgens de niet te weerleggen evolutietheorie pas laat in de geschiedenis van het leven is ontstaan/zich heeft ontwikkeld? Ooit waren de dinosaurussen de heersers van deze planeet. Dachten zij ook dat God op hun hand was, alles speciaal had geschapen voor hun?

En hoe aannemelijk is het, dat een goede, hogere macht die weet heeft van het onrecht, de waanzin en het slopende lijden en die begaan zou zijn met ons lot niet zou ingrijpen op een andere manier dan het offeren van zijn zoon, dus een deel van zichzelf? Hij kan toch wel meer efficiënte methoden bedenken en uitWERKEN om de schade te herstellen en te voorkomen?!

Het geloof is stupide. Ik kan gelovige mensen niet meer aanhoren. Volwassen individuen die menen dat het sprookje echt is, dat fabeltjes bestaan… Gespeend van iedere realiteitszin…

Hoe wanhopig moet je zijn om je vast te houden aan lucht?!

Woont God in het luchtkasteel van de religieuzen?

Hoe egocentrisch en onnadenkend moet je wezen om aan te nemen dat je na je dood ook nog door mag en kan gaan en dat die hogere macht zich om jou bekommert, zolang je hem maar terugbetaalt met je geloof en vertrouwen?

Gelovige mensen zijn dikwijls heel erg rationeel, behalve als het om hun religie gaat. Dan verliezen ze totaal hun hoofd en dan geloven ze opeens in sprookjes en wonderen. En dat alleen maar, om zichzelf en de anderen gerust te stellen, om de waarheid maar niet te hoeven aanstaren. Totaal doorgeschoten van het hoofd naar het hart…

Ze willen allemaal zo ontzettend graag onsterfelijk en speciaal zijn! Ze willen allemaal zo graag ooit het paradijs proeven, gelukkig en zorgeloos leven! Nou, dan is het paradijselijke leven na de dood een prima ‘uitvinding’/verzinsel! Iets waarvan men zegt: ‘we kunnen het niet bewijzen (alhoewel: we hebben een BOEK waarin ALLES beschreven staat!), maar het is er en vertrouw er maar op’.

Da’s lekker!

Spirituele mensen – die geloven in onzin als karma en reïncarnatie – zijn geen haar beter.

Hoe zit het dan wel? Natuurlijk weet ik er evenmin het fijne van. Maar ik ken de waarheid tot op zekere hoogte, net als veel andere realistische en wijze mensen. Ja, mag ik even zelfverzekerd zijn?

Het is duidelijk dat het leven (de natuur) nou eenmaal bestaat uit destructieve en constructieve krachten en machten, uit positieve en negatieve eigenschappen en mogelijkheden, en dat alles afhangt van een mengelmoes van de samenloop van de omstandigheden, oorzaak en gevolg (ons handelen) en het toeval. Die houden Het Wiel draaiende. Er zijn bepaalde wetmatigheden. Alles wat wordt gedaan en gezegd heeft invloed, zet iets in beweging, de verkeerde kant op of de goede kant op, en soms blijft alles in het midden steken.

De natuur (het leven) is teder en wreed, heel talentvol en heel beperkt, heel lief en ontzettend sadistisch (meedogenloos – zonder rechtvaardigheid).

Het is zoals het is. Waarom? Daarom! Niet, omdat de hoogste en meest liefdevolle intelligentie dit allemaal zo heeft uitgedokterd en geïnstalleerd.

Alles is energie. Energie is leven, leven is energie. Positieve en negatieve energie, schone en vervuilde energie. Er zijn (energie)frequenties, trillingen, vibraties en golflengtes. Dat is niet spiritueel of paranormaal, dat is de werkelijkheid van de natuur (het leven).

Ons ego en onze persoonlijkheid zijn net zo tijdelijk als ons aardse leven. Of er nog iets van onze levensenergie in leven blijft na de dood, vraag ik me af, maar dat hou ik voor de volledigheid open. Maar of we daar iets aan hebben en of we er ons bewust van zijn na onze dood betwijfel ik ten zeerste. Ik weet immers in dit leven ook niet of ik – voordat ik verwekt werd – al leefde en waar en wie ik toen zou zijn geweest.

Kijk zonder roze bril naar de natuur en naar de geschiedenis van de aarde en van de mensheid, trek er de juiste conclusies uit en je bent realist.

Ook wij mensen zijn allemaal natuurverschijnselen. De ene mens is als een lieve, gevoelige en aanhankelijke poes, de ander is misschien als een valse hyena.

Wat ben ik dan, als ik mezelf moet vergelijken met een ander natuurverschijnsel? Misschien een mooie, zachte, gevoelige klaproos die in de storm vecht om zijn blaadjes te behouden of om niet nog meer te knakken en niet alle blaadjes te verliezen. Op zijn hoede voor de Grote Grasmaaier die ook hem weg probeert te maaien…  Genietend en profiterend van zon en regen. Gevoelig, wijs, creatief, apart, net als iedereen gemankeerd, maar door alle stormen tevens gekweld, deels geknakt en moe van het steeds maar weer moeten vechten, want overgave betekent de definitieve, laatste knak. Een gevecht ook tussen spanning en ontspanning, tussen ziekte en beterschap, tussen stoornissen en persoonlijke groei, tussen levenslust en levensangst, tussen doodswens en doodspaniek.

