Geen geldige reden om tegen verdrag met Oekraïne te stemmen

Op 6 april mogen alle stemgerechtigde Nederlanders in een referendum kiezen of ze voor een handelsverdrag met Oekraïne zijn of tegen. Roland Danckaert polste in eigen kring wat meningen, kwam tot de conclusie dat de overgrote meerderheid tegen zal of zou stemmen (lang niet iedereen gaat stemmen), maar dat de argumenten van de nee-stemmers helemaal nergens op slaan en nergens op zijn gebaseerd.

Volgens een paar van van de nee-stemmers is het onverstandig om de banden met Oekraïne aan te halen, omdat we dan op de tenen van het machtige Rusland gaan staan. Zoals bekend, botert het niet zo tussen het in 1991 onafhankelijk geworden Oekraïne en Rusland, mede door de annexatie van de Krim door Rusland (in 2014), terwijl de EU het gebied als Oekraïens beschouwt. Oekraïne is met name in het oosten van het vierde grootste land van Europa verdeeld in pro-Russen en anti-Russen (pro-EU-ers). Vandaar dat daar een oorlog woedt waar mede Rusland voor verantwoordelijk wordt gehouden door de de VS en de EU.

Het zal wel zo zijn dat Rusland niet blij is wanneer we de economische en politieke banden met Oekraïne aanhalen, maar sinds wanneer laten wij ons weerhouden van samenwerking met anti-Russische landen? We lopen nota bene al meer dan zeventig jaar achter Amerika aan, de aartsvijand van Rusland! We gaan toch ook niet de banden verbreken met het Pentagon en Het Witte Huis, omdat we bang zijn dat Poetin ons anders niet leuk vindt? Het is dus een volslagen non-argument!

De meeste nee-stemmers zijn bang voor de criminaliteit die een vrij personen- en handelsverkeer van en met Oekraïners teweeg zou brengen binnen onze landsgrenzen. Maar ook dat is een vreselijke drogreden, een onrechtvaardig argument. Uit cijfers blijkt dat er relatief meer criminaliteit geschiedt in bevriende landen als Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Maar ook in ons eigen land liggen de criminaliteitscijfers hoger dan in Oekraïne! We zijn toch voor het principe van gelijke monniken, gelijke kappen?! Nou dan!

Even wat cijfers met als bron Nationmaster (cijfers van 2014): in Oekraïne – grenzend aan Rusland, Wit-Rusland, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië – ben je ‘rijp’ voor rechtsvervolging vanaf veertien jaar. In Denemarken en Noorwegen pas vanaf 15 jaar, in België vanaf 16 jaar.

In bijvoorbeeld Italië, Ierland, Luxemburg, Frankrijk, Australië en Noorwegen zijn de criminaliteitscijfers van 2011 tot 2014 sterker gestegen dan in Oekraïne. Toch doen we met al die landen zaken. Toch zien we die landen niet als criminele bolwerken en Oekraïne wel. Maffia en corruptie heb je overal, niet alleen in Oekraïne.

Er is meer. In 2002 vonden in Europa in het Verenigd Koninkrijk de meeste criminele feiten plaats (alle criminele feiten opgeteld). In de hele wereld was dat in de VS. Saillant: Nederland bezette toen de bedenkelijke dertiende positie, terwijl Oekraïne – reeds lid van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten – als 21ste eindigde.

En dan mijn eigen filosofie. Bewezen is dat landen die economisch afhankelijk zijn van elkaar minder snel oorlog met elkaar zullen voeren. Zo past Rusland wel op om echt oorlog te voeren met Europa, want de EU is voor de Russen de grootste investeerder en handelspartner. Meer handel kunnen drijven met een groot land als Oekraïne kan gunstig zijn voor ons bedrijfsleven, voor de ontwikkeling van Oekraïne – hoe meer gezonde en ontwikkelde landen in de wereld hoe beter! – en voor de vrede.

En dan nog iets: veel mensen in onze contreien verfoeien Rusland vanwege de dictatoriale en militaristische trekjes van Poetin, de schending van de mensenrechten en het gebrek aan persvrijheid aldaar. Is het dan niet juist goed dat een groot land als Oekraïne minder een voorbeeld wil nemen aan Poetin, meer een voorbeeld wil gaan nemen aan de EU en – indien het ooit lid wil worden van de EU – aan de EU-maatstaven moet voldoen?!

Volgens mij is het een goede zaak wanneer landen willen democratiseren en moderniseren. Estland, Litouwen, Letland, Polen, Roemenië, Slovenië en Slowakije zijn ook al lid van de EU en die ontwikkeling is niet ongunstig geweest. De EU laat landen niet zomaar toe. Turkije wil al heel lang toetreden, maar zolang daar de mensenrechten geschonden blijven worden en de censuur intact blijft, zal Turkije kunnen fluiten naar het lidmaatschap. Ook voor Servië, Macedonië, Albanië en Montenegro is er nog veel werk aan de winkel willen ze tot de EU mogen toetreden.

De nee-stemmers laten zich leiden door EU-fobische, nationalistische lieden met te sterke onderbuikgevoelens die vaak helemaal nergens op zijn gestoeld, en al zeker niet op de harde feiten. Het is de angst voor de ander die regeert. Het is het nergens op gestoelde zwart maken van een ander land en van de mensen uit dat land.

Eerst wilde ik niet gaan stemmen, omdat ik vind dat het een zaak is van de politici die zouden moeten weten wat ze doen. Politiek is een vak dat je niet aan het klootjesvolk kan overlaten. Maar nu ga ik op 6 april VOOR stemmen. Waarschijnlijk ben ik daarmee een van de weinige VOOR-stemmers, maar dat kan me niks schelen. Ik heb dan in elk geval mijn plicht gedaan.

http://www.rolanddanckaert.bloggertje.nl

 

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s