Het leven (de natuur) is een mogelijkheid om te zijn en een kans om je te ontplooien (als je niet te veel pech hebt), maar is vooral een strijd die je dwingt om steeds weer te anticiperen op problemen, verleidingen, positieve en negatieve ervaringen en bedreigingen, een strijd, primair om macht – maatschappelijke positie, in ons geval ook om geld, territorium, behoeftebevrediging (eten, drinken, seks,, vriendschap, sociaal netwerk in stand houden)… Een strijd om te overleven, op een zo aangenaam mogelijke manier.

Wij mensen zijn simpelweg het product van de evolutie, van de ontwikkelingen van de natuur (het leven) die nimmer stoppen. Die evolutie gaat nog steeds door. Wij zijn niet het begin- en niet het eindstadium.

Door een samenloop van omstandigheden – oorzaak en gevolg – hebben we ons kunnen ontwikkelen tot de wezens die we nu zijn, deels krankzinnig, deels geniaal. We heersen over deze planeet en als het aan ons ligt ooit over het hele universum, melkwegstelsel, maar we zijn niets meer dan de pier in de grond, al menen we met onze mens-centrische arrogantie dat we in de hiërarchie het meest dicht onder die vermaledijde God staan, BIJ God staan.

Als je al een realistische vertaling van God moet geven, zie God dan als de positieve, constructieve natuurkracht, als Het Licht van Moeder Natuur, als alles omtrent de positieve, fijne mogelijkheden en eigenschappen des levens en van de levenden. Zie God dan als al het Goede dat er is of kan zijn. En zo is God ook door mensen bedacht. Hij is onze briljante metafoor voor alle plus-(levens)energie.

Er is geen speld tussen te krijgen. Realistischer kan ik het niet maken.

Maar we zullen het moeten doen met en voor elkaar. We zijn aangewezen op elkaar, waarbij we telkens gebruik moeten maken van en goed dienen te zorgen voor de natuur, want de natuur is het leven en het leven is de natuur, en daartoe staan we als natuurverschijnselen in innigste relatie. Als dat geen verheven, liefdevolle en wijze boodschap is, dan weet ook ik het niet meer! Zo zie je maar: je hoeft niet te geloven in een sprookje om ook in het goede van de realiteit te geloven, het goede te willen doen, te bewonderen en je te verwonderen, het leven zinvol te maken!!!

Iedereen kent wel het gevoel zich heerlijk te voelen na een natuurwandeling. Het is allemaal energie en de uitwisseling van de energie, ook tussen mens en de rest van de natuur.

Maar Tita-tovenaar bestaat niet. Dat was een leuke kinderserie. En zo is God ook een bedenksel van al die serie-gelovigen, serie-fantasten… Natuurlijk, je kan ervan genieten, het biedt rust als je in een sprookje kan geloven. Maar neem het niet serieus en dring het vooral niet op aan mensen die wél nadenken en die wél de waarheid blijven zoeken…

Probeer er weer een zo leuk en fijn mogelijke dag van te maken met alles dat en iedereen die een positieve bijdrage kunnen leveren. Maak goede en bewuste keuzes, wees eerlijk (om te beginnen over en tegenover jezelf) en herstel waar nodig je fouten (wees niet te trots en ijdel).

En dan nog – als je dat allemaal lukt – is het leven voor de meeste mensen al moeilijk zat, een GEVECHT… Voor mij is het dat althans zeer beslist. Iedere dag wel een mooi gevecht, iedere dag tegelijkertijd een hels karwei… Hoe positief en negatief – donker en licht, oorlog en vrede – zich ook manifesteren in een individu en in het leven van dat individu… De wetten van de natuur zijn overal – in alles en iedereen, onontkoombaar!

Anderen moeten zelf weten of ze bovenstaande tekst briljant vinden. Ik vind zelf in elk geval van wel. Of hoe een overgevoelig geworden, geknakte kluns met weinig talenten toch ook tot grootse daden en inzichten kan komen…

Echter, het gaat in dezer niet om mij, het gaat om de boodschap. Ik ga verloren, de waarheid van de boodschap niet…

AMEN

P.S.: De titel mag dan wel luiden ‘genoeg van gelovigen’ en ik mag het geloof dan wel afdoen als onzin, maar ik beschouw gelovige mensen niet als minderwaardig, al was het maar omdat ze niet minder zijn dan ik, of meer. Ik vind ze alleen naïef en in zekere zin net zo wanhopig als ik.

Er zijn massa’s gelovigen die weer andere dingen beter weten en kunnen dan ik. Miljarden gelovigen zijn op zich prima mensen die ook vanuit hun geloof goede dingen zeggen en doen.

Echter, als het gaat om waarheidsvinding – om het duiden van de werkelijkheid, dan kom ik in opstand tegen het geloof en de gelovigen. Maar zolang ze me met rust laten en goede mensen zijn, kijk ik allesbehalve op ze neer.

http://www.rolanddanckaert.nl

http://www.Achterdetraliesvandeangst.jouwweb.nl

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s